Ansamblul folcloric "Dor şuncuian" din Şuncuiuş a reprezentat România la prima ediţie a Festivalului Internaţional "Dansul Vetrelor Nistrene", care a avut loc sâmbăta trecută în comuna Coşniţa, raionul Dubăsari din Republica Moldova.
Evenimentul a reunit 11 formaţii populare din Moldova, dar şi câte un ansamblu invitat din Ucraina, Bulgaria şi România, care şi-au prezentat tradiţiile în faţa publicului.
Evenimentul a fost organizat de consiliul raional Dubăsari, primăria comunei Coşniţa şi Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chişinău, iar organizatorii speră ca acest festival să devină o tradiţie.
Organizatorii au precizat la TVR Moldova că scopul festivalului a fost familiarizarea publicului cu folclorul, dar şi adunarea artiştilor din toate zonele geografice de pe malul Nistrului.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular, unde toate ansamblurile şi-au etalat costumele tradiţionale specifice zonelor din care provin.
Dansuri din Bihor
În cadrul festivalului, echipa din Bihor a prezentat un "Luncan" şi "Sălăjan", o suită de jocuri populare de pe Valea Crişului Repede, "Ţura fetelor", un joc de fete reprezentativ şi originar de pe Valea Barcăului, "Ardeleana" din Câmpia Bihorului şi "Mănânţăl" de pe Valea Crişului Repede, cel din urmă fiind interpretat de dansatorii George Copil şi Matei Lup.
Pe scenă a urcat şi Anastasia Ianc (foto), fetiţa care a impresionat publicul cu interpretarea unei pricesne în spectacolul "Lumină din lumină" organizat de CJ Bihor înainte de Paşte.
În cadrul festivalului, fetiţa de numai 8 ani, antrenată la Palatul Copiilor din Oradea de profesoara de canto Anamaria Gal, a interpretat mai multe cântece de joc reprezentative Bihorului.
Ansamblul "Dor şuncuian", înfiinţat în 2009 la iniţiativa şi cu sprijinul Primăriei Comunei Şuncuiuş, a participat de-a lungul anilor la numeroase festivaluri şi concursuri, atât în ţară cât şi peste hotare, şi are în repertoriu jocuri şi cântece populare reprezentative pentru Valea Crişului Repede, Valea Crişului Negru şi Valea Barcăului.
Coregraful ansamblului este Cristian Seghedi, iar coordonatorul este Livia Ianc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.