URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2024, 18:51

Un profesor Universitar din Republica Moldova va susține o conferință la Oradea: „Cultura memoriei în Republica Moldova și Ucraina”

Un profesor Universitar din Republica Moldova va susține o conferință la Oradea: „Cultura memoriei în Republica Moldova și Ucraina” Sursa foto: Oficial.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal va găzdui vineri, 25 octombrie, conferinţa "Cultura memoriei în Republica Moldova şi Ucraina: Identitate naţională între naraţiuni concurente şi moştenirea sovietică", susţinută de către rectorul al Universităţii de Stat din Chişinău Igor Şarov.

Evenimentul va avea loc de la ora 17, în sala de conferinţe a MŢC, iar în cadrul acestuia vor lua, de asemenea, cuvântul istoricii Gabriel Moisa, manager al Muzeului Ţării Crişurilor şi Sorin Şipoş, prorector al Universităţii din Oradea.

Conferința propune o analiză complexă şi profundă a modului în care identitatea naţională în Republica Moldova şi Ucraina este influenţată de narativul concurent între trecutul sovietic şi noile tendinţe de consolidare a unui discurs identitar independent, în contextul geopolitic actual, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.

Cu o zi înainte, adică joi, de la ora 12, în Aula Magna a Universității din Oradea Igor Șarov își va lansa volumul „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)”.

Alături de rectorul universității din Chișinău, cu acest prilej, vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău - rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Șipoș - prorector al Universității din Oradea și prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC).

Igor Şarov este doctor în istorie şi rector al Universităţii de Stat din Moldova din martie 2021. Are o carieră academică vastă, fiind profesor universitar şi conferenţiar la Catedra de istorie universală a aceleiaşi universităţi. A obţinut titlul de doctor în istorie în 1995 şi are o experienţă didactică ce începe din 1992.

Pe lângă activitatea sa academică, Igor Şarov a deţinut funcţii importante în domeniul educaţiei şi culturii, inclusiv cea de ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova. De asemenea, a fost secretar general de stat şi viceministru în Ministerul Culturii. A coordonat proiecte educaţionale majore, printre care şi reforma învăţământului finanţată de Banca Mondială.

Igor Şarov este autorul a peste 130 de studii ştiinţifice şi a primit numeroase distincţii pentru contribuţia sa în educaţie şi cultură, inclusiv diplome guvernamentale şi premii de excelenţă.

Intrarea la eveniment este liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON