Aleșii bihorenilor au votat luni, în unanimitate, o inițiativă a președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan pentru cofinanțarea cu fonduri de la administrația județeană a extinderii și modernizării drumurilor comunale, aflate în administrarea primăriilor, după criterii riguroase.
Comunele vor primi cu atât mai mulți bani cu cât vor lega drumurile comunale de drumuri județene și naționale, cu cât vor contribui la conectarea de acestea a unor firme cu profil agricol și alimentar și cu cât vor influența generarea mai multor locuri de muncă.
„Susținerea conectivității și dezvoltării”
În județul Bihor există drumuri comunale pe care circulă un număr mare de vehicule, dar pe care nu încap deodată două mașini ce se deplasează în sensuri diferite, drumuri comunale din pământ de la care pornesc drumuri asfaltate de investitori privați, precum și drumuri comunale care, dacă ar fi modernizate, ar crește calitatea traiului nu doar în localitățile pe care le traversează, ci pe arii mai mari.
Aceasta este premisa de la care președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a propus consilierilor județeni aprobarea unui „Program de susținere a conectivității și dezvoltării zonei rurale a județului Bihor” prin sprijinirea proiectelor unităților administrativ-teritoriale de modernizare a drumurilor comunale.
Dincolo de titlul neatractiv al proiectului, este vorba despre o decizie a CJ Bihor de a ajuta comune să extindă și să modernizeze drumuri comunale, conectându-le la drumuri naționale și județene, contribuind la interconectarea mai multor UAT-uri și la creșterea numărului locurilor de muncă, însă după reguli și criterii clare.
În baza lui, CJ Bihor va acorda în fiecare an fonduri, la fel cum alocă, de trei ani încoace, pentru înființarea de rețele de gaz, precum și pentru întreținerea curățeniei în spațiile publice, inclusiv pe marginea drumurilor.
Fără partipriuri politice
Concret, la solicitarea unor comune, CJ Bihor va cofinanța asemenea proiecte, ținând cont de valorile de trafic (număr de vehicule care tranzitează un drum comunal în 24 ore), de contravaloarea finanțării din bugetele locale ale comunelor, precum și de îmbunătățirea condițiilor pentru activitatea unor investitori existenți sau de potențialul de atragere a unor noi investitori, în funcție de valoarea investițiilor acestora și de numărul locurilor de muncă create.
„Avem un drum comunal de la Oșorhei la Ineu între Husasău de Criș și Fughiu modernizat, dar pe o lățime care nu permite trecerea a două mașini una lângă cealaltă (...). Între Mădăras și Tinca funcționează o mare fermă avicolă, al cărei proprietar a asfaltat un kilometru de drum de la drumul comunal până la fermă, dar drumul comunal nu este asfaltat. Autoritățile locale pot moderniza astfel de drumuri pentru a asigura condiții mai bune”, a spus Bolojan.
Un astfel de program, cu criterii pentru acordarea cofinanțării din bugetul CJ Bihor, este o premieră, până în prezent fostele conduceri ale administrației județene alocând fonduri pentru câteva drumuri comunale strict după culoarea politică a primarilor.
De asemenea, acest program urmează să fie lansat după ce, timp de 3 ani, actuala conducere a CJ Bihor a pornit proiecte de infrastructură mare, cum ar fi Drumul expres Oradea - Arad, centuri în Zona Metropolitană Oradea care leagă de oraș comunele Oșorhei, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei și Biharia - Paleu, centurile Aleșd și Beiuș etc.
Exemple de punctaje
Potrivit proiectului aprobat luni, prin votul consilierilor județeni, la evaluarea solicitării unei primării de acordare a unor fonduri de la bugetul județean pentru drumuri comunale, pentru valoarea finanțării asigurate de respectiva primărie se vor acorda punctaje: până la 30 de puncte (maxim, adică 30 puncte dacă primăria va asigura jumătate din finanțarea necesară pentru extinderea / modernizarea drumului, 25 puncte dacă va asigura între 40%-50% din această finanțare și tot așa, regresiv, până la 15 puncte dacă primăria finanțează proiectul cu între 10%-20% din valoarea lui).
Dacă prin extinderea / modernizarea unui drum comunal se creează mai mult de 50 noi locuri de muncă, proiectul de cofinanțare din partea CJ Bihor va fi evaluat cu 20 puncte, iar dacă vor fi înființate mai puțin de 20 de locuri de muncă va primi 5 puncte.
Dacă proiectul unei primării va atrage investiții de peste 10 milioane euro va primi 30 puncte, dacă investițiile atrase vor fi între 5 și 10 milioane euro va fi evaluat cu 20 puncte, iar dacă valoarea investițiilor va fi între 1 și 5 milioane euro va primi 10 puncte.
Punctajele se adună și, cu cât vor fi mai mari, cu atât mai mari vor fi și fondurile primite de la Consiliul Județean pentru proiecte.
În baza hotărârii adoptate luni, CJ va adopta și un regulament care va fi pus în practică atunci când primăriile vor cere bani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.