Spitalul Județean din Oradea a devenit unul dintre cele mai moderne și confortabile din țară, spun primarul orașului, Florin Birta, și managerul unității, dr. Gheorghe Carp. Cei doi au arătat cum au fost modernizate anul trecut saloanele pacienților și ce dotări de vârf s-au făcut în câteva secții, ceea ce a permis ca spitalul să primească pacienți inclusiv din Cluj.
Pe de altă parte, din acest an, spitalul din Oradea, tocmai autorizat inclusiv pentru risc la incendii, ar urma să fie singurul din țară nu doar cu heliport, ci și cu parcare supraterană și cu cea mai nouă policlinică.
Spitalul, la fel de important
„Pe lângă infrastructura rutieră, Primăria Oradea pune un foarte mare accent și pe infrastructura de educație și de sănătate”, a declarat primarul Florin Birta într-o conferință de presă pe care a susținut-o luni, alături de managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, arătând că în cursul anului trecut municipalitatea a reabilitat 8 școli, iar anul acesta se pregătește să reabiliteze încă 26 de unități de învățământ, în timp ce în spital s-au făcut investiții de 19,1 milioane euro, cu fonduri europene (12,5 milioane euro), de la Ministerul Sănătății (3,6 milioane euro) și din bugetul propriu (3 milioane euro).
Mai mult, edilul a spus că, spre deosebire de alte spitale din țară, care nu doar că nu au făcut investiții, dar au avut dificultăți chiar și în plata salariilor pe luna decembrie, Județeanul din Oradea nu a avut astfel de probleme, pentru că banii necesari au fost asigurați din bugetul unității, până au fost virați cei de la Ministerul Sănătății.
Birta și Carp au enumerat investiții precum cele pentru reabilitarea energetică a staționarelor I (din strada Gheorghe Doja) și II (din strada Coposu), finalizarea proiectului strategic pe sănătate (care, între altele, include un sistem de telemedicină ce conectează toate spitalele din județ), începerea lucrărilor la parcarea Spitalului Județean (cea mai mare din oraș, cu 516 locuri) și a noii policlinici, creșterea capacității secțiilor ATI, înființarea centrului de perfecționare în neonatologie și altele.
Dotări unicat
Prezentarea bilanțului investițiilor din 2023 a avut și o parte „mobilă”, primarul și managerul însoțind jurnaliștii într-o vizită în spital, o primă oprire fiind în secția de Pneumologie, pentru a arăta și rezultatele pentru pacienți.
Aici, de pildă, la fel ca în toate celelalte zone ale spitalului, saloanele au fie 2, fie 4 paturi, cu instalații electrice și de gaze medicale care permit inclusiv „convertirea” lor în secție ATI la nevoie. Pe de altă parte, saloanele au și grupuri sanitare noi, mai spațioase, cu chiuvete anti-șoc, robineți cu senzori (pentru a preveni inundările accidentale, dar și risipa) și dușuri din care nu se mai scurge apa în afară, așa încât să nu „inunde” holurile și saloanele.
La secția de Cardiologie intervențională a fost prezentat un angiograf mobil, care poate fi dus la patul pacientului, iar dr. Virgil Popa a explicat că aici se pot face intervenții care salvează vieți, cum ar fi ablațiile și montarea de pacemakere, stimulatoare, defibrilatoare, care au făcut ca în Oradea să funcționeze un centru național de perfecționare a medicilor în acest domeniu.
Într-o altă secție, cea de Neuroradiologie intervențională, o echipă formată din dr. Dan Mihoc, venit la Oradea anul trecut după 10 ani de activitate într-un spital universitar din Franța, și dr. Alin Blaga, șeful secției de Neurochirurgie, clujean de origine și venit în Oradea din Germania acum câțiva ani, au explicat ce intervenții se fac aici cu angio-CT-ul și angiograful biplan, dotare de altfel unicat în România și existentă în doar alte 7 spitale din Europa.
De altfel, coincidență sau nu, echipa condusă de dr. Mihoc făcea o angiografie tocmai unei paciente din Cluj, iar dr. Blaga a spus că acest lucru se întâmplă constant, spitalul orădean primind pacienți din județele învecinate și nu numai.
Policlinica și parcarea, anul acesta
Pe de altă parte, managerul spitalului a subliniat că la finele anului trecut clădirea a fost dotată și cu o scară de urgență pentru evacuarea personalului și pacienților în eventualitatea izbucnirii unui incendiu, ceea ce a și permis ca instituția să primească aviz de securitate la incendii din partea ISU.
Jurnaliștii au primit explicații și cu privire la stadiul lucrărilor pentru construirea parcării și noii policlinici a spitalului, din partea managerului de proiect, inginerul Tiberiu Bereczki, de la firma Selina, care execută ambele lucrări.
Potrivit acestuia, au fost forați toți cei peste 300 de piloți pe care se vor sprijini fundațiile ambelor clădiri, iar săptămâna viitoare va începe ancorarea lor, cu protecție anti-corozivă, precum și realizarea lucrărilor care le vor proteja împotriva unor eventuale alunecări de teren dinspre dealul din apropiere.
Cu privire la parcare și la noua policlinică, primarul a arătat că termenele pentru finalizarea investițiilor sunt lunile martie și aprilie ale anului viitor, 2025, dar constructorii vor încerca să le termine anul acesta.
„Spitalul Județean din Oradea va fi singurul din țară care va avea nu doar heliport, ci și parcare supraterană, cea mai mare, de altfel, din oraș”, a spus și dr. Gheorghe Carp.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.