URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2024, 14:47

Tură cu bicicletele prin judeţ alături de Florin Mihuţ, bihoreanul campion naţional la paraciclism

Tură cu bicicletele prin judeţ alături de Florin Mihuţ, bihoreanul campion naţional la paraciclism (Sursa foto: Facebook - Florin Mihuț)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Pedalăm invită iubitorii de mişcare la o tură cu biciletele, sâmbătă, în 24 august, prin câteva localităţi, alături de tânărul bihorean Florin Mihuţ, un sportiv imobilizat în scaun cu rotile, care circulă cu un handbike.

Florin Mihuţ este un sportiv din localitatea bihoreană Mihai Bravu, care îşi doreşte să ajungă campion paralimpic la proba de handbike, adică cu o bicicletă care se conduce cu mâinile.

Până acum, acesta a participat la două competiţii internaţionale la această probă, în Italia şi în Germania, iar în vara anului 2023 a câştigat locul I la Campionatul Naţional de şosea, la categoria sa de paraciclism.

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Facebook a evenimentului "Pedalăm cu Florin Mihuţ", punctul de întâlnire va fi Piaţa Unirii, la ora 09. De la ora 9.30 se va pleca apoi pe traseul: Paleu – Cetariu – Tăutelec – Şişterea – Sălard – Sîntimreu – Vaida – Roşiori – Mihai Bravu.

Când vor ajunge în Mihai Bravu, bicicliştii vor putea să poposească acasă la Florin Mihuţ.

Traseul va avea o lungime de 90 de kilometri, iar nivelul de dificultate va fi unul mediu.

Scopul întâlnirii nu este altul decât un prilej de socializare între pasionaţii de mişcare.

"La întoarcere spre Oradea vom pedala pe drumul naţional, cu menţiunea că, dacă există doritori, ne vom opri la Ştrand Termal Tămăşeu. Acest traseu este cu 20 km mai scurt", au mai anunţat organizatorii pe Facebook.

Cei care doresc să participe trebuie să aibă la ei buletinul, cască de protecţie, să fie îmbrăcaţi cu echipament corespunzător pentru mersul pe bicicletă, să aibă semnale luminoase faţă-spate pe bicicletă, o vestă reflectorizantă, o trusă de scule pentru reparaţie, o trusă de prim ajutor, un rucsac, o cameră de rezervă cu kit de reparaţie pană, o pompă de bicicletă şi bună dispoziţie.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Florin Mihuţ a dus o viaţă obişnuită până în luna iulie a anului 2019. Sportul era atunci cea mai mare pasiune a sa, el practicând fotbal, înot şi mersul pe role. Cu câteva săptămâni înainte de a participa la o competiţie de viteză pe role în Berlin, tânărul s-a accidentat grav în timp ce conducea o motocicletă, pe drumul cu serpentine din localitatea Şinteu, unde a derapat şi s-a lovit cu spatele de un parapet de pe marginea şoselei.

Atunci s-a ales cu răni grave la coloana vertebrală şi la un picior, rămânând invalid.

După ce a ieşit din spital, tânărul a luptat cu depresia, iar un an mai târziu, în 2020, a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a-şi achiziţiona un handbike, adică o bicicletă care se conduce cu mâinile şi care a costat peste 11.000 de euro.

De atunci, bihoreanul se antrenează constant şi merge la competiţii de profil, iar în luna mai a acestui an şi-a lansat, la Muzeul Ţărilor Crişurilor, autobiografia "Am învins. Reîntoarcerea la viaţă", în care povesteşte încercările prin care a trecut înainte şi după accidentul care i-a schimbat viaţa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON