UDMR are o nouă idee pentru persoanele şi familiile lovite de bănci. După ce la începutul anului a înregistrat o propunere legislativă conform căreia contractele de creditare în valută încheiate în perioada de boom economic ar urma să fie preschimbate în contracte de creditare în lei, la cursul leului din momentul încheierii lor, deputatul Cseke Attila a prezentat o propunere ce ar viza şi persoanele şi familiile care deja au fost executate silit de bănci prin evacuare şi vânzarea locuinţelor puse drept gaj.
"Vrem o modificare a Legii 114/1996 a locuinţei în sensul completării cu un nou capitol, despre locuinţele de sprijin", a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, parlamentarul UDMR-ist.
Concret, potrivit noii iniţiative, administraţiile locale (primăriile) ar putea cumpăra locuinţele executate silit de bănci, pentru a le închiria apoi foştilor proprietari, în condiţii avantajoase, pe perioade de până la 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.
"Nivelul chiriei ar urma să nu poată depăşi 10% din venitul lunar net al familiei evacuate căreia i se va închiria locuinţa de sprijin, iar aceasta trebuie să nu mai aibă în proprietate o altă locuinţă sau să nu mai deţină în chirie o altă locuinţă de la stat. Beneficiarul nu ar avea dreptul să o subînchirieze sau să-i schimbe destinaţia. Propunem şi o limită a suprafeţei utile, la 100 de metri pătraţi, pentru locuinţa de sprijin. Dacă o locuinţă cumpărată de autoritatea locală de la bancă nu este solicitată în chirie de familia care a deţinut-o ca proprietar, locuinţa de sprijin ar putea fi dată în chirie unei alte familii care a rămas fără locuinţă prin executarea silită de către bancă", a exemplificat Cseke.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.