URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2021, 15:10

Trenul Connecting Europe Express va opri sâmbătă seară pentru aproape o oră în Oradea

Trenul Connecting Europe Express va opri sâmbătă seară pentru aproape o oră în Oradea foto: paudal.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trenul Connecting Europe Express, care străbate timp de o lună Europa în "anul căilor ferate" va opri sâmbătă seară pentru aproape o oră la Oradea.

Un tren european...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, garnitura va ajunge la Oradea la ora 21:21, unde va staţiona timp de 55 de minute pentru a părăsi staţia la ora 22:16.

"Autorităţile locale vor avea un mesaj de bun venit pentru oaspeţi, după care se va face un schimb de steaguri sau fanioane între oficialităţile orădene şi delegaţiile participante. Mai apoi, cei prezenţi vor putea admira expoziţia de imagini feroviare organizată în incinta holului staţiei CFR. Delegaţii vor avea ocazia şi să vadă centrul oraşului în cadrul unei vizite scurte", a transmis Primăria.

Trenul Connecting Europe Express va străbate în mod simbolic toată Europa în "anul căilor ferate".

Garnitura va străbate 20.000 de kilometri, va străbate 26 de ţări şi va opri în 100 de localităţi într-o călătorie care va dura mai bine de o lună şi care este menită să identifice obstacolele care stau în calea creării unei reţele feroviare europene interconectate.

Trenul a pornit pe 2 septembrie din Lisabona, va intra în România pe 17 septembrie prin Giurgiu, va ieşi din ţară pe 18 septembrie pe la Curtici şi va ajunge la destinaţie pe 7 octombrie la Paris.

... pe linii româneşti

Pentru România vizita garniturii Connecting Europe Express este un motiv de reamintire a stării deplorabile în care se află căile ferate.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, "trenul UE va face 850 kilometri în România în 20 de ore, adică va merge cu 42 kilometri la oră în medie, pe când în Portugalia şi Franţa va parcurge 1.700 kilometri în 17 ore, adică o viteză de 100 kilometri pe oră".

Potrivit ZF, de la aderarea României la UE în 2007 autorităţile au reuşit să modernizeze doar 125 kilometri de cale ferată din bani europeni. Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă Polonia a reuşit să reabiliteze 1.607 kilometri de cale ferată.

Starea proastă a căii de rulare a făcut ca în anul 2020 tot al treilea tren operat de CFR Călători să înregistreze întârzieri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON