URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2024, 14:15

„Trenul de Cluj”, în sens invers: medicii Spitalului Județean din Oradea tratează pacienți clujeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Județean din Oradea a devenit unul dintre cele mai moderne și confortabile din țară, spun primarul orașului, Florin Birta, și managerul unității, dr. Gheorghe Carp. Cei doi au arătat cum au fost modernizate anul trecut saloanele pacienților și ce dotări de vârf s-au făcut în câteva secții, ceea ce a permis ca spitalul să primească pacienți inclusiv din Cluj.

Pe de altă parte, din acest an, spitalul din Oradea, tocmai autorizat inclusiv pentru risc la incendii, ar urma să fie singurul din țară nu doar cu heliport, ci și cu parcare supraterană și cu cea mai nouă policlinică.

Spitalul, la fel de important

„Pe lângă infrastructura rutieră, Primăria Oradea pune un foarte mare accent și pe infrastructura de educație și de sănătate”, a declarat primarul Florin Birta într-o conferință de presă pe care a susținut-o luni, alături de managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, arătând că în cursul anului trecut municipalitatea a reabilitat 8 școli, iar anul acesta se pregătește să reabiliteze încă 26 de unități de învățământ, în timp ce în spital s-au făcut investiții de 19,1 milioane euro, cu fonduri europene (12,5 milioane euro), de la Ministerul Sănătății (3,6 milioane euro) și din bugetul propriu (3 milioane euro).

Mai mult, edilul a spus că, spre deosebire de alte spitale din țară, care nu doar că nu au făcut investiții, dar au avut dificultăți chiar și în plata salariilor pe luna decembrie, Județeanul din Oradea nu a avut astfel de probleme, pentru că banii necesari au fost asigurați din bugetul unității, până au fost virați cei de la Ministerul Sănătății.

Birta și Carp au enumerat investiții precum cele pentru reabilitarea energetică a staționarelor I (din strada Gheorghe Doja) și II (din strada Coposu), finalizarea proiectului strategic pe sănătate (care, între altele, include un sistem de telemedicină ce conectează toate spitalele din județ), începerea lucrărilor la parcarea Spitalului Județean (cea mai mare din oraș, cu 516 locuri) și a noii policlinici, creșterea capacității secțiilor ATI, înființarea centrului de perfecționare în neonatologie și altele.

Dotări unicat

Prezentarea bilanțului investițiilor din 2023 a avut și o parte „mobilă”, primarul și managerul însoțind jurnaliștii într-o vizită în spital, o primă oprire fiind în secția de Pneumologie, pentru a arăta și rezultatele pentru pacienți.

Aici, de pildă, la fel ca în toate celelalte zone ale spitalului, saloanele au fie 2, fie 4 paturi, cu instalații electrice și de gaze medicale care permit inclusiv „convertirea” lor în secție ATI la nevoie. Pe de altă parte, saloanele au și grupuri sanitare noi, mai spațioase, cu chiuvete anti-șoc, robineți cu senzori (pentru a preveni inundările accidentale, dar și risipa) și dușuri din care nu se mai scurge apa în afară, așa încât să nu „inunde” holurile și saloanele.

La secția de Cardiologie intervențională a fost prezentat un angiograf mobil, care poate fi dus la patul pacientului, iar dr. Virgil Popa a explicat că aici se pot face intervenții care salvează vieți, cum ar fi ablațiile și montarea de pacemakere, stimulatoare, defibrilatoare, care au făcut ca în Oradea să funcționeze un centru național de perfecționare a medicilor în acest domeniu.

Într-o altă secție, cea de Neuroradiologie intervențională, o echipă formată din dr. Dan Mihoc, venit la Oradea anul trecut după 10 ani de activitate într-un spital universitar din Franța, și dr. Alin Blaga, șeful secției de Neurochirurgie, clujean de origine și venit în Oradea din Germania acum câțiva ani, au explicat ce intervenții se fac aici cu angio-CT-ul și angiograful biplan, dotare de altfel unicat în România și existentă în doar alte 7 spitale din Europa.

De altfel, coincidență sau nu, echipa condusă de dr. Mihoc făcea o angiografie tocmai unei paciente din Cluj, iar dr. Blaga a spus că acest lucru se întâmplă constant, spitalul orădean primind pacienți din județele învecinate și nu numai.

Policlinica și parcarea, anul acesta

Pe de altă parte, managerul spitalului a subliniat că la finele anului trecut clădirea a fost dotată și cu o scară de urgență pentru evacuarea personalului și pacienților în eventualitatea izbucnirii unui incendiu, ceea ce a și permis ca instituția să primească aviz de securitate la incendii din partea ISU.

Jurnaliștii au primit explicații și cu privire la stadiul lucrărilor pentru construirea parcării și noii policlinici a spitalului, din partea managerului de proiect, inginerul Tiberiu Bereczki, de la firma Selina, care execută ambele lucrări.

Potrivit acestuia, au fost forați toți cei peste 300 de piloți pe care se vor sprijini fundațiile ambelor clădiri, iar săptămâna viitoare va începe ancorarea lor, cu protecție anti-corozivă, precum și realizarea lucrărilor care le vor proteja împotriva unor eventuale alunecări de teren dinspre dealul din apropiere.

Cu privire la parcare și la noua policlinică, primarul a arătat că termenele pentru finalizarea investițiilor sunt lunile martie și aprilie ale anului viitor, 2025, dar constructorii vor încerca să le termine anul acesta.

„Spitalul Județean din Oradea va fi singurul din țară care va avea nu doar heliport, ci și parcare supraterană, cea mai mare, de altfel, din oraș”, a spus și dr. Gheorghe Carp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
din atatea milioane de euro, nu se gasesc bani pentru sapun si hartie igienica in toalete? halal investitii....
zeci si sute de miliaone de le si euro in dotari, reabilitari, aparatura.... dar hatier igienica si sapun de maini cand puneti in toaletele pentru pacienti de la parter la judetean si la policlinica? sau o sa ziceti ca fura femeia de serviciu asta, ca la universitate?
Postat 22 Ianuarie 2024, 21:43 de roger
No, ni mă! Tocmai di la Cluuuj?
Să ne mai spuneți din astea, că-i fain ... și să mai putem râde cu orădenii care, atunci când ajung să se interneze la spitalul nostru județean, zic că-i mai bine ca la AKH.
Postat 22 Ianuarie 2024, 20:55 de KP
@spzl
Ne comparam cu Clujul (in special presa locxala) doar cand ne convine. Dar da, toate spitalele din oras ar fi gasit finantare europeana pentru reabilitari/modernizari sau constructii noi, insa cand esti obsedat doar de strazi si sosele si nu e nimeni langa tine sa te mai traga de maneca, se ajunge aici. Exemplu de proiect in Iasi, spital nou judetean/zonal cu investitie de 670 milioane Euro, proiect cu finantare aprobata. Asta doar asa, ca sa nu ne mai umflam in pene aiurea. Un spital de infectioase de 100 si ceva de milioane e o normalitate, nu e o performanta a administratiei locale
Postat 22 Ianuarie 2024, 18:48 de Vlady72
Da, doar ca la prioritati, tot infrastructura rutiera a primat din evidente motive electorale.
Altfel spitalul de pneumologie si infectioase nu era nevoit sa isi desfasoare activitatea intr-o cladire de pe vremea imperiului, fiind necesara eliberarea de sectii la municipal pe durata pandemiei (periclitand astfel actul medical in alte domenii). Scolile s-au reabilitat in al-12-lea ceas, nu vorbim despre altele noi. Da, este un progres, mai ales ca Clujului nu i s-a aprobat un centru de transplant organe (cu parcare si heliport de altfel) in valoare de 200 milioane de euro (dublul investitiei oradene), ce urmeaza sa se faca din fonduri proprii (spune multe despre anvergura si ulterioare comparatii). Unii, din vesnice nevoi adolescentine de confirmare, au dezvoltat o obsesie in a ne compara cu Clujul, e pagubos si neconstructiv.
Postat 22 Ianuarie 2024, 15:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON