URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Guvernul Ciolacu 2 este aproape identic cu primul guvern Ciolacu, cel care a băgat patria în gard. Trebuie să fii mai naiv decât un vânzător de covrigi ca să crezi că un experiment făcut de două ori în aceleași condiții va avea rezultate diferite. Văd că aproape nimic din ce a propus Ilie Bolojan când s-a dus la București și a preluat conducerea Partidului Național Liberal nu se mai găsește în programul de guvernare.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2022, 15:28

Un altfel de clasament al școlilor din Bihor: care sunt liceele unde elevii au progresat cel mai mult, din clasa a IX-a până la Bacalaureat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o primă conferinţă de presă susţinută în acest an, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Horea Abrudan (foto), a prezentat o analiză care până acum n-a mai fost realizată: clasamentul liceelor din Bihor, în funcţie de progresul elevilor.

Ministerul Educaţiei publică, vară de vară, clasamentul şcolilor în funcţie de rezultatele de la Evaluarea Naţională sau de la Bacalaureat şi an de an cam aceleaşi şcoli ies în evidenţă.

"Nu cred că învăţământul bihorean este o competiţie unde cineva trebuie să iasă pe locul unu, doi sau trei. (...) Nu cred că putem spune despre un profesor de matematică care duce un elev de la 4 la 5 că este mai slab decât cel care îl duce de la 8 la 9", a precizat Abrudan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Şeful IŞJ Bihor a analizat rezultatele unei generaţii, prin prisma mediilor de la Evaluarea Naţională din 2017, care i-au ajutat să intre la licee, şi a celor obţinute apoi la Bacalaureat, în 2021.

Astfel, a putut vedea care sunt şcolile unde elevii au progresat, adică la final de clasa a XII-a au avut mai bune rezultate decât la început de clasa a IX-a.

Şcoala cu cei mai mulţi elevi cu rezultate mai bune este Liceul de Arte Oradea, unde 65% dintre elevi au luat la Bacalaureat anul trecut note mai mari decât au avut la admiterea în liceu.

Clasamentul continuă cu Liceul Teoretic German Friedrich Schiller (60% dintre elevi cu medii mai mari), Colegiul Național Iosif Vulcan (57%), Liceul Teoretic Lucian Blaga (57%), Colegiul Naţional Mihai Eminescu (56%) ori Colegiul Economic Partenie Cosma (52%).

La şcolile care conduc, vară de vară, topul judeţean al rezultatelor de la Bac, Liceul Teologic Betel şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, procentele sunt ceva mai mici (48%, respectiv 24%), inclusiv datorită faptului că aici au intrat elevi cu medii mari, care s-au menţinut.

În analiza inspectorului şcolar au mai intrat Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (cu 51% dintre elevi în progres), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (50%), Liceul Teologic Baptist Emanuel (44%), Liceul Teoretic Ady Endre (41%), Liceul Don Orione (24%). 

Trebuie precizat că această statistică a ținut cont doar de liceele unde cel puțin 90% dintre absolvenți participă la Bacalaureat.

Abrudan a precizat că analiza pe care a făcut-o nu se doreşte a fi una incontestabilă, mai cu seamă că dificultatea subiectelor la examenele naţionale poate fi diferită de la un an la altul, dar este un indicator în plus în radiografia justă a învăţământului bihorean.

UPDATE: Colegiul „Iosif Vulcan”, în top 3

Dintr-o eroare, știrea inițială a omis o școală din clasamentul progresului, fiind vorba de Colegiul Național „Iosif Vulcan”, care ocupă a treia poziție în județ, cu 57% dintre elevi cu medii mai mari la Bacalaureat, decât au avut la intrarea în liceu. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vlad
Initiativa domnului Abrudan este laudabila, insa as dori sa ii sugerez o schimbare de metodologie pentru a rezolva problema diversitatii distributiilor notelor de intrare in diverse licee: sa creeze o ordine globala a elevilor in functie de media de intrare la liceu si o alta ordine globala a elevilor in functie de media de absolvire. Sa calculeze apoi pe liceu media pozitiei in fiecare ordine. Sa faca pentru fiecare liceu diferenta dintre mediile pozitiilor initiale si cele finale. Sa ordoneze apoi liceele in functie de diferenta de medie pozitionala.
Postat 27 Ianuarie 2022, 02:59 de vd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8373 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON