64 de monede romane din argint, bucăţi de vase ceramice, o fibulă dacică veche de 2000 ani şi inele de bronz din epoca medievală au fost descoperite de un poliţist din comuna Borod, pasionat al căutărilor de comori, pe un deal împădurit din apropierea localităţii, vestigiile arheologice urmând să fie predate Muzeului Ţării Crişurilor.
Poliţistul, care se numeşte Cristian Rusu, a făcut descoperirea în ultimele zile, cu ajutorul unui detector de metale. „Ultimele monede le-am găsit duminică, pe un deal. Majoritatea erau la suprafaţă, cel mai adânc a trebuit să sap la 40 de centimetri sub pământ”, a povestit pentru BIHOREANUL poliţistul.
Potrivit acestuia, monedele găsite sunt denari republicani datând din secolul I Î.H. „Cele pe care le-am găsit anul trecut erau într-o stare mult mai bună”, a spus Rusu, referindu-se la cele 379 de monede de argint pe care le-a descoperit împreună cu prietenul său în octombrie 2018, predate, de asemenea, Muzeului Ţării Crişurilor.
Monedele respective proveneau din timpul împăratului roman Claudius, datate în perioada sec. II Î.Ch. - I D.Ch. Cei mai celebri dintre emitenții unor astfel de monede au fost împărații Cezar și Augustus, iar între monedele descoperite în Bihor se găsesc şi unele ștanțate cu contramarcă (pentru verificarea conținutului de metal al monedei).
Pentru tezaurele predate la Muzeul Țării Crișurilor, găsitorii pot beneficia de o recompensă de până în 30% din valoarea totală a pieselor, procent care poate urca la 45% în cazul unor bunuri de mare valoare. Cristian Rusu nu a primit, deocamdată nimic pentru comorile predate şi intrate în patrimoniul naţional. „Încă nu s-a terminat evaluarea”, spune poliţistul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.