URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2025, 12:16

Un investitor din Oradea construiește o „gigafabrică” de baterii industriale la Craiova și pregătește o alta, de hidrogen verde, în Bihor

Un investitor din Oradea construiește o „gigafabrică” de baterii industriale la Craiova și pregătește o alta, de hidrogen verde, în Bihor (fotografie cu caracter ilustrativ, sursa: www.pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atnom, o fabrică orădeană ce face parte din grupul Ensys, specializat în sisteme fotovoltaice, a anunțat că va construi o fabrică de acumulatori industriali din litiu lângă Craiova, în județul Dolj, investiție estimată la peste 65 milioane de euro, din care jumătate provin din fonduri europene, prin PNRR.

„Gigafabrica”, cum a fost descrisă viitoarea unitate de producție din Ișalnița, într-un comunicat de presă transmis de Ensys, va avea o capacitate anuală de peste 1 GWh și se va întinde pe o suprafață de 15.000 mp.

„Pe lângă producția de acumulatori, fabrica va include și linii de asamblare pentru tablouri electrice de medie și joasă tensiune, posturi de transformare, precum și alte echipamente esențiale pentru distribuția energiei electrice”, se mai arată în comunicat.

Achiziția echipamentelor va începe în luna februarie, iar producția primilor acumulatori este programată pentru trimestrul al treilea al aceluiași an.

Centrală de hidrogen verde

Același grup de firme mai intenționează să facă și o altă investiție de amploare, de această dată în Bihor. Este vorba despre o centrală de producție a hidrogenului verde, cu o capacitate anuală de 15 MWe și o producție anuală de peste 1.500 de tone de hidrogen verde.

„Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezinta finanțare prin PNRR. Această investiție strategică va susține industria locală și va contribui la reducerea emisiilor de carbon, fiind parte integrantă a planurilor europene de decarbonizare”, a anunțat Ensys.

Hidrogenul verde sau regenerabil este considerat un combustibil al viitorului, care are potențial de a se „afirma” pe piața energetică. Gaz incolor, inodor și insipid, el poate fi produs prin mai multe metode, dar cea mai încurajată în momentul de față este electroliza apei, procesul chimic prin care, utilizând curentul electric, apa este descompusă în hidrogen și oxigen. Dacă energia electrică astfel folosită provine din surse regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, hidrogenul produs este considerat „verde” sau „curat”. 

În România, deocamdată, hidrogen verde produc câteva companii private, pentru consum propriu. Municipiul Oradea a vrut să își facă propria fabrică de hidrogen verde, în incinta Termoficare, dar nu a obținut finanțarea europeană necesară investiției de 132 milioane lei.

Nu la Oradea

Managerul grupului Ensys și fondatorul celor două firme, Octavian Crișan, a declarat pentru BIHOREANUL că fabrica de hidrogen verde ar urma să fie construită în comuna Ciumeghiu, din județul Bihor.

„Contractul de finanțare și cel de furnizare al echipamentelor au fost semnate. Acestea vor fi livrate și puse în funcțiune până la 31 decembrie 2025”, a declarat Crișan.

Potrivit acestuia, locația fabricii de acumulatori a fost aleasă în județul Dolj datorită facilităților pe care grupul de firme le-a primit de la autoritățile de acolo.

Merită menționat că, în 2020, Atnom SRL a încheiat un contract și cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, pentru o fabrică de 6,6 milioane de euro în parcul industrial din municipiul reședință al județului Bihor, în care să producă baterii. Ulterior, însă, cele două părți nu s-au înțeles, și contractul a fost reziliat.

În prezent, în Oradea, Atnom SRL are un centru de cercetare și dezvoltare a acumulatorilor, respectiv o producție în serie mică a acumulatorilor.

„Noile investiții de peste 80 de milioane de euro vor deveni operaționale la finalul anului 2025, marchează un pas important către dezvoltarea energiei verzi și a sustenabilității economice”, se mai arată în comunicatul grupului Ensys.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Riviera
Sau poate o sa apara Suveranistii să că ne vindem țara ::::::))))) ei nu înțeleg un articol
Postat 20 Ianuarie 2025, 19:36 de Sandu2100
Investitori
Vesti bune. Acum or sa intre franele cu fake-uri si minciuni "ecologice". Orice, numai sa incurce lucrurile, sa nu fie bine, sa bage bete-n roate.
Postat 20 Ianuarie 2025, 17:43 de Riviera
..................
Giga fabrica de baterii? Domnul ziarist sa mai bea un ceai de tei pt a se calma( recomandat de Mugur Isărescu) pt că totusi la câțiva km peste graniță se face una de 7 miliarde de euro.Aia ce e? Mai ales că pe la noi ce se face in aceasta materie e mai mult din PNRR adică din banii noștri,atât aceasta investiție cat și cea "făcută de Americani"în colaborare cu Sinteza.In general prin Europa o fabrică de baterii e titulata Wow când trece miliardul de euro
Postat 20 Ianuarie 2025, 14:14 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8284 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON