URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2024, 17:28

Tribunalul UE s-a răzgândit: Statul român trebuie să recupereze despăgubirile de aproape 400 milioane euro plătite fraţilor Micula

Tribunalul UE s-a răzgândit: Statul român trebuie să recupereze despăgubirile de aproape 400 milioane euro plătite fraţilor Micula Frații Micula, fotografiați când participau, în calitate de invitați, la un eveniment al Comunității Evreiești din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă surpriză în şirul proceselor pe care fraţii Micula le poartă cu autoritățile din România. După ce, în 2019, Tribunalul Uniunii Europene a decis că magnaţii au fost îndreptăţiţi să încaseze de la Statul Român despăgubirile dispuse în 2013 de Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID) din Washington, acum s-a răzgândit...

Stop joc

Concret, instanţa europeană a decis, pe 2 octombrie, să respingă acţiunea pornită de fraţii Micula şi opt dintre firmele pe care le controlează împotriva hotărârii Comisiei Europene, organism care ceruse în 2015 României să recupereze sumele plătite magnaţilor cu titlu de despăgubiri, deoarece ar fi ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă.

Cazul a ajuns, ulterior, în dezbaterea Curţii de Justiţie a UE care, în ianuarie 2022, a anulat decizia Tribunalului UE şi a trimis cazul spre rejudecare tot la instanţa inferioară. 

Noua hotărâre pronunţată, acum, de Tribunalul UE nu a fost publicată în intregime și, astfel, nu cuprinde în această fază motivarea judecătorilor. Ea nici nu este definitivă, căci poate fi atacată la Curtea de Justiție a UE, dar „limitat la motive de drept”. 

Judecată internațională

După cum BIHOREANUL a mai relatat, fraţii Micula şi firmele European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL, Scandic Distilleries SA, European Drinks SA, Rieni Drinks SA, Transilvania General Import‑Export SRL, West Leasing SRL se judecă de aproape un deceniu cu Comisia Europeană.

Asta după ce Comisia a decis, în 2015, că despăgubirile de 178 milioane euro (sumă care a ajuns la 395 milioane euro cu dobânzi şi penalităţi), acordate firmelor fraților Micula de Tribunalul arbitral de la Washington (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii - ICSID), după ce statul român și-a retras, în 2005, facilitățile fiscale acordate investitorilor din zonele defavorizate, erau ajutor de stat incompatibil cu politica Uniunii Europene. 

În 2019, Tribunalul UE a şi anulat decizia Comisiei Europene, pe motiv că aceasta ar fi făcut uz retroactiv de competenţele sale, pentru fapte care erau anterioare aderării României la Uniune (1 ianuarie 2007), şi anume anul 2005.

În schimb, în ianuarie 2022, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță. 

„Ce se dă nu se mai cere...”

Între timp, însă, magnaţii bihoreni au încasat cea mai mare parte din aceşti bani, de la Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. S-a întâmplat în decembrie 2019, după ce fraţii Micula au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor. Atunci, aceștia au primit aproximativ 178 milioane euro, restul sumei fiind compensată cu datoriile pe care firmele celor doi le aveau către bugetul de stat. 

Ulterior, după ce hotărârea din 2019 a Tribunalului UE a fost anulată, ANAF a încercat să recupereze banii plătiți, dar în zadar, căci Judecătoria Beiuş a suspendat nu doar actele de executare silită deja pornite pentru recuperarea sumelor plătite, ci şi pe cele viitoare, până când Curtea Europeană de Justiţie va decide definitiv dacă uriaşa sumă reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal, aşa cum susţine Comisia Europeană, sau nu. 

Vezi aici dispozitivul noii hotărâri a Tribunalului Uniunii Europene în cauza Micula:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
#florea ... ioi, ioi, ioi.
Dacă tot ești stât de apropiat de factorul major de disturbare a economiei zonei folclorice, ia spune tu ce o să facă cei peste 5.000 de foști angajați, plus cei 1.000 care mai sunt acum, când își vor depune dosarele de pensionare și li se va spune, de la CAS, că patronii nu le-au plătit cei 25% de salariat ca asigurări sociale. Aceeași situație la CASS, unde oamenii ăștia nu pot beneficia de spitalizări și medicamente compensate. Dacă nu cunoști problema e foarte grav și pentru tine, ca viitor fost angajat la niște bufoni de circ. Insolvența le-a luat mințile ăstora.
Postat 08 Octombrie 2024, 20:19 de KP
huuuooo!
pe cand vedem un proces cu pfizer ,zeneca...si restul capuselor care au sodomizat fiecare cetatea european ?fratii micula au oferit locuri de munca in anii 1990-2000 intr-o zona unde ori erai agricultor ori erai disponibilizat din mina.astazi au undeva peste 1000 angajati carora le ofera salarii,salarii care genereaza venituri la buget...
Postat 08 Octombrie 2024, 19:12 de florea
Statul Român să recupereze și prejudiciile create de liberalii Orban și Câțu, decidenți ca premier și ministru de finanțe ...
... care la ordinul dat de Statul Paralel condus de Coldea, s-au grăbit să dea acești bani "germenilor" chiar dacă nu exista niciun document care să oblige o asemenea plată în Decembrie 2019, la nici două luni de la ocuparea de către PNL a palatului Victoria.
Postat 08 Octombrie 2024, 18:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON