1931. Olosig, un cimitir la marginea Oradiei
Cândva în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la marginea cartierului Rât (Rét, în maghiară) al Oradiei a apărut cimitirul Olosig. Amplasamentul era atunci destul de izolat: la capătul străzii Cimitirului, pe un deal, dar totuşi în apropierea Palatului Baroc. Deşi nu i se cunoaşte istoria propriu-zisă, din ziarele locale aflăm că locul era controversat.
Gazeta de Vest a prezentat orădenilor anului 1931 un material amplu despre două tipuri de afaceri din cimitirul Olosig, care scandalizau localnicii: vânzarea mormintelor şi îngroparea morţilor unul peste altul, respectiv furtul hainelor de pe cadavre, direct din coşciuge. Ziarul nota că românii din oraş erau revoltaţi că, în timp ce ei nu-şi mai puteau îngropa decedaţii acolo, cu toate că exista teren liber, în schimb maghiarii, dacă "ofereau bacşiş gras", puteau primi loc, deasupra unui alt decedat.
De astfel de afaceri se ocupa "ciocliul Jankai, un român maghiarizat, pe care-l chemase Iancu". El vindea nu doar morminte, ci şi crucile de marmură ale celor care nu mai aveau urmaşi. Totuşi, cercetările Poliţiei nu au ajuns atunci la cel indicat ca vinovat.
2016. Cimitirul devenit parc
În ultimii zeci de ani, cimitirul Olosig a fost o pată pe faţa oraşului, un loc în care puţini se aventurau să intre, mai ales după lăsarea întunericului. În perioada comunistă, în jurul său au apărut mai multe ansambluri de locuinţe, zona făcând tranzitul de la suburbie la centrul urban. Puţini din cei îngropaţi acolo mai aveau urmaşi, astfel că majoritatea mormintelor ajunseseră să fie devastate şi jefuite.
Până în jurul anului 2000 situaţia a rămas aceeaşi, prin presă putându-se găsi veşti despre tâlhării, violuri şi sinucideri petrecute în zonă. Ideea amenajării unui parc a apărut în 2002, dar lucrările propriu-zise au început abia câţiva ani mai târziu.
O primă parte a fost transformată în 2009, iar în 2012 s-a trecut la amenajarea întregii suprafeţe. Au fost create spaţii verzi, terenuri de sport, alei, piste pentru biciclişti, iar cele două capele au fost restaurate. Parcul a primit mai multe denumiri. La început s-a numit Olosig, iar apoi, în urma extinderii, a devenit Parcul Liniştii. În anul 2013 municipalitatea i-a schimbat denumirea în Parcul Mihai Viteazul, în perspectiva mutării acolo a statuii omonime din centru, operaţiune, însă, care nu a mai avut loc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.