URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2021, 09:00

Trenul Connecting Europe Express a fost la Oradea: Peste 100 de persoane l-au aşteptat în Gara Mare (FOTO / VIDEO)

A fost sărbătoare, sâmbătă seară, în Gara Centrală din Oradea, unde peste 100 de persoane s-au strâns pentru a întâmpina trenul Connecting Europe Express, care străbate în aceste zile Europa, pentru a identifica, între altele, obstacole care ar putea să stea în crearea unei reţele feroviare europene interconectate.

Purtat de o locomotivă românească, pusă la dispoziţie de CFR, trenul a ajuns în Gara Mare în jurul orei 21.21, find aşteptat pe peron de o mulţime de oameni de toate vârstele. Cei mai entuziasmaţi au fost cei mici.

Sasha, unul dintre copiii pasionaţi de trenuri, s-a arătat de-a dreptul cucerit de felul în care arată trenul, încântat că are "ferestre mari şi că vagoanele sunt foarte frumoase".

"Ca niciodată, gara a strălucit de curăţenie. Efectiv mirosea a curat", a remarcat un tânăr care a circulat frecvent cu trenul.

Delegaţia Connecting Europe a fost întâmpinată de city-managerul Mihai Jurca. După ce au făcut un schimb de fanioane şi au vizionat o expoziţie de fotografii ilustrând Gara Centrală de-a lungul anilor, oaspeţii au pornit într-o vizită scurtă prin centrul Oradiei.

"Înmânez drapelul oraşului şi al României pentru a ne arăta susţinerea şi disponibilitatea în dezvoltarea de proiecte pentru calea ferată atât în regiune, cât şi în zona metropolitană din Oradea", a precizat Mihai Jurca, city-managerul municipiului Oradea.

"Ducem steagul oraşului şi al ţării la Paris alături de celelalte ţării. În felul acesta vă exprimaţi participarea şi parteneriatul pentru acest proiect. Mulţumim că aţi venit  într-un număr atât de mare", a precizat, la rândul său, Herald Ruijters, directorul DG MOVE EC.

Anul 2021 a fost desemnat ca fiind "anul căilor ferate" în UE, iar Trenul Connecting Europe Express este trenul-simbol prin care Bruxelles atrage atenţia asupra importanţei investiţiilor în căile ferate. Acesta a ajuns vineri în Gara de Nord din Bucureşti, intrând în ţară în aceeaşi zi prin Giurgiu, şi va rămâne în România până duminică dimineaţă, când va pleca pe la Curtici.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, trenul a pornit pe 2 septembrie din Lisabona şi va ajunge la destinaţie pe 7 octombrie la Paris. În călătoria sa, garnitura străbate în total 20.000 de kilometri, 26 de ţări, oprind în 100 de localităţi. Călătoria este menită să identifice obstacolele care stau în calea creării unei reţele feroviare europene interconectate.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, "trenul UE va face 850 kilometri în România în 20 de ore, adică va merge cu 42 kilometri la oră în medie, pe când în Portugalia şi Franţa va parcurge 1.700 kilometri în 17 ore, adică o viteză de 100 kilometri pe oră".

FOTO / VIDEO: Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON