Nouă întorsătură de situație în cazul lui Alexandru Călin Buciuman, tânărul de 25 de ani care, beat fiind, a lovit mortal un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni de lângă Poliția Municipală, din Calea Aradului. Tribunalul Bihor a fost obligat, miercuri, de instanța superioară să se pronunțe asupra arestării inculpatului, deși toți judecătorii de la Secția Penală au dorit să se abțină. Procesul va avea loc joi, când mama victimei a anunțat un nou protest în fața Palatului de Justiție.
Să se judece aici!
Așa cum BIHOREANUL a scris, după ce magistratul Ciprian Hambaraş de la Judecătoria Oradea a decis că Buciuman poate fi plasat în arest la domiciliu - apreciind că ancheta este terminată, inculpatul şi-a recunoscut vina şi nu există riscul ca acesta să se sustragă de la judecată -, decizia a fost contestată la Tribunalul Bihor atât de procurori, cât și de mama copilului, Luiza Chiva.
Marţi, Tribunalul a sesizat însă Curtea de Apel Oradea, cerând să desemneze o altă instanţă egală în grad, pe motiv că trei dintre cei patru judecători ai Secţiei penale - Liviu Ardelean, Simina Corlăţeanu şi Crina Muntean - au formulat declaraţii de abţinere, invocând că sunt incompatibili pentru că au judecat măsuri preventive în fază de urmărire penală, iar cel de-al patrulea magistrat, Georgeta Ciungan, aflată în concediu medical, avea şi ea aceeaşi problemă.
Curtea de Apel a respins, însă, solicitarea instanței inferioare, obligând-o practic să judece acest caz, în loc să „paseze” polemica unei instanțe dintr-un alt județ. „În baza art. 68 alin. (91) Cod procedură penală cu referire la art. 45 alin. (4) din Legea nr. 302/2022, respinge cererea formulată de Tribunalul Bihor privind desemnarea altei instanţe egale în grad în vederea soluţionării cauzei penale”, se arată în încheierea, defintivă, pronunţată miercuri în camera de consiliu a Curții.
De altfel, Tribunalul Bihor a și programat pentru joi, de la ora 14, dezbaterea în camera de consiliu a contestațiilor depuse de Parchet și de mama victimei. Este foarte posibil ca judecata să o facă magistrați de la celelalte secții ale instanței, în condițiile în care judecătorii de la secția penală s-au abținut.
Nou protest la Tribunal
Ziua se anunță una tensionată, în condițiile în care Luiza Chiva a anunțat un nou protest în fața Palatului de Justiție din Oradea, joi, cu începere de la ora 12. Mama lui Horia Chiva ar dori chiar să se facă auzită de către judecători, deși dezbaterea este una nepublică, la ea având acces doar inculpatul și procurorul.
„Protestul îl organizez pentru că vreau să fim auziți. Vreau ca punctul meu de vedere, ca mamă care și-a pierdut copilul, să fie auzit, pentru că eu nu sunt lăsată în sala de judecată. Mâine voi încerca să intru fiindcă vreau să asist și eu. Nu știu dacă voi fi lăsată, dar voi încerca”, a declarat Luiza Chiva pentru BIHOREANUL.
”De ce tânărul teribilist să se bucure de sărbătoare și aromele Crăciunului, cadouri și voie bună? De ce să beneficieze de liniște, confort, internet și pat moale, când Horia, fiul meu de 12 ani zace pe veci într-un coșciug alb, zidit între pereții reci a unui cavou rece și întunecat? Luptăm pentru dreptate, luptăm pentru viitorul și siguranța tuturor copiilor orădeni. Eliberarea unui criminal NU face parte din normalitate! Nu rămâneți indiferenți, părinți orădeni, luați atitudine, acest copil putea fi chiar al vostru”, a scris femeia miercuri, în postarea de pe Facebook prin care anunță noul protest.
Într-o comunitate destul de „amorțită” din punct de vedere civic, familia lui Horia Chiva s-a arătat extrem de vocală în a-și exprima doleanțele, reușind să obțină, prin manifestări publice, atât schimbarea atitudinii municipalității cu privire la necesitatea semaforizării trecerii de pietoni din Calea Aradului unde a fost lovit copilul, cât și pe cea a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care inițial păreau să accepte ideea ca Buciuman să treacă în arest la domiciliu.
De altfel, în contestația înaintată sâmbătă Tribunalului Bihor, prezentată în exclusivitate de BIHOREANUL, procurorii au consemnat că decizia Judecătoriei Oradea de a-l lăsa acasă pe Buciuman "a generat tulburări concretizate în acţiuni de protest şi revoltă", că "inconştienţa inculpatului a generat un val de reacţii virulente din partea opiniei publice, toleranţa pentru acest gen de comportament fiind extrem de scăzută", justificând astfel pericolul pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta scoaterea șoferului din arestul preventiv.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.