URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2023, 12:01

Trei dintre cele patru angajate ale ITM Bihor săltate de DNA au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăției

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei dintre cele patru angajate ale ITM Bihor inculpate pentru corupţie de procurorii DNA Oradea au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăției, admiţând că au primit şpagă de la mai mulți oameni de afaceri.

Este vorba despre Aurica Buhaş şi Daniela Hriscu, care au acceptat o pedeapsă de 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, respectiv Natalia Floruţa, care a semnat pentru o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Acordurile de recunoaştere au fost înaintate Tribunalului Bihor la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a fi validate.

Pe echipe

După cum a relatat BIHOREANUL, procurorii DNA Oradea au descins pe 17 octombrie la sediul ITM Bihor, într-o anchetă ce le priveşte pe inspectoarele Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş de la Serviciul Control Relaţii de Muncă şi pe directoarea adjunctă a instituţiei, Nadia Racz, cea care avea în subordine respectivul serviciu. 

Femeile acţionau în echipe diferite, spuneau procurorii, şi cereau mita pentru a da avertismente în loc de amenzi, în cazul unor nereguli găsite la firmele controlate, printre care și pentru “munca la negru”, adică primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care aceştia au contractul suspendat.

Potrivit informării din 20 octombrie, procurorii anticorupție le-au şi reţinut pe cele patru inspectoare, pentru câte 24 de ore, iar apoi le-au plasat sub control judiciar cu interdicţia de a desfăşura activităţi de control.

Prinse cu banii

De fapt, după cum a aflat ulterior BIHOREANUL, în ziua de 17 octombrie, procurorii DNA Oradea le-au prins în flagrant pe două dintre inspectoare - Aurica Buhaş şi Natalia Floruţa - cu 2.000 lei luaţi mită de la un patron de firmă. Acţiunea de prindere în flagrant a fost realizată chiar în sediul ITM Bihor, unde cele două funcţionare l-au chemat pe omul de afaceri pentru finalizarea actului de control.

În aceeaşi zi, procurorii au ridicat mai multe documente, iar cele două au fost reţinute, pentru 24 de ore. Ulterior, aceeaşi măsură a fost aplicată şi pentru Daniela Hriscu, dar şi pentru directoarea adjunctă Nadia Racz.

În timpul cercetărilor care au urmat, Aurica Buhaş, Natalia Floruţa şi Daniela Hriscu au recunoscut faptele de care erau acuzate, Buhaş şi Hriscu acceptând şi să colaboreze cu anchetatorii.

Închisoare cu suspendare

Acesta este motivul pentru care, în cazul lor, pedeapsa dispusă de procurori, şi asumată de ele, este de 1 an şi 10 luni de închisoare, în timp ce pentru Floruţa pedeapsa dispusă a fost de 3 ani.

În toate cele trei cazuri, aplicarea pedepsei a fost suspendată sub supraveghere, pentru Buhaş şi Hriscu, pe o perioadă de 2 ani, în timp ce pentru Floruţa, perioada de supraveghere a fost stabilită pe 3 ani, perioadă în care funcţionarele vor trebui să presteze şi muncă în folosul comunităţii.

În cazul Nadiei Racz, cercetările continuă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cu asemenea condamnări, se ÎNCURAJEAZĂ corupția!
Cine știe de câți ani luau bani, câte firme au prejudiciat statul prin neplata taxelor și impozitelor aferente. Noi restul plătim ca proștii, și cine ia șpagă, dacă recunoaște și zice "iartă-ne băieții", primește cu suspendare. Nimic de aici nu mi se pare normal. Aceste șpăgi încasate prejudiciază nu doar prin șpaga în sine, prin amenda neaplicată firmei, ci și prin prejudiciul firmei. Și după toate acestea, condamnare cu suspendare pt șpagă! Asta este ÎNCURAJARE în a lua șpagă!!!
Postat 12 Decembrie 2023, 06:28 de Vio_427
speta?
Va rugam , daca se poate, sa ne descrieti speta? In ce context si pentru ce au cerut banii. Multumim
Postat 11 Decembrie 2023, 12:35 de Christa
Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050
google : romania neutra 2050 ... acum 3 zile
Postat 11 Decembrie 2023, 12:18 de excalibur
Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050
Postat 11 Decembrie 2023, 12:09 de excalibur
Sunt bugetar, deci #exist
Un stat corupt pina in maduva, de tip america centrala. Toate aste pe fondul unei legislatii absolut stufoase, cu reglementari INTENTIONAT dezordonate, pentru pescuit in ape tulburi. Ia vedeti dvs, cind aveti timp, ce plecaciuni a semnat romania mai deunazi, noaptea, ca hotii...
Postat 11 Decembrie 2023, 12:08 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON