Alexandru Buciuman, tânărul care, beat fiind, l-a accidentat mortal pe Horia Chiva, băiatul de 12 ani care traversa regulamentar, pe trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției Municipale Oradea, rămâne după gratii. Tribunalul Bihor s-a pronunțat joi după amiază în cazul contestațiilor depuse de procurori și de mama copilului cu privire la lăsarea acestuia la domiciliu, dar și asupra unei excepții de neconstituționalitate, invocate de avocatul familiei victimei, care și-ar fi dorit să fie parte din dezbateri.
Potrivit soluții publicate pe scurt pe portalul instanței, judecătorii au admis contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și au desființat, în parte, încheierea prin care un coleg de-al lor l-a trimis pe Buciuman în arest la domiciliu.
„În temeiul art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, menține măsura arestului preventiv dispusă față de inculpatul BUCIUMAN ALEXANDRU – CĂLIN (în stare de arest preventiv), fără antecedente penale, în prezent deţinut în Penitenciarul Oradea, dispusă prin Încheierea nr. 67/23.06.2023 a Judecătoriei Oradea, pronunţată în dosarul nr. 11045/271/2023 de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea”, se arată în soluție.
Pe lângă Parchetul Oradea, măsura dispusă de Judecătoria Oradea a fost atacată şi de mama lui Horia, contestaţie care a fost însă respinsă ca inadmisibilă, pentru că, potrivit procedurii penale, măsurile preventive pot fi contestate doar de procuror sau inculpat.
Prevederea cu pricina, care nu dă posibilitatea victimelor de a-şi exprima punctul de vedere în faţa instanţei înainte de pronunţarea unor soluţii care vizează măsuri preventive este, de altfel, şi obiectul cererii depuse de familia Chiva pentru sesizarea Curții Constituționale. Iar Tribunalul Bihor a acceptat-o.
„În temeiul art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 205 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin raportare la prevederile art. (1) alin. (5), art. 11 alin. (1), art. 16, art. 20, art. 21 alin. (1), art. 21 alin. (3), art. 129 din Constituţia României, cerere formulată de persoana vătămată Chiva Maria-Luiza. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 205 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin raportare la prevederile art. (1) alin. (5), art. 11 alin. (1), art. 16, art. 20, art. 21 alin. (1), art. 21 alin. (3), art. 129 din Constituţia României”, arată soluția.
Așa cum BIHOREANUL a arătat anterior, avocatul familiei victimei, Răzvan Doseanu, a declarat că, prin acest demers, urmărește modificarea Codului de procedură penală „prin declararea ca neconstituțională a dispoziţiilor legale care nu permit în mod expres persoanei vătămate să pună concluzii pe măsurile preventive dispuse în cauză şi să declare contestaţie la încheierile asupra măsurilor preventive".
În prezent, procedura penală permite doar inculpaţilor şi procurorilor să conteste măsurile preventive dispuse de judecătorul de cameră preliminară, ceea ce, în opinia avocatului, lezează drepturile victimelor, fiind o limitare a accesului liber la justiţie. "Legiuitorul trebuie să ofere persoanei vătămate aceleași drepturi ca inculpatului și procurorului", a argumentat Doseanu.
Decizia Tribunalului Bihor este definitivă și a fost pronunțată de judecătoarele Thea Alexandra Zîncă şi Maria Verdeş, de la Secţia contencios administrativ a instanței, în condițiile în care judecătorii secției penale s-au abținut.
Joi, în timp ce magistrații dezbăteau cele două cereri, părinţii, bunica şi mătuşa lui Horia Chiva au protestat în faţa Palatului de Justiţie, iar apoi părinții au fost primiţi în sala de judecată. Părinții victimei, Luiza și Adrian Chiva, au reuşit astfel să-l vadă pentru prima dată pe cel care le-a lovit mortal băiatul.
"Pe la ora 14.50 am fost chemată de asociatul avocatului nostru (n.r. - Răzvan Doseanu), care l-a înlocuit, şi mi-a spus că pot asista. (...) Eu nu am avut dreptul, ca persoană vătămată, să spun absolut nimic. În schimb, ultimul cuvânt l-a avut el (n.r. inculpatul). Şi-a recunoscut vina şi a spus că-i pare rău. O secundă nu s-a uitat la noi, părinţii, să ne ceară scuze că ne-a omorât copilul. Că ne-a nenorocit familia. (...) Avocatul său ne-a luat peste picior şi ne-a spus că cu 12 oameni, cu câţi am ieşit noi la protest, nu se face primăvară", a declarat la final Luiza Chiva pentru BIHOREANUL.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.