URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2021, 23:04

Un artist din Oradea s-a retras din muzică pe scena Festivalul de Folk din Parcul Bălcescu (FOTO / VIDEO)

Orădenii prezenţi sâmbătă seară în Parcul Bălcescu, unde în weekend se desfăşoară Festivalul de Folk, au avut ocazia să-l asculte pentru ultima oară pe scenă pe artistul Traian Cosma, unul dintre membrii trupei rock Metropol, foarte cunoscută în anii `70 şi `80. Bărbatul a luat această decizie susţinând că în ultimii doi nu a mai fost invitat să cânte la evenimentele din oraş şi pentru că se simte bătrân. 

Ultima dată pe scenă

Festivalul, aflat la a patra ediţie, a adunat circa 100 de orădeni în parc, cei mai mulţi venind pentru a asculta muzica din tinereţe. Printre spectatori s-au strecurat însă şi tineri. "Am venit aici ca să ascult muzică de calitate. Îmi place muzica folk şi cred că mai mulţi tineri ar trebui să vină la astfel de evenimente. Abia aştept să o aud pe scenă pe Magda Puskas", a spus Sorana (foto stânga), în vârstă 18 ani.

Primul concert a fost la ora 17, pe scenă urcând artistul orădean Raul Bochiş, urmat apoi de Adina Hodişan (Oradea), Carmen Ifrim Săsărman (Ştei) şi Monica Mihaela Cojocaru (Arad).

În faţa iubitorilor de muzică a venit apoi Traian Cosma (71 de ani), interpret de folk şi rock din Oradea, care cântă de 57 de ani. "Este ultima dată când mai urc pe o scenă. A trecut timpul şi, odată cu el, şi eu...", a spus artistul în faţa publicului. Acesta a interpretat două compoziţii proprii, "Zid deasupra căderii" şi "Casa mea", iar ultima piesă cântată, înainte de a părăsi scena, a fost "Dance me to the end of love" (Leonard Cohen). 

Traian Cosma a fost membru în trupa orădeană Metropol, remarcată în anii `70 şi `80 pentru piesele sale hard rock. A părăsit România în 1988 şi s-a stabilit în Australia, unde a lucrat ca architect. S-a întors în Oradea în 2015, anul în care s-a pensionat. "Mi-a fost prea dor de casa mea. Soţia a venit şi ea după doi ani, dar fiica noastră Ana Maria a rămas în Australia", a povestit pentru BIHOREANUL artistul.

El a mai adăugat, pe scena din Parcul Bălcescu, că a ales să se retragă simţindu-se "prea bătrân" pentru lumea muzicală, dar şi pentru că în ultimii doi ani nu a mai fost invitat să cânte la concerte în oraş.

Tombolă cu premii

A urmat Mircea Bodolan care, de cum a urcat pe scenă, a mărturisit că este născut la Oradea, un detaliu puţin cunoscut. Apoi, a interpretat piese precum "Fata din vis", "Mătrăguna" sau "Cântec haiducesc".

Artista care a reuşit să îi facă să danseze pe mulţi spectatori a fost Magda Puskas, ultima care a cântat în seara de sâmbătă.

Interpreta a avut numai compoziţii proprii, prima dintre ele fiind "Uşor de vară", piesa care i-a şi ridicat de pe scaun pe unii participanţi.

În timpul concertului, moderatoarea evenimentului, Mihaela Dindelegan, le-a amintit celor prezenţi că, pentru a sprijini festivalul, organizat exclusiv din donaţii, pot să participe la o tombolă (5 lei biletul), în care toate biletele sunt câştigătoare.

"Puteţi câştiga de la cărţi de poezii, CD-uri cu muzica artiştilor invitaţi, până la brăţări sau săculeţe de lavandă, realizate de voluntari noştri", a spus Dindelegan.

Festivalul va continua şi duminică, începând tot de la ora 17, când în parc vor ajunge grupul Kharisma de la Palatul Copiilor Oradea, Andrei Arad (Oradea), Corina şi George Nica (Braşov), Florin Paul Camen (Hunedoara) şi artiştii locali Călin Pop, solistul trupei Celelalte cuvinte, şi Raul Silaghi, Cătălin Stepa, fiul regretatei folkiste Tatiana Stepa, precum şi cunoscutul actor şi interpret Mircea Rusu.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea.

Vezi mai jos care a fost atmosfera! Foto / video: Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corona
"în ultimii doi ani nu am mai fost invitat să cânt la concerte în oraş". Care concerte? Era Covid, nene. In fine, respect si success.
Postat 20 Septembrie 2021, 10:39 de ferenckovacsx
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON