URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Decembrie 2018, 12:03

Tsunami devastator în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi 745 de răniţi (VIDEO)

Tsunami devastator în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi 745 de răniţi (VIDEO) foto: adevarul.ro

Cel puţin 168 de persoane au murit, iar alte 745 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică zone de coastă din Indonezia. De asemenea, sute de clădiri au fost distruse de valul uriaş.

"Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute", a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho, citat de Digi24.ro.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Dezastrul a fost produs de vulcanul Krakatoa, care a erupt şi a provocat tsunamiul în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK) susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27 (ora 1.30, ora României). "În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, South Lampung şi Serang, printre zonele afectate numărându-se şi staţiunea Tanjung Lesung, situată în Java. Strâmtoarea Sunda, situată între insulele Java şi Sumatra, conectează Marea Java şi Oceanul Indian.

Autorităţile au avertizat locuitorii să se îndepărteze de zona de coastă, deoarece este posibil să se producă un al doilea tsunami. Tsunami-ul s-a produs sâmbătă, la ora locală 21:30 (duminică, 1:30, ora României).

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami.

Digi24.ro mai notează că Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică. Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

În 2004, în a doua zi de Crăciun un cutremur de magnitudine 9,3 a avut loc în nordul Insulei Sumatra și a provocat o serie de valuri uriaşe care au omorât peste 220.000 de persoane în Asia şi Africa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON