URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 09 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2023, 14:55

Tulburarea anxioasă generalizată: prin ce se deosebește de fobii sau atacuri de panică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.

Simptomele variază de la un pacient la altul, dar de obicei există o stare de tensiune, hiperactivitate vegetativă, timiditate şi vigilenţă. Se estimează că 2 până la 3% din oameni prezintă această boală, femeile fiind mai predispuse (raportul este de 2 la 1); nu s-a dovedit nicio legătură între această boală şi stresul societăţii moderne şi, spre deosebire de panică, nici aspecte genetice concludente. Evoluţia este mai favorabilă decât în panică, dar uneori persistenţa simptomelor poate determina depresie secundară şi abuz de alcool sau droguri.

Senzaţia de anxietate este o emoţie umană normală în anumite limite, care apare în anumite situaţii, având valoare adaptativă; intervalul de normalitate poate fi sesizat mai bine de către medicul psihiatru, dar şi un neavizat poate face diferenţierea. Important este ca tratamentul să fie recomandat şi controlat de către medicul psihiatru, începându-se cu psihoterapia şi continuându-se cu medicamente anxiolitice.

Tulburarea de stress post-traumatic este o altă tulburare anxioasă, care apare după un eveniment de stres puternic ce poate provoca suferinţă aproape oricărui om. Bolnavul retrăieşte evenimentul prin amintiri repetate, vise chinuitoare, senzaţia că evenimentul dureros se poate repeta, sau suferinţă psihică la expunerea unor evenimente asemănătoare. Pacientul prezintă deseori tulburări ale somnului, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, vigilenţă exagerată şi reacţii exagerate de spaimă.

Evenimentele cele mai frecvente care pot declanşa boala sunt accidentele rutiere sau industriale şi dezastrele naturale (inundaţii, incendii, uragane). Se apreciază că, după un dezastru natural, circa 15% din populaţie prezintă o suferinţă mintală suficient de severă pentru solicitarea consultului medical şi a unei terapii anxiolitice. Tratamentul bolii este stabilit de medicul psihiatru şi constă în psihoterapie cu reabilitare socială şi medicamente anxiolitice în doze şi combinaţii individualizate.

Atenţie!

Anxietatea patologică poate şi trebuie să fie recunoscută, pacientul având de multe ori tendinţa de a-şi relata problemele. În această situaţie este necesar un consult medical, de obicei la medicul de familie, care va orienta bolnavul spre specialistul psihiatru.

Reţineţi!

Tulburările anxioase beneficiază de tratament eficient, medicamentaţia specifică fiind gratuită. Trebuie eliminată concepţia deformată că psihiatria este rezervată doar bolnavilor psihici incurabili.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON