URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2016, 19:01

Oradea ieri, Oradea azi: Controversata poveste a Parcului Liniştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Olosig, un cimitir la marginea Oradiei

Cândva în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la marginea cartierului Rât (Rét, în maghiară) al Oradiei a apărut cimitirul Olosig. Amplasamentul era atunci destul de izolat: la capătul străzii Cimitirului, pe un deal, dar totuşi în apropierea Palatului Baroc. Deşi nu i se cunoaşte istoria propriu-zisă, din ziarele locale aflăm că locul era controversat.

Gazeta de Vest a prezentat orădenilor anului 1931 un material amplu despre două tipuri de afaceri din cimitirul Olosig, care scandalizau localnicii: vânzarea mormintelor şi îngroparea morţilor unul peste altul, respectiv furtul hainelor de pe cadavre, direct din coşciuge. Ziarul nota că românii din oraş erau revoltaţi că, în timp ce ei nu-şi mai puteau îngropa decedaţii acolo, cu toate că exista teren liber, în schimb maghiarii, dacă "ofereau bacşiş gras", puteau primi loc, deasupra unui alt decedat.

De astfel de afaceri se ocupa "ciocliul Jankai, un român maghiarizat, pe care-l chemase Iancu". El vindea nu doar morminte, ci şi crucile de marmură ale celor care nu mai aveau urmaşi. Totuşi, cercetările Poliţiei nu au ajuns atunci la cel indicat ca vinovat.

2016. Cimitirul devenit parc

În ultimii zeci de ani, cimitirul Olosig a fost o pată pe faţa oraşului, un loc în care puţini se aventurau să intre, mai ales după lăsarea întunericului. În perioada comunistă, în jurul său au apărut mai multe ansambluri de locuinţe, zona făcând tranzitul de la suburbie la centrul urban. Puţini din cei îngropaţi acolo mai aveau urmaşi, astfel că majoritatea mormintelor ajunseseră să fie devastate şi jefuite.

Până în jurul anului 2000 situaţia a rămas aceeaşi, prin presă putându-se găsi veşti despre tâlhării, violuri şi sinucideri petrecute în zonă. Ideea amenajării unui parc a apărut în 2002, dar lucrările propriu-zise au început abia câţiva ani mai târziu.

O primă parte a fost transformată în 2009, iar în 2012 s-a trecut la amenajarea întregii suprafeţe. Au fost create spaţii verzi, terenuri de sport, alei, piste pentru biciclişti, iar cele două capele au fost restaurate. Parcul a primit mai multe denumiri. La început s-a numit Olosig, iar apoi, în urma extinderii, a devenit Parcul Liniştii. În anul 2013 municipalitatea i-a schimbat denumirea în Parcul Mihai Viteazul, în perspectiva mutării acolo a statuii omonime din centru, operaţiune, însă, care nu a mai avut loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
??
@Salontanu: Sigur ai inteles ce a vrut sa spuna Roger! Dar daca sustii ceea ce ai de sustinut...
Postat 17 Iulie 2016, 13:37 de TDS
Catre "roger"
Dragul meu, Deratizare se face cand sunt soareci si sobolani. Cand sunt "insecte si tantari" (parca tantarii n-ar fi tot insecte! Sau zici asa ca seamana cu avioanele de epoca? Sa stii ca nu sunt avioane ci tot insecte!)se face dezinsectia. In rest, ai dreptate!
Postat 17 Iulie 2016, 10:30 de Salontanu
faceti urgent deratizare in parc, e jale acolo
primaria ar trebui sa faca urgent deratizare acolo, locul este invadat de insecte si tantari, spre intristarea copiilor si parintilor care isi petrec un pic de timp in parc, mai ale dupa ora 5 seara.
Postat 16 Iulie 2016, 20:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON