URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2012, 08:48

Un nou centru pentru copiii sărmani, deschis în 1 Mai (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia a deschis, în Băile 1 Mai, Centrul pentru copii proveniţi din familii dezavantajate "Casa Veronica", în care locuiesc, de sâmbătă, opt fete din familii sărmane din Tămăşeu, care şi-ar permite cu greu să le întreţină la şcoală. La ceremonia de inagurare au luat parte atât familiile beneficiare, cât şi angajaţi ai Primăriei Sânmartin, de la serviciul de asistenţă socială, care au lăudat ideea înfiinţării lui.

"Ideea este să facilităm accesul la educaţie unor copii dezavantajaţi, pe care îi ajutăm să iasă din sărăcie. Este un proiect de lungă durată, iar viziunea noastră este ca aceşti copii, cu ajutorul nostru, să ajungă cineva. Avem ambiţia ca fiecare să aibă o facultate", a declarat la festivitatea de inaugurare Adrian Marcu, un timişorean stabilit la Oslo, care a cumpărat casa din 1 Mai în urmă cu câţiva ani.

Centrul a fost realizat în parteneriat cu fundaţia Nansenhjelpen, reprezentată de Hans Engebretsen, din Norvegia, care a dezvoltat mai multe proiecte sociale în Tămăşeu, inclusiv o casă pentru femeile abuzate.

După o slujbă oficiată de doi preoţi ortodocşi, oaspeţii au putut vizita casa din 1 Mai. Pe lângă săli de studiu, fetele au la dispoziţie aici dormitoare cu băi moderne, amenajate într-o manieră prietenoasă. "Practic aceşti copii nu îşi părăsesc familiile, deoarece în fiecare vineri pleacă acasă. Astfel ei vor şti că au practic două case", a mai spus Marcu.

Întrebat de ce aici sunt doar fete, Marcu a declarat că, în viziunea norvegienilor, în familiile din România "femeile sunt mai dezavantajate" şi trebuie instaurat "un echilibru".

Docamdată centrul adăposteşte opt fetiţe cu vârste de gimnaziu sau liceu, dar numărul acestora va urca, în curând, la 16, aici urmând să ajungă copile şi din alte zone ale judeţului. "În total, investiţia a fost în jur de 400-450.000 de euro. Pe lângă renovare, clădirii iniţiale i-a mai fost adăugată o anexă întinsă pe 130 de metri pătraţi şi am făcut astfel încât fiecare cameră să aibă şi baie", a spus Marcu.

Centrul are 4 angajaţi, iar fetele vor fi supravegheate non stop. Cum acestea învaţă la Oradea, fundaţia a angajat şi autobuze, care le asigură transportul. Fundaţia Nansenhjelpen le asigură, pe lângă adăpost, atât rechizitele cât şi mâncarea şi hainele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
este o fata batuta si dezbracata
este una pe centru o fata dezbracta sa va fie rusine RDS , PROTV si antean ca nu faceti nimic imi iau inima in dinti o filmez si trimit la cedo cazul sa va demonstrez ce nenorociti Oradeni sunteti, nu va e rusine mizerii care supueti ca aprati drepturile omului, e murdara si batuta si voi spuneti ca nu o vedeti, ordinari ce sunteti! oo de ati orbi definitiv ar fi un motiv .
Postat 17 Septembrie 2012, 10:12 de nu v ar fi rusine!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON