Nu au voie să urce în mijloacele de transport public ori să intre în localuri, nici în parcuri n-au voie să zburde liberi, dar sunt chemați când trebuie salvate vieți. Totuși, câinii nu se supără pentru aceste nedreptăți...
În premieră, Bihorul are un patruped care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă. Uma, o cățelușă Border Collie în vârstă de 1 an și o lună, a devenit primul câine de avalanșă de la noi.
„Ea m-a ales”
Medic urgentist la Spitalul Județean Oradea și în cadrul SMURD Bihor, Claudia Dascălu (foto) a fost dintotdeauna o pasionată a drumețiilor montane. Tocmai de aceea, de ani buni este și voluntar Salvamont-Salvaspeo Bihor și participă benevol la misiunile de salvare de pe munte.
Anul trecut, în timpul unui concurs pentru salvamontiști desfășurat la Rânca, în județul Gorj, a văzut câinii de avalanșă din rasa Border Collie când se întorceau de la probele sportive și i-a îndrăgit pe loc. „Se citea în ochișorii lor că își spuneau: «Ce treabă bună am făcut azi!». Mi-am zis că vreau și eu un asemenea câine”, povestește Claudia.
Câinii Border Collie sunt considerați printre cei mai inteligenți și sunt adesea folosiți și la adunarea turmelor de animale.
Pentru Uma, cățelușa care avea să devină a ei, doctorița s-a dus până la o canisă din București. „Erau două cățelușe disponibile. Cum m-a văzut, Uma a venit și a pus lăbuța pe mine. Ea m-a ales”, spune Claudia.
Încredere deplină
Pe atunci, cățelușa avea doar 4 luni, iar stăpâna sa era deja decisă să urmeze, împreună, cursul de pregătire pentru salvarea victimelor din avalanșe. Derulat de Departamentul pentru Situații de Urgență și Salvamont Argeș, al cărui director, Ion Sănduloiu, a adus această specializare în România, cursul a constat în patru stagii de pregătire, de câte o săptămână fiecare, toate ținute, evident, pe munte.
Cu ajutorul exercițiilor specifice, Claudia și Uma au învățat să colaboreze pentru a găsi victime. „Totul se învață treptat, la început cu o simplă jucărie. Iar câinele trebuie să știe că va avea o recompensă, dacă își îndeplinește misiunea”, spune stăpâna.
În timpul stagiilor a învățat să își înțeleagă câinele și faptul că fiecare gest sau privire are o însemnătate pentru micuța patrupedă. De asemenea, a aflat că pentru a fi o echipă bună de salvare trebuie să aibă încredere una în alta. „Acum știu că, dacă îi dau drumul din lesă, va fugi departe, dar mereu se va întoarce la mine”, zice doctorița.
Claudia și cățelușa s-au pregătit și acasă, o pădure de lângă Oradea fiind adesea locul lor de antrenament. „Când ieșim în pădure, ea fuge, iar eu mă ascund de ea. Mă găsește întotdeauna”, spune medicul. O dată, câinele a găsit chiar și telefonul pe care stăpâna l-a pierdut în pădure.
Cu brevet
În urmă cu două săptămâni, Claudia și Uma au susținut examenele finale. Împreună, au mers pe munte, la Padina, în Bucegi, unde cățelușa a trebuit să găsească două victime ascunse sub zăpadă, și a demonstrat că este bine pregătită.
Asta chiar dacă starea sa fizică n-a fost cea mai bună: a avut lăbuțele sângerânde din cauza zăpezii înghețate și a suferit o dereglare hormonală, înainte de examen fiind la menstruație. „Se vedea pe ea că nu era bine, n-a mâncat zile în șir, m-am gândit chiar că n-ar trebui să mergem. Dar medicul veterinar a zis că se descurcă, iar adevărul este că s-a descurcat excepțional”, spune, mândră, stăpâna Umei.
Cele două au primit brevetul de unitate de intervenție la avalanșe, care va trebui confirmat printr-un examen anual.
Riscul există
Doctorița este decisă ca, împreună cu Uma, să răspundă apelurilor de salvare oricând va fi nevoie. „Uma a fost învățată să zboare cu troliul unui elicopter, așa că vom merge oriunde va fi nevoie de noi”, spune Claudia.
Chiar dacă brevetul celor două certifică aptitudinile de salvare din avalanșe, doctorița este convinsă că Uma s-ar descurca la fel de bine să găsească și victime sub dărâmături, în cazul unui cutremur. „Acasă oricum ne antrenăm fără zăpadă”, explică urgentista.
Până acum, în Bihor nu a avut loc nicio avalanșă de zăpadă cu victime, dar specialiștii cred că este doar o chestiune de timp. „Se dezvoltă schiul de creastă, în afara pârtiilor, sunt și multe ture motorizate, iar riscul de avalanșe este mare în multe zone cu pante abrupte”, spune șeful Salvamont Bihor, Pintér István (foto). Așadar, într-o zi, Uma ar putea fi nevoită să răspundă unui apel la 112...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.