Trei locuinţe din judeţul Bihor au fost afectate de incendii în ultimele 24 de ore, toate având ca punct de pornire coşurile de fum necurăţate sau neizolate corespunzător. Pompierii bihoreni atrag atenţia asupra riscurilor generate de neglijarea lucrărilor de întreţinere şi a importanţei verificării periodice a acestora.
Cel mai recent incident a avut loc în dimineaţa zilei de miercuri, 11 decembrie, în jurul orei 5:45, pe strada Făcliei din Oradea. Pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit şi au lichidat un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei case.
"În urma evenimentului, nu s-au înregistrat daune materiale, arzând doar depunerile din interiorul coşului de fum necurăţat de funingine", au transmis reprezentanţii ISU Bihor printr-un comunicat de presă.
Marţi după-amiază, un alt incendiu s-a produs la o locuinţă de pe strada Tudor Nicolae din Săcueni. Şi de această dată, flăcările au fost cauzate de un coş de fum necurăţat, însă pompierii au reuşit să evite extinderea lor la structura acoperişului.
Cel de-al treilea incendiu, înregistrat marţi seară, în jurul orei 19:25, a izbucnit în podul unei case, cel mai probabil din cauza burlanului de evacuare a fumului, amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
"Pompierii militari au reuşit să stingă incendiul în limitele găsite, în aproximativ 10 minute, împiedicând extinderea flăcărilor şi salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. În urma evenimentului, au ars două grinzi şi doi căpriori din structura acoperişului", se mai arată în comunciatul ISU Bihor.
Recomandările pompierilor
Salvatorii bihoreni avertizează că astfel de incidente pot fi extrem de periculoase, provocând nu doar pagube materiale, ci şi pierderi de vieţi omeneşti.
Pentru a preveni riscurile, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate şi, dacă este necesar, reparate de personal calificat. În plus, acestea trebuie izolate corespunzător faţă de materialele combustibile, mai ales în podurile caselor.
De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.