URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2024, 16:00

Un bărbat din Sântandrei care a ucis căţeluşa vecinilor a fost condamnat la amendă penală şi despăgubiri morale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a pronunţat verdictul în cazul bărbatului din comuna Sântandrei trimis în faţa instanţei pentru că a omorât căţeluşa vecinilor, care i-a intrat în curte. Acesta s-a ales cu amendă penală usturătoare, fiind obligat, totodată, să le plătească vecinilor daune morale şi onorariului avocatului, iar statului cheltuielile cu ancheta şi procesul său.

Împricinatul este un săteam de 65 ani, acuzat că, pe 18 ianuarie 2022, a ucis patrupedul vecinilor cu o furcă, doar pentru că aceasta i-a intrat în curte. Victima bărbatului este Negruţa, o căţeluşă de rasă comună, cu zgardă la gât şi microcip, care dispăruse din curtea proprietarilor de câteva zile, iar oamenii au şi cerut ajutor, postând fotografii pe reţelele de socializare. Din nefericire, căţeluşa a ajuns în curtea vecinului, Ioan Ardelean, unde a şi fost găsită moartă, de poliţişti. 

În urma cercetărilor pornite de poliţiştii Biroului pentru protecţia animalelor, bărbatul a fost reţinut pentru 24 ore şi inculpat pentru uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, acuzaţie pentru care a şi fost trimis în judecată, două luni mai târziu, în martie 2022.

Nu are justificare

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde, vineri, instanţa a pronunţat primul verdict, stabilind că fapta comisă de acesta nu are nicio justificare. Bărbatul a declarat în faţa judecătorului că a găsit căţeluşa în curtea lui, împreună cu alţi trei câini mai mari, şi a luat furca cu intenţia să-i alunge, iar în timp ce câinii mari au fugit, Negruţa ar fi rămas pe loc şi l-ar fi mârâit. Acesta a şi fost motivul pentru care a aruncat furca spre ea, lovind-o în zona capului, iar apoi a anunţat Poliţia Locală din Sântandrei. 

Judecătorul i-a respins, însă, apărarea. Pe de o parte, pentru că tuturor martorilor audiaţi de procurori şi în faţa instanţei, Ardelean le-a vorbit doar de un singur căţel, şi nu de patru, aşa cum a pretins în faţa lui. În plus, dacă într-adevăr i-ar fi fost teamă de Negruţa, ar fi intrat în casă şi ar fi sunat la poliţie ori ar fi aşteptat ca animalul să plece. În loc de asta, el a luat furca, "fapt ce denotă că nu a simțit un pericol real din partea animalului", se arată în hotărârea pronunţată. 

Instanţa a admis că prezența câinelui pe terenul inculpatului a fost una nejustificată, "iar inculpatul și-a dorit, pe bună dreptate, ca animalul să plece", însă modalitatea în care a ales să rezolve situația "a fost una nepotrivită și îmbracă forma ilicitului penal".

"În cauză nu este dovedită existența unui atac din partea câinelui, iar simpla sa prezență în curtea inculpatului nu constituie prin ea însăși un atac care să justifice uciderea acestuia. Inculpatul a lovit câinele în cap cu colții ascuțiți ai unei furci, nelăsându-i acestuia nicio șansă de a supraviețui. În concluzie, instanța reține că fapta comisă de inculpat constituie infracțiune, este nejustificată, imputabilă acestuia și a fost comisă cu vinovăție", se arată în hotărâre, judecătorul apreciind că "adoptarea oricărei alte soluții în afara celei de condamnare ar constitui o încurajare a inculpatului la repetarea comportamentului agresiv și în alte circumstanțe". 

Amendă penală şi despăgubiri

Ioan Ardelean nu a fost condamnat la detenţie, deşi infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată, de ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept, este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Instanţa a ales să-l pedepsească cu o amendă penală de 3.200 lei, considerând că aceasta este "aptă să asigure că inculpatul va conștientiza gravitatea și rudimentaritatea recurgerii la un asemenea gest, respectiv la uciderea unui animal". 

Judecătorul a considerat, de asemenea, că uciderea patrupedului a fost de natură să cauzeze „o suferință profundă pe plan emoțional", proprietarilor câinelui, motiv pentru care l-a obligat pe inculpat să le plătească acestora despăgubiri morale de 4.000 lei.

"Câinele ucis de inculpat aparținea persoanei vătămate și făcea parte, propriu-zis, din familia acesteia, astfel cum rezultă și din fotografiile anexate. Afecțiunea familiei față de câine s-a manifestat inclusiv prin aceea că animalul avea carnet de sănătate, fiind supus periodic controalelor medicale și vaccinat. Totodată, din declarația martorului audiat reiese că, după uciderea câinelui, i-a văzut pe partea civilă și pe soțul acesteia afectați, iar pe copilul părților civile l-a văzut abătut și plângând pe stradă", a justificat magistratul hotărârea. 

Ardelean mai trebuie să le achite vecinilor săi şi onorariului avocatului, în sumă de 2.700 lei, iar statului cheltuielile cu ancheta şi procesul, în valoare de 1.200 lei. 

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicarea cu părţile, iar în acest caz verdictul final îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vai si amar
Daune morale de 4000 de lei pe ce planeta traiesc judecatorii ?? Si daca dadea 40.000 de lei era putin !!!!!
Postat 06 Ianuarie 2024, 20:48 de Otello
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON