URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislația penală în materia sancțiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracțiunile rutiere și consecințele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Iulie 2024, 14:51

Un interlop din Oradea, ajuns fugar după condamnare, s-a predat de bunăvoie. Poliţiştii îl căutau de două luni

Un interlop din Oradea, ajuns fugar după condamnare, s-a predat de bunăvoie. Poliţiştii îl căutau de două luni foto: Poliţia Română/Bihoreanul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un interlop orădean, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru şantaj şi ajuns fugar după ce s-a sustras de la executarea pedepsei, s-a predat de bunăvoie, miercuri, la sediul Poliţiei Bihor. Praja Levente Vasile, 41 ani, era căutat de două luni şi fusese dat în urmărire internaţională.

Concret, împreună alţi şase bătăuşi din Oradea - Losonczi Norbert Alexandru (35 ani), Sergiu Bogdan Turcuţ (39 ani), Raul George Lup (36 ani), Florin Răzvan Moza (32 ani), Samuil Ionuţ Gal (35 ani) şi Constantin Letan (31 ani) -, Praja Levente Vasile a şantajat un tânăr în vârstă de 28 ani.

Ambuscadă în parcarea ERA

Concret, în seara zilei de 17 iunie 2021, banda de şantajişti l-au acostat pe tânăr în parcarea complexului comercial ERA Park Oradea. Agresorii veniseră cu mai multe maşini cu care au blocat autoturismul acestuia, l-au bătut, l-au ameninţat cu moartea şi cu incendierea casei dacă nu le plăteşte 15.000 euro "despăgubiri". Interlopii îl acuzau că ar fi informator al poliţiştilor, iar, din cauza lui, o călăuză care transporta migranți ar fi fost prinsă. 

"Ştii cine suntem noi? Te găsim oriunde şi-ţi dăm foc la casă! Să nu faci vreo prostie să suni la Poliţie!", i-au spus bărbatului agresat, după care l-au luat la pumni, insistând să-şi sune concubina ca să le aducă banii.

Ca să scape, tânărul a vrut să le lase maşina, dar cum era pe numele tatălui său, bătăuşii au refuzat. Înspăimântat, bărbatul a cerut un răgaz de o lună, ca să facă plata, iar şantajiştii au fost de acord, atrăgându-i atenţia că pentru fiecare zi de întârziere va trebui să le dea "o dobândă" de 1000 de euro.

În perioada care a urmat, tânărul a fost supus unei presiuni permanente. Era sunat zilnic, „să nu se pună cu ei”, era invitat la cafele, avertizat că „dacă vrem, te găsim oricum și te batem”, „dacă dai bir cu fugiţii, iese urât şi ne vom supăra cu toţii". Praja s-a dus şi la localul unde lucra prietena victimei, cerându-i să-i transmită că "are o datorie de plătit”.

Pe fugă

În final, băiatul a cerut ajutorul poliţiştilor. Şantajiştii au fost prinşi în flagrant trei luni mai târziu, pe 20 septembrie 2021, în Piaţa Unirii din Oradea, în timp ce primeau 5.000 de lei de la victima lor, o parte din "datoria" pe care o avea faţă de ei. 

Pe 19 octombrie 2021, cu toţii au fost trimişi în judecată, pentru şantaj, lovire, tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Procesul grupării s-a finalizat pe 25 aprilie, în acest an, când Curtea de Apel Oradea a dat verdictul final: Levente Vasile Praja a primit o pedeapsă cu executare, de 5 ani şi 6 luni de detenţie.

Un alt membru al bandei, Ionuț Gal (foto jos), a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de detenție. Ceilalți cinci au fost condamnați cu suspendare. 

După pronunţarea soluţiei, nici Praja şi nici Gal nu au fost găsiţi pentru a fi încarceraţi.

În timp ce Gal este căutat şi în prezent, Praja s-a prezentat, luni, la sediul Poliţiei Bihor.

El a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri şi a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parcă ceva lipsește...
Se cunoșteau de undeva... Nu cred că cămătarii stau la pândă în parcare la era și te iau dacă văd nu știu ce mașină! Și justiția s-a pronunțat definitiv destul de repede în 2 ani jumate și dosarul făcut de procurori, și prima sentință și sentința definitivă. Chiar dubios de repede! O fi avut băiatu' șantajat pe cineva în poliție / procuratură. Ceva o fost acolo...
Postat 05 Iulie 2024, 09:01 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON