Într-o primă conferinţă de presă susţinută în acest an, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Horea Abrudan (foto), a prezentat o analiză care până acum n-a mai fost realizată: clasamentul liceelor din Bihor, în funcţie de progresul elevilor.
Ministerul Educaţiei publică, vară de vară, clasamentul şcolilor în funcţie de rezultatele de la Evaluarea Naţională sau de la Bacalaureat şi an de an cam aceleaşi şcoli ies în evidenţă.
"Nu cred că învăţământul bihorean este o competiţie unde cineva trebuie să iasă pe locul unu, doi sau trei. (...) Nu cred că putem spune despre un profesor de matematică care duce un elev de la 4 la 5 că este mai slab decât cel care îl duce de la 8 la 9", a precizat Abrudan, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Şeful IŞJ Bihor a analizat rezultatele unei generaţii, prin prisma mediilor de la Evaluarea Naţională din 2017, care i-au ajutat să intre la licee, şi a celor obţinute apoi la Bacalaureat, în 2021.
Astfel, a putut vedea care sunt şcolile unde elevii au progresat, adică la final de clasa a XII-a au avut mai bune rezultate decât la început de clasa a IX-a.
Şcoala cu cei mai mulţi elevi cu rezultate mai bune este Liceul de Arte Oradea, unde 65% dintre elevi au luat la Bacalaureat anul trecut note mai mari decât au avut la admiterea în liceu.
Clasamentul continuă cu Liceul Teoretic German Friedrich Schiller (60% dintre elevi cu medii mai mari), Colegiul Național Iosif Vulcan (57%), Liceul Teoretic Lucian Blaga (57%), Colegiul Naţional Mihai Eminescu (56%) ori Colegiul Economic Partenie Cosma (52%).
La şcolile care conduc, vară de vară, topul judeţean al rezultatelor de la Bac, Liceul Teologic Betel şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, procentele sunt ceva mai mici (48%, respectiv 24%), inclusiv datorită faptului că aici au intrat elevi cu medii mari, care s-au menţinut.
În analiza inspectorului şcolar au mai intrat Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (cu 51% dintre elevi în progres), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (50%), Liceul Teologic Baptist Emanuel (44%), Liceul Teoretic Ady Endre (41%), Liceul Don Orione (24%).
Trebuie precizat că această statistică a ținut cont doar de liceele unde cel puțin 90% dintre absolvenți participă la Bacalaureat.
Abrudan a precizat că analiza pe care a făcut-o nu se doreşte a fi una incontestabilă, mai cu seamă că dificultatea subiectelor la examenele naţionale poate fi diferită de la un an la altul, dar este un indicator în plus în radiografia justă a învăţământului bihorean.
UPDATE: Colegiul „Iosif Vulcan”, în top 3
Dintr-o eroare, știrea inițială a omis o școală din clasamentul progresului, fiind vorba de Colegiul Național „Iosif Vulcan”, care ocupă a treia poziție în județ, cu 57% dintre elevi cu medii mai mari la Bacalaureat, decât au avut la intrarea în liceu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.