URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2021, 18:03

Un an cu Bolojan la conducerea Bihorului. Ce a făcut echipa PNL de la Consiliul Judeţean şi ce planuri mai are

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an de la preluarea conducerii Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Ilie Bolojan şi vicepreşedinţii Mircea Mălan şi Călin Gal au prezentat joi un raport de activitate. „Este o chestiune de respect pentru cetăţenii judeţului Bihor ca, la un an de activitate, să prezentăm un raport cu ceea ce s-a făcut”, a declarat Bolojan.

Acesta a precizat că activitatea CJ Bihor a fost canalizată în patru direcţii: eficientizarea Consiliului şi a instituţiilor din subordine, motiv pentru care s-au făcut „reduceri importante de personal” şi reorganizări, continuarea şi deblocarea proiectelor moştenite de la vechea administraţie, realizarea de parteneriate cu autorităţi locale şi instituţii publice, pentru dezvoltarea unor noi proiecte, şi demararea de proiecte noi, pe fonduri nerambursabile.

6 milioane de euro, economii

Vicepreşedintele Gal a făcut o trecere în revistă a bugetului CJ Bihor, arătând că acesta a sporit datorită reorganizărilor făcute, care au implicat şi concedierea a aproximativ 600 de persoane.

„Am preluat undeva la 2.634 de angajaţi, pe toată componenta aparat intern şi instituţii subordonate, acum avem 2.090 de persoane”, a declarat Gal. Concedierile şi reorganizările au produs o economie de 6 milioane de euro.

În plus, „portofelul” judeţului s-a alimentat şi cu fonduri din PNDL, program prin care anul acesta s-au cheltuit deja, în diverse investiţii, 74 milioane de lei. Prin comparaţie, a arătat Gal, în 2020 prin PNDL s-au cheltuit 17 milioane de lei (din 337 milioane prevederi bugetare).

În acest an, din bugetul de 590 milioane de lei al CJ Bihor, jumătate, adică 295 milioane, este alocat proiectelor de dezvoltare.

Gal a vorbit şi despre proiecte vechi ale CJ, „care stăteau într-o amorţeală, cu întârzieri destul de mari”, adică autogările din Marghita (foto jos) şi Beiuş, ambele puse acum în funcţiune, respectiv bazinele didactice de înot. Cel din Săcueni a fost finalizat, iar celelalte şase (Beiuş, Ştei, Marghita, Salonta, Valea lui Mihai şi Nucet) sunt executate „cam la 75-80%” şi, potrivit vicepreşedintelui, vor fi puse în funcţiune cel târziu la primăvară.

Preocupaţi de satul bihorean

Vicepreşedintele Mircea Mălan a amintit că CJ Bihor a încheiat parteneriate cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi mai multe primării. „Lucrăm acum la pregătirea unor proiecte care vor fi depuse spre finanţare în decembrie, cu ajutorul cărora vrem să dezvoltăm zona de infrastructură turistică a judeţului nostru şi să asigurăm protejarea florei şi faunei din această zonă acoperită de ariile protejate”, a declarat Mălan.

În plus, în perioada următoare CJ Bihor vrea să scrie şi alte proiecte menite să dezvolte viaţa rurală din Bihor, în sectoare precum turism ori agricultură. „Vom încerca să luăm măsuri pentru ca soarta satului bihorean să fie mai bună”, a spus Mălan.

Proiecte pentru Bihor

Bolojan a declarat apoi că şi-a propus ca CJ Bihor să atragă aproape 900 milioane de euro, din fonduri europene, pentru mai multe proiecte de investiţii în judeţ.

„Cel mai important proiect pe care l-am început, în parteneriat cu primăriile din Arad şi Oradea şi cu Consiliul Judeţean Arad, este drumul expres Oradea – Arad. Ne propunem ca anul viitor să avem toată documentaţia tehnică în aşa fel încât să putem începe procedura de licitaţie”, a declarat preşedintele Ilie Bolojan. Pe teritoriul judeţului Bihor, drumul va avea 65 kilometri lungime şi un cost estimat de 650 milioane de euro, iar în total lungimea sa va fi de 119 km, iar valoarea de 1,38 miliarde de euro.

CJ Bihor mai are în lucru centurile din Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei (proiect de 50 milioane de euro), unde licitaţiile urmează să fie lansate, şi centurile de la Beiuş, Aleşd şi Sânmartin (valoare cumulată de 130 milioane euro). Pentru centura Aleşd, acum se analizează ofertele depuse la licitaţie, la Beiuş abia a fost lansată licitaţia, iar la Sânmartin procedura încă nu a fost deschisă.

CJ mai are în lucru două proiecte de extindere a pistei şi infrastructurii Aeroportului din Oradea, un centru cultural multifuncţional, un drum de legătură în Ic Ponor şi Padiş, respectiv unul de legătură cu zona Gârda din judeţul Alba, şi două extinderi ale magistralelor Transgaz, în zona Tileagd şi zona Ştei, proiect derulat în parteneriat cu această companie.

Mai vin disponibilizări

„În concluzie, în acest an am făcut o reducere de cheltuieli de funcţionare importantă, care se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, cea mai mare parte, peste 5 milioane, însemnând reduceri de cheltuieli de personal, bani care au fost dirijaţi spre investiţii. Bugetul CJ de anul acesta a fost dublu faţă de anul trecut. Am căutat să deblocăm tot ce s-a putut debloca, să reîncepem alte proiecte”, a declarat Bolojan, mulţumindu-le colegilor din CJ şi din instituţiile subordonate pentru munca depusă.

Întrebat dacă va mai promova reorganizări, preşedintele CJ Bihor a spus că asemenea măsuri se vor lua la DGASPC, pe măsură ce serviciile acestei instituţii vor fi externalizate, dar şi la teatrele orădene.

Vezi mai jos raportul complet al conducerii CJ Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Băieți de oraș
Io zic că mai bine rămâneau la ce se pricep mai bine: la turnat de betoane. Iar acolo unde planul li se bloca în vreo fundătură se rezolva rapid cu o expropriere. Nu la fel se întâmplă cu preocuparea lor față de satul bihorean, unde protejarea florei și faunei în același timp înseamnă paradox. Ori protejezi floarea culturilor sătenilor, ori protejezi fauna de vânătoare, care parchează pe unde îi taie capul. Nu mai vorbesc despre mistreții în două picioare și cu colți de drujbă! Mă tem că aici exproprierile nu vor fi privite cu ochi buni de către țărani.
Postat 22 Octombrie 2021, 09:54 de User anonimizat
Tara te vrea prost
"Concedierile şi reorganizările au produs o economie de 6 milioane de euro." Luam de la cei multi si dam la cei putini.De exemplu, Generalul în rezervă Nicolae Ciucă,cu 215.880 de lei pensie de serviciu, adică aproape 18.000 de lei lunar .Plus un salariu anual de 168.613 lei pentru activitatea de la Ministerul Apărării. Nu disperam, noi astialalti,majoritatea ingineri ratati, ne putem angaja gropari la temeteul din oradea,patronat de #echipa cistigatoare, unde putem cistiga mult peste pregatirea noastra, 3000 lei/luna cel putin. Si nu sapi decit 3mc pe zi, in cca 3 ore..."Oferim unui gropar 3.000 lei în mână, mai mult decât unui inginer, şi tot găsim greu, pentru că e muncă grea. Pe lângă celelalte atribuţiuni, fiecare gropar trebuie să sape o groapă pe zi, în circa 3 ore, iar asta înseamnă 3 metri cubi de pământ", a explicat directorul ADP
Postat 22 Octombrie 2021, 08:10 de excalibur
se vede ca e Bolojan la consiliul judetean
progrese intr-un an cat altii in 6. Si nici nu zice articolul tot ce include prezentarea atasata! Eficientizare, mai putini birocrati, mai multe investitii publice.
Postat 22 Octombrie 2021, 00:17 de unu
Ordine in primarie, curatenie in oras
Sau cum era deviza? Devizul? Curatenie in primarie,ordine in oras? Ca nici google nu mai stie...
Postat 21 Octombrie 2021, 23:03 de excalibur
Felicitări Bolojan
Afara cu gunoaiele statului degeaba
Postat 21 Octombrie 2021, 21:22 de Sandu2100
Nimic bun
Ce a facut?? Nimic bun sa simtim dezvoltarea, a dat afara, si pe banii ramasi a tuns iarba din santuri. Nu a atras nici o firma, nici un investitor, nu e in stare sa produca bani, sa creasca nivelul de trai, salarii. Degeaba distrugi cultura , educatia, sportul si pe banii ramasi tunzi iarba sau faci 3 centuri, si faci companie aeriana ce va merge pe minus. Numai idiotii pot sa se bucure de asa mari realizari.
Postat 21 Octombrie 2021, 19:35 de adi13
Bate câmpii Bolojan, că-i rost de investiții și în agricultură.
Să vă spun eu ce a făcut Bolojan timp de un an. A dat afară personal care a îngroșat cererea la șomaj și a pus bani deoparte ca să-și facă linie aeriană proprie. A îngropat cultura Bihorului și a întărit reacțiile adverse din propriul partid. Și a mai făcut ceva. S-a apucat să facă niște podețe peste niște pârâuri aproape inexistente, ca să nu moară firmele de casă de foame, lăsând de izbeliște lucrările fix când s-a scumpit fierul beton.
Postat 21 Octombrie 2021, 19:00 de KP
Numai planuri mai au în cap liberalii, dacă realitatea curentă i-a luat la vale.
A venit secretarul de stat al SUA să tranșeze cu Johannis configurația politică a sezonului. Discuția fost de nici două ore măcar. Discret, americanul a plecat de parcă nici nu ar fi fost. Germania a arbitrat apoi un joc de încălzire la vestiare, iar Franța a fost retrasă în apărare, ca să facă loc Americii la cârma energeticii regionale. Fiecare cu felia lui, la loc comanda o să spună moș Teacă. Visează Bolojan la multe. Noroc că datoriile "istorice" nu mai pot fi acoperite din vise și trebuie așezate la locul lor.
Postat 21 Octombrie 2021, 18:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON