Un poliţist de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei, cerută unui şofer ca să-i permită intrarea în ţară, a scăpat de închisoare.
Curtea de Apel Oradea i-a scăzut, vineri, pedeapsa, de la 4 ani la 3 ani, şi a dispus ca executarea ei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani.
Potrivit portalului instanței de judecată, magistrații au reținut circumstanţe atenuante cu privire la "împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului", împrejurări care însă nu au fost detaliate.
Instanţa a dispus, de asemenea, ca poliţistul de frontieră să plătească şi o amendă penală de 10.000 lei şi ca, în perioada supravegherii, acesta să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, respectiv să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.
Dănuţ Marius Babău, 48 ani, agent şef adjunct de poliţie în cadrul PTF Borş, a fost trimis în judecată în aprilie 2018, în urma unei anchete desfăşurate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Potrivit anchetatorilor, poliţistul de frontieră a fost denunţat telefonic la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române de un şofer căruia i-a cerut 200 euro şi care i-a plătit efectiv 500 lei, pentru a fi iertat de o amendă contravenţională şi a i se permite intrarea în ţară.
Şoferul a fost direcţionat către DGA Bihor, iar denunţul a fost înaintat Parchetului Bihor împreună cu telefonul mobil al denunțătorului, pe care acesta înregistrase discuţiile purtate, în care se aude cum frontieristul îşi negocia şpaga.
Babău a fost reţinut pentru 24 de ore, în timpul anchetei, iar procurorii i-au cerut arestarea, instanţa respingând însă solicitarea şi dispunând plasarea lui sub control judiciar. În timpul cercetărilor, subofiţerul a uzat de dreptul la tăcere, iar în faţa judecătorului de la Tribunalul Bihor, unde s-a derulat în prima fază procesul, a negat acuzaţiile, pretinzând că înregistrarea este contrafăcută, motiv pentru care instanţa a admis expertizarea aparatului pe care se stocase fişierul audio, rezultatul confirmând că vocea înregistrată este a lui.
Ca atare, Babău a fost condamnat pe 31 martie, în acest an, la 4 ani de detenţie, fiindu-i interzise drepturile electorale, dar şi acela de a mai rămâne poliţist de frontieră, pe o perioadă de 3 ani după ispăşirea perioadei de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 500 lei pe care poliţistul a încasat-o ca mită şi l-a obligat la plata a 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
Nefiind definitivă, hotărârea Tribunalului Bihor a fost atacată de poliţistul de frontieră, care a obţinut o pedeapsă mai blândă la Curtea de Apel Oradea, instanţă care, însă, a menţinut toate pedepsele complementare şi accesorii aplicate.
Oricum, odată cu pronunţarea verdictului, Dănuţ Marius Babău va fi destituit din funcţie, dar nu-şi va pierde pensia de serviciu. De altfel, spun sursele BIHOREANULUI, acesta şi-a depus deja cererea de pensionare şi, deci, chiar dacă a fost dovedit corupt, va beneficia de pensia specială la ca oricare dintre colegii săi oneşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.