URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2024, 20:38

Un bărbat a fost resuscitat de un voluntar UPU SMURD, în zona Silvaș din Oradea

Un bărbat a fost resuscitat de un voluntar UPU SMURD, în zona Silvaș din Oradea foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat este internat în stare gravă la spitalul din Oradea, după un incident petrecut miercuri după amiaza în zona Silvaș, unde mulți orădeni merg pentru a se scălda în Crișul Repede. 

Bărbatul a ajuns în stare de inconștiență după ce ar fi fost prins de curenții râului. Cert este că ajutorul echipajelor medicale a fost cerut printr-un apel la 112, înregistrat în jurul orei 15.20. 

Până la sosirea acestora, însă, un voluntar UPU SMURD Bihor, aflat în zonă, a intervenit pentru salvarea bărbatului. „Când a ajuns echipajul nostru, persoana era deja resuscitată. Un voluntar de la noi a condus manevrele și a reușit să-l resusciteze. Pacientul este în stare gravă, în prezent interat în secția de Terapie Intensivă. Viața i se datorează acelui voluntar”, a declarat dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor. 

Zona Silvaș, aflată pe malul Crișului Repede și având o vegetație bogată, este deosebit de populară pe perioada verii, când mulți orădeni merg acolo să scape de vipie și să se scalde în apa râului.

UPDATE: Bărbatul a intrat în apă pentru a ajuta un copil 

După apariția știrii, tânărul orădean Arian Fălăuș, cel care a intervenit prompt pentru salvarea bărbatului, a contactat redacția, dar nu pentru a atrage atenția asupra gestului său, ci pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolelor mari care pot apărea la scăldat și vrând să sublinieze importanța precauției în aceste cazuri. 

„Sunt foarte, foarte mulți oameni care merg acolo și trebuie să știe de pericolele care există. Apa nu te iartă, dacă nu ești atent”, spune el. 

Tânărul - cu multe ore adunate ca voluntar la UPU SMURD Bihor - trecea prin zonă, aflat într-o mașină, și a sesizat agiația de la Silvaș. A oprit și a fugit spre locul respectiv, iar acolo a văzut că victima era în stare de inconștiență. A început imediat compresiile, iar când a obosit a făcut schimb cu o femeie, care l-a ajutat și ea. Resuscitarea a reușit, iar victimei i-a revenit pulsul. 

Se pare că victima intrase într-o porțiune cu apă mai adâncă pentru a salva un copil, care căzuse de pe o saltea gonflabilă. Copilul a ajuns la mal, dar bărbatul a rămas acolo și se îneca, fiind scos apoi în stare de inconștiență de alte persoane. 

UPDATE 2: Se simte mai bine 

Bărbatul care a sărit să ajute un copil dar apoi a fost el însuși prins de curenți în apa Crișului Repede se simte mai bine, el fiind mutat din secția de Terapie Intensivă în cea de Medicină Internă. 

„Pacientul este ameliorat și conștient, a dezvoltat pneumonie de aspirație și primește tratament. A fost transferat in dimineața aceasta pe secția clinică Medicină Internă”, a transmis, joi, la solicitarea BIHOREANULUI, Lisa Crăiuț, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean din Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON