URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2023, 23:48

Un an de război: Cu drapele pe umeri, refugiații ucraineni din Oradea s-au rugat pentru pace în catedrala greco-catolică (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Pace și dreptate pentru victimele războiului” s-a numit evenimentul organizat în Oradea vineri, 24 februarie, la împlinirea unui an de la pornirea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. În Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, refugiați ucraineni, cu drapele galben-albastre pe umeri, și membrii asociațiilor Caritas Eparhial și Caritas Catolica s-au rugat, unii cu lacrimi în ochi, pentru pace.

„Să nu ne pierdem speranţa”

Evenimentul s-a ţinut în catedrală din cauza vremii reci, după ce iniţial fusese anunţat în Piaţa Unirii. Acesta a început la ora 17, când în faţa celor 200 de ucraineni şi voluntari ai Asociaţiei Caritas a cântat cvartetul format din Teodorian Popa, Cristian Stanciu, Vasile Vulturar şi Bogdan, artişti ai Filarmonicii din Oradea. Aceştia au interpretat mai multe lucrări, inclusiv melodia de pe coloana sonoră a filmului "Lista lui Schindler" cu povestea afaceristului german care a salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La microfon a fost invitat să vorbeasă apoi episcopul romano-catolic de Oradea, PS Böcskei László. „Trebuie să ne bucurăm şi să mulţumim lui Dumnezeu că aici este pace, fără a uita însă că ţara vecină suferă, precum şi cetăţenii săi, în urma unei invazii care nu se justifică şi care provoacă numai durere", a spus acesta, după care a rostit o rugăciune pentru oprirea războiului.

Printre participanți s-au numărat şi subprefectul Emilian Pavel, şi viceprimarul Antonia Nica.

Despre speranţă şi iubire a vorbit episcopul greco-catolic, PS Virgil Bercea, care şi-a transmis însă mesajul prin intermediul unei apel video, el aflându-se în pelerinaj în Țara Sfântă, alături de mai mulți seminariști. „De aici, din Ţara Sfântă, vă transmit toată dragostea şi vă spun că e important să nu ne pierdem speranţa. Bunul Dumnezeu să trimită Spiritul Sfânt care să lumineze minţile conducătorilor pentru a ne dărui linişte în Ucraina. Să trăim în pace!", a spus acesta. În sală a mai vorbit și părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei greco-catolice.

Ajutați de semeni 

Participanţii au urmărit apoi mesajul video transmis de Tetiena Stawnychny, președinta Caritas Ucraina, care le-a mulţumit reprezentaţilor Caritas România pentru că au donat 12 generatoare de electricitate, care au ajutat multe familii din zonele în care sistemul de electrificare al ţării a fost distrus de ruşi.

Reprezentanţii Caritas Eparhial au proiectat în interiorul catedralei și câteva mărturii ale beneficiarilor ONG-ului.

Printre aceștia se numără și Alexei Shukat, un tânăr pictor originar din Odesa, care a plecat din oraşul natal chiar pe 24 februarie 2022 şi a ajuns în Oradea câteva zile mai târziu. Cu o vastă experienţă în arta stradală, Alexei a fost încurajat de prietenii orădeni să înscrie un proiect de pictură murală în centrul oraşului pentru bugetarea participativă lansată de Primărie, moment în care a aflat şi BIHOREANUL de povestea lui. Cum iniţiativa a primit destule voturi şi urmează să fie analizată de specialiştii municipalităţii, Alexei a început să lucreze şi la alte proiecte şi să se promoveze.

Video-ul realizat de Caritas Eparhial: 

„Familia mea suferă”

Printre participanţi s-a numărat şi Masha Zalizniak (foto dreapta), care la doar 21 de ani a devenit învăţătoare la şcoala ucraineană improvizată de Caritas Eparhial în cartierul Rogerius. Ea a ajuns în Oradea în 7 martie, după o lungă călătorie cu trenul şi apoi cu maşina din oraşul său natal Pokrovsk, regiunea Doneţk, ce a fost ocupată de ruşi încă de la începutul războiului.

„Mi-am dorit în vară să mă întorc acasă. Inima îmi spunea să plec, dar mintea îmi zicea să rămân aici, departe de nenorocirile care se întâmplă acolo. Familia mea suferă, din fericire sunt sănătoşi, dar sunt traumatizaţi”, a povestit ea BIHOREANULUI. În ce priveşte posibilitatea unui viitor armistiţiu, Masha este pesimistă. "Cu fiecare zi ce trece îmi pierd tot mai mult speranţa că se va încheia", a mai spus ea.

La finalul evenimentului, mai multe tinere ucrainence cu drapele pe umăr s-au adunat în piaţeta de lângă Catedrală pentru a-şi face o fotografie alături de episcopul romano-catolic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ciudat....
Nicio vorba despre ortodocsi, despre sofronie drincec.... Le-a ordonat kaghebistul kiril, ca de la frate la frate, sa stea in banca lor?!
Postat 26 Februarie 2023, 15:45 de pinonel
Păi cum facem asta?
Mulți tineri bărbați și nu numa, sunt refugiați aici, întrbarea mea este, cu ce îi ajută ei pe cei din țara lor dacă ei sunt ajutați aici? Indiferent ce meserie ai sau cine ești, doar femeile și copii au aceste privilegii de a pleca dintr-o țară unde a izbucnit un război sau revolte civile, mă întreb atunci ce rol are amestecul lor în a da doar din gură atunci când patria lor trebuie apărată, adică ești precum vulpea șireată, ai mânca tot dar să nu depui efort pentru asta, rușine bărbaților care se cred bărbați doar aici nu și în țara lor. Sunt niște dezertori sau mai bine spus trădători ai țării lor, în loc să sprijine să pună umărul la atrocitățile din țara lor, s-au luat și au plecat, desigur a plătit mult pentru asta pe acolo pe unde au trecut că altfel bărbații nu puteau trece dincoace de frontieră. Mă îndoiesc să fi fost săraci, cu ce fel de mijloace au venit dincoace mulți dintr-e ei. Rușine să le fie, sunt niște trădători de țară așa cum și în România sunt destui care la bine rămân pe loc iar când sunt probleme dispar și strigă din afară, ce și cum ar trebui făcut. Mi-e silă de oamenii de gen.
Postat 25 Februarie 2023, 17:08 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON