URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2024, 16:00

Trei noi campinguri pentru iubitorii de natură în Bihor, cu condiții civilizate pentru un turism responsabil (FOTO)

Trei noi campinguri pentru iubitorii de natură în Bihor, cu condiții civilizate pentru un turism responsabil (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turiștii care ajung în Bihor și vor să viziteze zonele atractive din Defileul Crișului Repede vor beneficia, din acest an, de condiții civilizate în trei campinguri pentru a căror realizare lucrările au început în această perioadă.

Cu „spații amenajate corespunzător”

Potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor, vicepreședintele Mircea Mălan a vizitat, împreună cu primarii acestora, comunele Șuncuiuș, Vadu Crișului și Bratca, acolo unde vor fi amenajate cele trei campinguri.

În Bratca vor fi realizate 6 foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare, în Șuncuiuș 4 foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative, precum și o clădire cu birouri și punct de informare, iar în Vadu Crișului vor fi amenajate, de asemenea, două construcții cu astfel de spații și 8 foișoare.

Proiectul mai include dotarea campingurilor cu bănci, amenajarea de alei pietonale din materiale naturale (pietriș), iluminat inteligent și crearea de spații verzi pentru amplasarea corturilor. Totodată, se va realiza pentru fiecare camping câte o parcare din pietriș.

„Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru, iar frumusețea zonei montane trebuie protejată și, în același timp, pusă în valoare, astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător”, a transmis vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan.

Amenajarea celor trei campinguri se face în baza unui proiect denumit „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului”, realizat de CJ Bihor în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și cu primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Proiectul tehnic a fost finalizat, iar firma care a câștigat licitația organizată în acest scop, Silvana (din Bistrița-Năsăud) a început organizarea de șantier, iar în perioada următoare va începe lucrările propriu-zise. Valoarea totală a contractului este de 8,527 milioane lei, cu TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, termenul de finalizare fiind de 5 luni de la emiterea ordinului pentru începerea lucrărilor.

Amenajări de peșteri

Proiectul mai prevede amenajarea a 5 peșteri (două pentru accesul publicului - Vadu Crișului și Unguru Mare, iar alte trei pentru speoturism - Vântului, Osoi și Igrița), precum și decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești, aici urmând a se amenaja, de asemenea, un camping cu 4 foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri).

„Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii. Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la asigurarea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori”, precizează CJ Bihor.

Pe de altă parte, în prezent sunt în implementare încă alte două proiecte pe care CJ Bihor le derulează în parteneriat cu ANANP, în situl Natura 2000 Muntele Șes (la Șinteu și Aușeu), unde se amenjează o tabără pentru educație ecologică, și în sitului de importanță comunitară Tășad, unde se amenajează o peșteră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
Ceva frumos, okay!
Postat 08 Martie 2024, 21:40 de Maikeltroll
atragi fonduri la mediu, la pachet cu atragerea de turisti
constructiile din materiale locale, naturale, din lemn. Aici te poti juca si sa ai si un design mai traditional intr-un parc, mai montan in altul, mai rustic si chel in altul, mai modern poate intr-altul. Apoi vinzi bilete de acces in toate parcurile pe card de abonament anual la toate institutiile, de la ocoale silvice, pana la parcuri nationale, situri natura, samd.
Postat 08 Martie 2024, 18:10 de unu
arata excelent proiectul, campinguri civilizate cum sunt si in occident
...ca sa nu mai vedem gunoaie (sau fecale) peste tot. Guvernul ar trebui sa atraga fonduri europene si sa faca cate un astfel de camping in absoluti fiecare parc natural national, langa sau in toate ariile protejate, de la Retezat la Bucegi, si in Delta, peste tot, in toate judetele. Inca odata da Bolojan lectii unei tari intregi!
Postat 08 Martie 2024, 18:08 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON