Judecătoria Oradea a decis, luni, că Poliţia Locală a procedat legal în cursul anului trecut, când a emis un avertisment pe adresa europarlamentarului Laszlo Tokes, după ce în primăvara anului trecut, acesta amplasase în balconul biroului său din strada Jean Calvin un steag secuiesc. La o lună după acest gest, Poliţia Locală îl avertizase pe Tokes să scoată steagul, deoarece acesta ar fi fost un "mijloc publicitar" şi nu avea autorizaţie, conform legii, riscând să fie amendat.
"Acţiunea noastră, prin care ceream desfiinţarea procesului verbal, a fost respinsă, dar urmează să primim o înştiinţare oficială în care să fie expusă şi motivarea. De la acea dată, avem 15 zile să contestăm răspunsul", a declarat purtătorul de cuvânt al europarlamentarului ungar, Denes Laszlo.
Judecătoria Oradea a început pe 12 ianuarie procesul prin care eurodeputatul ungar Laszlo Tokes ceruse Poliţiei Locale Oradea să-şi anuleze avertismentul, procesul desfăşurându-se în lipsa unui reprezentant al Poliţiei Locale, în timp ce europarlamentarul Laszlo Tokes a fost reprezentat de avocatul Kincses Elod (fondator al UDMR). Acesta a cerut anularea avertismenului emis de Poliţia Locală invocând argumente de ordin logic, istoric şi juridic.
Între altele, Kincses a afirmat că steagul secuiesc nu poate fi considerat un mijloc publicitar, deoarece în această situaţie şi premierul Victor Ponta, care l-a "legitimat" prin prezenţa sa la o manifestare din Secuime desfăşurată anul trecut, ar putea fi considerat un "comis voiajor". De asemenea, avocatul a spus că, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, printr-un mijloc publicitar se înţeleg numai acele obiecte ori metode care ar urmări scopuri comerciale, adică "promovarea unui produs pentru a convinge publicul să opteze pentru acel produs", ceea ce nu este cazul cu Ţinutul Secuiesc, pe care îl simbolizează.
Eurodeputatul Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc pe balconul biroului său din centrul Oradiei pe 18 iunie, "în semn de protest împotriva încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale". În cadrul unui flash-mob, Tokes a condamnat atunci faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate şi, în semn de solidaritate cu acestea, a arborat steagul secuiesc, fiind aplaudat de circa 20 de simpatizanţi. Întrebat atunci dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, Tokes a răspuns: "Sunt curios şi eu".
Ulterior, pe 20 august, Poliţia Locală a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei.
"Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus atunci Laszlo Tokes, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.