URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2015, 11:54

Tokes a pierdut procesul cu Poliţia Locală pe tema steagului secuiesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a decis, luni, că Poliţia Locală a procedat legal în cursul anului trecut, când a emis un avertisment pe adresa europarlamentarului Laszlo Tokes, după ce în primăvara anului trecut, acesta amplasase în balconul biroului său din strada Jean Calvin un steag secuiesc. La o lună după acest gest, Poliţia Locală îl avertizase pe Tokes să scoată steagul, deoarece acesta ar fi fost un "mijloc publicitar" şi nu avea autorizaţie, conform legii, riscând să fie amendat.

"Acţiunea noastră, prin care ceream desfiinţarea procesului verbal, a fost respinsă, dar urmează să primim o înştiinţare oficială în care să fie expusă şi motivarea. De la acea dată, avem 15 zile să contestăm răspunsul", a declarat purtătorul de cuvânt al europarlamentarului ungar, Denes Laszlo.

Judecătoria Oradea a început pe 12 ianuarie procesul prin care eurodeputatul ungar Laszlo Tokes ceruse Poliţiei Locale Oradea să-şi anuleze avertismentul, procesul desfăşurându-se în lipsa unui reprezentant al Poliţiei Locale, în timp ce europarlamentarul Laszlo Tokes a fost reprezentat de avocatul Kincses Elod (fondator al UDMR). Acesta a cerut anularea avertismenului emis de Poliţia Locală invocând argumente de ordin logic, istoric şi juridic.

Între altele, Kincses a afirmat că steagul secuiesc nu poate fi considerat un mijloc publicitar, deoarece în această situaţie şi premierul Victor Ponta, care l-a "legitimat" prin prezenţa sa la o manifestare din Secuime desfăşurată anul trecut, ar putea fi considerat un "comis voiajor". De asemenea, avocatul a spus că, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, printr-un mijloc publicitar se înţeleg numai acele obiecte ori metode care ar urmări scopuri comerciale, adică "promovarea unui produs pentru a convinge publicul să opteze pentru acel produs", ceea ce nu este cazul cu Ţinutul Secuiesc, pe care îl simbolizează.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc pe balconul biroului său din centrul Oradiei pe 18 iunie, "în semn de protest împotriva încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale". În cadrul unui flash-mob, Tokes a condamnat atunci faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate şi, în semn de solidaritate cu acestea, a arborat steagul secuiesc, fiind aplaudat de circa 20 de simpatizanţi. Întrebat atunci dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, Tokes a răspuns: "Sunt curios şi eu".

Ulterior, pe 20 august, Poliţia Locală a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei.

"Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus atunci Laszlo Tokes, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pt.Tokes, parlamentar ungar
Art.1 - Constituţia Statului Român: România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
Postat 27 Ianuarie 2015, 14:18 de Valhalla-Asgard
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON