La un an de la preluarea conducerii Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Ilie Bolojan şi vicepreşedinţii Mircea Mălan şi Călin Gal au prezentat joi un raport de activitate. „Este o chestiune de respect pentru cetăţenii judeţului Bihor ca, la un an de activitate, să prezentăm un raport cu ceea ce s-a făcut”, a declarat Bolojan.
Acesta a precizat că activitatea CJ Bihor a fost canalizată în patru direcţii: eficientizarea Consiliului şi a instituţiilor din subordine, motiv pentru care s-au făcut „reduceri importante de personal” şi reorganizări, continuarea şi deblocarea proiectelor moştenite de la vechea administraţie, realizarea de parteneriate cu autorităţi locale şi instituţii publice, pentru dezvoltarea unor noi proiecte, şi demararea de proiecte noi, pe fonduri nerambursabile.
6 milioane de euro, economii
Vicepreşedintele Gal a făcut o trecere în revistă a bugetului CJ Bihor, arătând că acesta a sporit datorită reorganizărilor făcute, care au implicat şi concedierea a aproximativ 600 de persoane.
„Am preluat undeva la 2.634 de angajaţi, pe toată componenta aparat intern şi instituţii subordonate, acum avem 2.090 de persoane”, a declarat Gal. Concedierile şi reorganizările au produs o economie de 6 milioane de euro.
În plus, „portofelul” judeţului s-a alimentat şi cu fonduri din PNDL, program prin care anul acesta s-au cheltuit deja, în diverse investiţii, 74 milioane de lei. Prin comparaţie, a arătat Gal, în 2020 prin PNDL s-au cheltuit 17 milioane de lei (din 337 milioane prevederi bugetare).
În acest an, din bugetul de 590 milioane de lei al CJ Bihor, jumătate, adică 295 milioane, este alocat proiectelor de dezvoltare.
Gal a vorbit şi despre proiecte vechi ale CJ, „care stăteau într-o amorţeală, cu întârzieri destul de mari”, adică autogările din Marghita (foto jos) şi Beiuş, ambele puse acum în funcţiune, respectiv bazinele didactice de înot. Cel din Săcueni a fost finalizat, iar celelalte şase (Beiuş, Ştei, Marghita, Salonta, Valea lui Mihai şi Nucet) sunt executate „cam la 75-80%” şi, potrivit vicepreşedintelui, vor fi puse în funcţiune cel târziu la primăvară.
Preocupaţi de satul bihorean
Vicepreşedintele Mircea Mălan a amintit că CJ Bihor a încheiat parteneriate cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi mai multe primării. „Lucrăm acum la pregătirea unor proiecte care vor fi depuse spre finanţare în decembrie, cu ajutorul cărora vrem să dezvoltăm zona de infrastructură turistică a judeţului nostru şi să asigurăm protejarea florei şi faunei din această zonă acoperită de ariile protejate”, a declarat Mălan.
În plus, în perioada următoare CJ Bihor vrea să scrie şi alte proiecte menite să dezvolte viaţa rurală din Bihor, în sectoare precum turism ori agricultură. „Vom încerca să luăm măsuri pentru ca soarta satului bihorean să fie mai bună”, a spus Mălan.
Proiecte pentru Bihor
Bolojan a declarat apoi că şi-a propus ca CJ Bihor să atragă aproape 900 milioane de euro, din fonduri europene, pentru mai multe proiecte de investiţii în judeţ.
„Cel mai important proiect pe care l-am început, în parteneriat cu primăriile din Arad şi Oradea şi cu Consiliul Judeţean Arad, este drumul expres Oradea – Arad. Ne propunem ca anul viitor să avem toată documentaţia tehnică în aşa fel încât să putem începe procedura de licitaţie”, a declarat preşedintele Ilie Bolojan. Pe teritoriul judeţului Bihor, drumul va avea 65 kilometri lungime şi un cost estimat de 650 milioane de euro, iar în total lungimea sa va fi de 119 km, iar valoarea de 1,38 miliarde de euro.
CJ Bihor mai are în lucru centurile din Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei (proiect de 50 milioane de euro), unde licitaţiile urmează să fie lansate, şi centurile de la Beiuş, Aleşd şi Sânmartin (valoare cumulată de 130 milioane euro). Pentru centura Aleşd, acum se analizează ofertele depuse la licitaţie, la Beiuş abia a fost lansată licitaţia, iar la Sânmartin procedura încă nu a fost deschisă.
CJ mai are în lucru două proiecte de extindere a pistei şi infrastructurii Aeroportului din Oradea, un centru cultural multifuncţional, un drum de legătură în Ic Ponor şi Padiş, respectiv unul de legătură cu zona Gârda din judeţul Alba, şi două extinderi ale magistralelor Transgaz, în zona Tileagd şi zona Ştei, proiect derulat în parteneriat cu această companie.
Mai vin disponibilizări
„În concluzie, în acest an am făcut o reducere de cheltuieli de funcţionare importantă, care se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, cea mai mare parte, peste 5 milioane, însemnând reduceri de cheltuieli de personal, bani care au fost dirijaţi spre investiţii. Bugetul CJ de anul acesta a fost dublu faţă de anul trecut. Am căutat să deblocăm tot ce s-a putut debloca, să reîncepem alte proiecte”, a declarat Bolojan, mulţumindu-le colegilor din CJ şi din instituţiile subordonate pentru munca depusă.
Întrebat dacă va mai promova reorganizări, preşedintele CJ Bihor a spus că asemenea măsuri se vor lua la DGASPC, pe măsură ce serviciile acestei instituţii vor fi externalizate, dar şi la teatrele orădene.
Vezi mai jos raportul complet al conducerii CJ Bihor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.