URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2023, 20:46

Un artist român, premiat de guvernul francez, va expune pentru prima dată într-un muzeu din România, la Oradea  

Un artist român, premiat de guvernul francez, va expune pentru prima dată într-un muzeu din România, la Oradea   (Sursa foto stânga: galerieminsky.com, sursa foto dreapta: Facebook - Samy Briss)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va găzdui săptămâna viitoare, miercuri, 22 martie, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi desen a artistului român Samy Briss. După ce a expus de-a lungul timpului la galerii importante din Singapore, Japonia, Elveţia ori Olanda, artistul își va prezenta lucrările în premieră într-un muzeu din România.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, artistul originar din Iaşi se va întoarce în România după 12 ani și va veni pentru prima oară în Oradea.

Expoziţia prezentată la muzeul de aici se numeşte "Mémoires" şi este alcătuită din 110 de lucrări de pictură, sculptură şi desen (adică va fi un solo-show, după cum au transmis organizatorii), din toate etapele de viaţă ale artistului. 

Iniţiatoarea şi curatorul expoziției este preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, Adina Renţea, cu peste 30 de ani de experienţă muzeală.

"Mémoires" va putea fi vizitată la Oradea până în 30 aprilie.

La vernisaj intrarea va fi liberă, iar apoi prețul unui bilet pentru un adult va fi 25 de lei, fiind valabil și pentru vizitarea celorlalte secții din instituție. 

Samy Briss s-a născut în 18 mai 1930 la Iaşi şi are o poveste de viaţă tumultoasă.

"Între 1955 şi 1957, participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri şi costume de teatru şi lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru Bucureşti, în preajma unor viitori mari regizori. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveţia, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulţi intelectuali români, devine una dintre victimele valului de "realism socialist", arta oficială impusă de regimul comunist. Prima sa expoziţie de pictură la Bucureşti este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli, realizând nenumărate schiţe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

Câţiva ani mai târziu a fost invitat să expună într-una dintre cele mai importante galerii din Paris, Romanet, unde i s-a propus şi un contract de exclusivitate pe cinci ani, motiv pentru care atunci s-a mutat în capitala Franţei.

"Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziţii în Franţa, Statele Unite şi în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee, Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, M. Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai. Ca o recunoaştere a artei şi aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru şi bunului său prieten, Georges Banu", se mai arată în comunicat.

Artistul şi-a expus nenumărate lucrări şi în galerii din Japonia, Singapore, Germania, Olanda, Ţările de Jos sau Elveţia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON