URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2024, 12:00

Trei incendii provocate de coșuri de fum în Bihor, în doar 24 de ore. Recomandările pompierilor

Trei incendii provocate de coșuri de fum în Bihor, în doar 24 de ore. Recomandările pompierilor Sursa foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei locuinţe din judeţul Bihor au fost afectate de incendii în ultimele 24 de ore, toate având ca punct de pornire coşurile de fum necurăţate sau neizolate corespunzător. Pompierii bihoreni atrag atenţia asupra riscurilor generate de neglijarea lucrărilor de întreţinere şi a importanţei verificării periodice a acestora.

Cel mai recent incident a avut loc în dimineaţa zilei de miercuri, 11 decembrie, în jurul orei 5:45, pe strada Făcliei din Oradea. Pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit şi au lichidat un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei case.

"În urma evenimentului, nu s-au înregistrat daune materiale, arzând doar depunerile din interiorul coşului de fum necurăţat de funingine", au transmis reprezentanţii ISU Bihor printr-un comunicat de presă.

Marţi după-amiază, un alt incendiu s-a produs la o locuinţă de pe strada Tudor Nicolae din Săcueni. Şi de această dată, flăcările au fost cauzate de un coş de fum necurăţat, însă pompierii au reuşit să evite extinderea lor la structura acoperişului.

Cel de-al treilea incendiu, înregistrat marţi seară, în jurul orei 19:25, a izbucnit în podul unei case, cel mai probabil din cauza burlanului de evacuare a fumului, amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

"Pompierii militari au reuşit să stingă incendiul în limitele găsite, în aproximativ 10 minute, împiedicând extinderea flăcărilor şi salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. În urma evenimentului, au ars două grinzi şi doi căpriori din structura acoperişului", se mai arată în comunciatul ISU Bihor.

Recomandările pompierilor

Salvatorii bihoreni avertizează că astfel de incidente pot fi extrem de periculoase, provocând nu doar pagube materiale, ci şi pierderi de vieţi omeneşti. 

Pentru a preveni riscurile, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate şi, dacă este necesar, reparate de personal calificat. În plus, acestea trebuie izolate corespunzător faţă de materialele combustibile, mai ales în podurile caselor.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. 

Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON