URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2019, 17:17

„Tun” de 31 milioane euro: Fugit în Ungaria ca să scape de puşcărie, evazionistul Racz Attila este trimis în judecată şi de DNA Constanţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al structurii centrale a DNA a anunţat, miercuri, că procurorii Serviciului Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpaţi, în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane euro, între care şi petrolistul orădean Racz Attila, acuzat – alături de Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu – de evaziune fiscală în formă continuată, în timp ce alte 7 persoane sunt acuzate de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

„Materie primă” vândută în benzinării

Potrivit comunicatului DNA, în perioada octombrie 2005 – decembrie 2007, Racz, Galambosz şi Ristin au achiziţionat, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, în regim scutit de la plata accizelor, cantitatea de 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.

Pentru a justifica utilizarea motorinei în scopul declarat și a ascunde destinația reală a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale firmei operaţiuni comerciale care atestau în mod nereal pe de o parte achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.

În realitate, cu complicitatea celorlalți 7 inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei de către Racz, Galambosz şi Ristin era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.

Proces la Constanţa

„Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalentul a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză”, arată DNA.

Comunicatul precizează că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007 au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la un nou sediu social din municipiul Constanţa.

În această cauză, mai informează DNA, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor 10 inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Tunar” fugar

Racz Attila, unul dintre cei mai mari evazionişti din comerţul cu produse petroliere, este fugit în Ungaria din toamna anului 2015, înainte să fie condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani de închisoare într-un dosar instrumentat de DNA pentru un prejudiciu de aproape 20 milioane euro provocat bugetului de stat, pentru că prin intermediul unui antreprozit fiscal din Slobozia un grup de persoane coordonat de el achiziţiona motorină Euro 5 ca materie primă, scutită de accizare, pe motiv că ar urma să fie prelucrată, dar în realitate vindea carburantul în benzinării.

În primăvara anului trecut, Racz a mai fost condamnat şi de Tribunalul Braşov, la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup criminal organizat, într-un dosar al DIICOT care îl acuza de prejudicierea bugetului cu 25 milioane lei prin importarea a 5 milioane tone de motorină trecută în acte ca reziduuri petroliere, dar vândute la negru pe piaţă.

În acel dosar au fost trimise în judecată în total 17 persoane şi 6 societăţi comerciale, inclusiv fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar (achitat), acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, prin intermediul a doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, care, la rându-i, ar fi spriinit gruparea de evazionişti. Procesul continuă.

Mai are

Pe de altă parte, Racz mai este cercetat într-un alt dosar, încă netrimis în judecată, de structura centrală a DIICOT, pentru încă o fraudă de 62 milioane lei comisă prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău, care importa motorină sub pretextul procesării, dar pe care o vindea, iar apoi plimba încasările prin conturile unor firme fantomă şi în final băga banii în buzunar.

În acest dosar, de altfel, la finele anului 2015, anchetatorii i-au reţinut pentru 24 de ore pe patronii rafinăriei, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin, cumnata lui Rácz. Se bănuieşte că afacerea a fost plănuită de acelaşi Racz Attila, care a scăpat de reţinere pentru că era dispărut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Coruptie
Vorbim de zeci de milioane de euro, nu de gainarii gen doi caltabosi si un litru de tuica. Nu degeaba e ungaria in top trei cele mai corupte tari din UE.
Postat 21 Februarie 2019, 22:18 de ZIP
Legislatie vs coruptie in UE. Legislatie europeana ? Care legislatie europeana ?
Pot sa comita ce infractiuni vor, sa le dea sute de ani de puscarie, daca o roiesc in ungaria, unde traiesc fara sa fie deranjati de autoritati, iar prejudiciul nu va fi recuperat niciodata.
Postat 21 Februarie 2019, 17:16 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON