URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2020, 17:04

Un nou spital în Oradea, anunţat de Bolojan, Birta şi Carp: "Va corespunde cerinţelor secolului XXI" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o intervenţie live pe Facebook, de pe strada Vlădeasa din Oradea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului, Florin Birta, şi directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, au anunţat că în oraş va fi construit un nou spital, cu 280 de paturi şi o secţie de Terapie Intensivă.

Pe fonduri europene

Anunţul a fost făcut de pe strada Vlădeasa, căci acolo va şi fi ridicat noul spital din Oradea, pe un teren care a aparţinut Armatei, iar acum se află în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor. 

"Am identificat pe strada Vlădeasa, la jumătatea străzii, un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Judeţean, dar care a ţinut de unităţile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziţia Primăriei Oradea, pentru a construi un nou spital. O suprafaţă de 2,5 hectare va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea", a spus Ilie Bolojan. Acesta a adăugat că decizia privind transferul terenului va fi luată în următoarea şedinţă a CJ Bihor. 

Protocolul de colaborare pentru acest proiect a fost semnat tot luni, chiar în vecinătatea terenului pe care va fi ridicată unitatea spitalicească.

La rândul său, primarul Florin Birta a spus că, după preluarea amplasamentului, "Primăria Oradea se va ocupa de demolarea clădirilor abandonate şi împreună cu Spitalul Judeţean şi cu Spitalul Municipal vom finaliza studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru acest proiect". 

De asemenea, primarul Oradiei a spus că unitatea spitalicească ar putea fi ridicată din fonduri europene. "În acelaşi timp, colegii mei din cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene vor căuta soluţii pentru finanţarea din fonduri europene a acestui spital", a spus Birta. 

"Saloane de maximum două paturi"

Detalii despre spital a prezentat dr. Gheorghe Carp. "Necesitatea acestui spital este evidentă în aceste momente de pandemie, pentru că structura spitalelor (n.r. – din Oradea) nu era pregătită pentru astfel de evenimente, ceea ce ne obligă ca pe viitor să fim pregătiţi. Această idee s-a născut în urmă cu două luni", a explicat acesta. 

"Spitalul va cuprinde două secţii de Boli Infecţioase cu 100 de paturi, adică 50 pe secţie, dar şi o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situaţiile epidemice. Totodată, va avea o secţie de Pneumologie cu 100 de paturi, plus 30 de tuberculoză. Noua construcţie va avea toate condiţiile necesare tratării pacienţilor cu boli transmisibile, cum este tuberculoza sau alte boli transmisibile", a mai detaliat dr. Carp. 

El a subliniat că viitorul spital va "corespunde tututor cerinţelor secolului XXI". "Va avea saloane de maximum 2 paturi, saloane cu presiune negativă în aşa fel încât transmiterea aerogenă a viruşilor sau bacteriilor să nu poată avea loc şi toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în bune condiţii", a declarat el. 

Totodată, dr. Gheorghe Carp a subliniat că viitorul spital al Oradiei, pentru Boli Infecţioase şi Pneumologie, va avea o secţie proprie de Imagistică "cu computer tomograf şi aparat radiologic" şi o secţie proprie de Terapie Intensivă. 

Nici Birta, nici Carp nu au dat detalii despre suma la care s-ar putea ridica investiţia şi nici n-au prezentat un orizont de timp în care se doreşte a fi implementată. 

Ulterior, Primăria Oradea a transmis printr-un comunicat de presă că "valoarea estimată a proiectului este de 30 milioane de euro".
 

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI după preluarea funcţiei de primar, Florin Birta a spus că unul dintre proiectele pe care doreşte să le pună în practică în primul său mandat este ridicarea unui spital în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
APEL LA RECONSIDERARE
Consider ca daca e ca si data limitarea la doar doua locatii viabile, o idee mai buna ar fi sa construiasca pe amplasamentul propus pe str. Vladeasa un nou spital de maternitate, iar odata acesta realizat, in locul vechiului spital de maternitate (pe str. Clujului) si perimetrul acestuia, unde sunt amplasate 2-3 blocuri de cladire masiva, sa se preia ulterior gazduirea acestor 2 sectii necesare (TBC + Infectioase), astfel putându-se asigura pentru acestea de la bun inceput incinte separate. Consider ca locatia aceasta delimitata de str. Calea Clujului si de str. Calea Maresal Averescu ar fi considerabil mai retrasa ca prima, si cu trafic pietonal prognozat in vitorul apropiat mai redus decat in prima varianta. Sper ca decidentii locali ( dl.Birta, Carp, Bolojan sau altii) sa imi ia in considerare ideea si propunerea.
Postat 04 Noiembrie 2020, 07:20 de Cetatenist
CrisDumi
Tu inca traiesti in '80?
Postat 03 Noiembrie 2020, 16:58 de Sandu2100
Au un talent liberalii ăștia bihoreni în a bate câmpii ... de parcă îi mână ăla cu coarne, să facă tam-tam pe tot felul de teme nerealiste cu momentul trăit.
Pe ce bani un spital ca la anii '80 în Viena, cu doi pe-un loc la AKH spre exemplu ?!? Că secolul XXI înseamnă strict un pacient la o încăpere de tip alveolar, nicidecum prin negociere cu vecinul/vecina pe patul cu telecomndă și la HBOGO. Pe bani Consiliului județean Bihor mă îndoiesc că s-ar prinde secolul XXII ca inaugurare, din moment ce bugetul acestuia e cât pentru un dispensar rural cel mult !?! Mai bine s-ar implica județul în proiectul "SMID Bihor", care a început cu stângul ... varza bihoreană fiind la cele mai înalte cote de gestionare integrată a deșeurilor fracționate.
Postat 03 Noiembrie 2020, 14:31 de CrisDumi
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Trista realitate post-1989: România, o țară cu prea mulți cetățeni bolnavi!
I. "Am identificat pe strada Vlădeasa, la jumătatea străzii, un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Judeţean, dar care a ţinut de unităţile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziţia Primăriei Oradea, pentru a construi un nou spital. O suprafaţă de 2,5 hectare va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea", a spus Ilie Bolojan.” 1. Este bine că Faraonul nostru și noul său Vizir se ocupă de extinderea și modernizarea infrastructurii sanitare bihorene; 2. Dacă am avea un PM model: Jacinda Arden, sau Sanna Mirella Marin, respectiv un Președinte al României ca domnul Mircea Dan Geoană, don Ilie&Co ar înțelege mai bine semnificația cuvintelor: ”Tratează cauza și nu doar efectul”! 3. Pe când, domnule ”Faraon” revitalizarea învățământului românesc, inclusiv cel profesional și ”dotarea” acestuia cu cadre didactice dedicate, măcar ca acelea care i-au școlit (și) pe dr. Gheorghe Carp, pe părinții lui don Birta, respectiv pe subsemnatul? II. ”În același timp, colegii mei din cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene vor căuta soluţii pentru finanţarea din fonduri europene a acestui spital", a spus Birta.” 1. Doamne ajută! Sperăm să nu fie o altă ”fumigenă” electorală. Şi ”buzunarul” cetățeanului orădean/bihorean, de bună credință, truditor prin parcurile industriale orădene, știe de ce! III. ”Detalii despre spital a prezentat dr. Gheorghe Carp. "Necesitatea acestui spital este evidentă în aceste momente de pandemie, pentru că structura spitalelor (n.r. – din Oradea) nu era pregătită pentru astfel de evenimente, ceea ce ne obligă ca pe viitor să fim pregătiţi. Această idee s-a născut în urmă cu două luni", a explicat acesta.” 1. ”Paza bună trece primejdia rea”. Cu o populație educată conform, România ar fi trecut prin pandemie ca Noua Zeelandă. IV. Două mesaje pentru viitorii parlamentari de Bihor: 1. ”Cultura poporului fără cărți pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare.” - Nicolae Iorga; 2. "Scopul guvernului este bunăstarea poporului." - Franklin Delano Roosevelt. P.S.: ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de dictatura (secu-)mediocrității care conduce/parazitează România post-1989!
Postat 03 Noiembrie 2020, 03:03 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-2]. Ep.: Trista realitate post-1989: România, o țară cu prea mulți cetățeni bolnavi!
I. "Am identificat pe strada Vlădeasa, la jumătatea străzii, un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Judeţean, dar care a ţinut de unităţile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziţia Primăriei Oradea, pentru a construi un nou spital. O suprafaţă de 2,5 hectare va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea", a spus Ilie Bolojan.” 1. Este bine că Faraonul nostru și noul său Vizir se ocupă de extinderea și modernizarea infrastructurii sanitare bihorene; 2. Dacă am avea un PM model: Jacinda Arden, sau Sanna Mirella Marin, respectiv un Președinte al României ca domnul Mircea Dan Geoană, don Ilie&Co ar înțelege mai bine semnificația cuvintelor: ”Tratează cauza și nu doar efectul”! 3. Pe când, domnule ”Faraon” revitalizarea învățământului românesc, inclusiv cel profesional și ”dotarea” acestuia cu cadre didactice dedicate, măcar ca acelea care i-au școlit (și) pe dr. Gheorghe Carp, pe părinții lui don Birta, respectiv pe subsemnatul? II. ”În același timp, colegii mei din cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene vor căuta soluţii pentru finanţarea din fonduri europene a acestui spital", a spus Birta.” 1. Doamne ajută! Sperăm să nu fie o altă ”fumigenă” electorală. Şi ”buzunarul” cetățeanului orădean/bihorean, de bună credință, truditor prin parcurile industriale orădene, știe de ce! III. ”Detalii despre spital a prezentat dr. Gheorghe Carp. "Necesitatea acestui spital este evidentă în aceste momente de pandemie, pentru că structura spitalelor (n.r. – din Oradea) nu era pregătită pentru astfel de evenimente, ceea ce ne obligă ca pe viitor să fim pregătiţi. Această idee s-a născut în urmă cu două luni", a explicat acesta.” 1. ”Paza bună trece primejdia rea”. Cu o populație educată conform, România ar fi trecut prin pandemie ca Noua Zeelandă. IV. Două mesaje pentru viitorii parlamentari de Bihor: 1. ”Cultura poporului fără cărți pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare.” - Nicolae Iorga; 2. "Scopul guvernului este bunăstarea poporului." - Franklin Delano Roosevelt. P.S.: ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de dictatura (secu-)mediocrității care conduce/parazitează România post-1989!
Postat 03 Noiembrie 2020, 03:02 de stefan
Propaganda ieftina !
Desigur, in 12 ani la primarie (12 ani !!!!) cheliosul sprancenat nu a vazut ca orasul are nevoie de un spital de infectioase... Asta dupa ce l-a demolat pe cel vechi, iar pacientii internati erau batjocoriti in adevarate bombe bacteriologice : Crisul, Spitalul TBC, CFR, etc. Medicii care reclamau conditiile mizerabile din spitale erau amenintati cu concedierea in mod explicit de mafia patronata de birtinez. Sigur ca este buna initiativa... dupa "doar" 12 ani la primarie, la care se vor mai adauga lejer 7-8 ani pana cand spitalul va fi dat in folosinta in mod efectiv. Adica dupa 20 de ani de la instalarea mafiotului in varful administratiei bihorene.
Postat 03 Noiembrie 2020, 01:16 de Silver_Cat
super
Ma bucura vestea. Ma bucur ori de cate ori se face ceva pt oameni. Poate ar fi bine sa se gandeasca noul si vechiul primar si la o incercare de a comasa institutiile spitalicesti, in masura posibilitatilor, din punct de vedere al locatiilor, dupa modelul stadionului si salii de sport. Nu cred ca astfel de unitati trebuie sa fie locate neaparat in zone centrale.
Postat 02 Noiembrie 2020, 23:04 de oradea_mea_si_a_ta
nota 10
Bravo, nota 10 pentru implicare! ma bucur nespus ca un gand bun scris aici pe forum prinde viata! este mare nevoie de un spital nou de infectioase, iar cel existent acum vizavi de Crisu ar trebui demolat si in locul lui construit altceva (nu spital), mai inteligent, mai practic, mai modern. intersectia Magheru cu Pasteur este mega trista, la fel ca intrarea in oras de la Selgros spre MacDonalds.
Postat 02 Noiembrie 2020, 21:15 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON