URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2024, 08:45

Trei cereri de anulare a alegerilor de primar în Bihor, toate respinse de Biroul Electoral Central

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform legislației electorale din România, cererile de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă nu pot fi admise, din start, dacă cei care le formulează sunt candidații care le-au pierdut și nu partidele lor. O arată trei hotărâri adoptate de Biroul Electoral Central pentru a respinge astfel de cereri înaintate de reprezentanți ai PNL și AMT care au pierdut alegerile pentru primăriile Lugașu de Jos, Lunca și respectiv Săcueni.

BEC a subliniat, de asemenea, că aceștia aveau obligația ca în 48 de ore să și demonstreze fraudele pe care le-au acuzat.

Cazul Lugașu

Candidata PNL pentru Primăria Lugașu de Jos, Loredana Berzovan, a cerut anularea alegerilor din 9 iunie pentru această funcție, nemulțumită de mai multe nereguli consemnate în secțiile de votare: dispariția capului din cauciuc al unei ștampile de votare din secția Urvind, cu suspiciunea că aceasta a fost ulterior folosit, obturarea vizibilității camerei de filmat a tabletei STS la numărarea voturilor în secția din satul Lugașu de Jos, nerespectarea procedurilor de sigilare a urnelor cu voturile și cu ștampilele, precum și modificarea procesului-verbal privind rezultatul votării în secția din Lugașu de Sus după părăsirea acesteia de către membrii biroului secției de votare.

Biroul Electoral Central, însă, prin Hotărârea 256H/12.06.2024, a respins cererea de anulare a scrutinului, invocând prevederile articolului 39 din Legea 215/2015 privind alegerile locale, conform cărora „în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor într-o circumscripție electorală se poate face numai de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri și numai în termen de 48 de ore, sub sancțiunea decăderii. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază”.

Biroul Electoral Central a constatat că „frauda electorală trebuie să rezulte chiar din dovezile depuse” și că „petentul nu a depus probe care să releve existența unei fraude”, dar și că cererea a fost „formulată în mod individual de un candidat la funcția de primar din partea unui partid care a participat la alegeri”, astfel că din start „nu este îndeplinită condiția referitoare la calitatea celui care formulează cererea”, prin urmare a hotărât că solicitarea „se respinge ca inadmisibilă”.

Cazul Săcueni

Aceeași soartă a avut-o, după cum reiese din Hotărârea 253H/12.06.2024, și cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de primar al orașului Săcueni, înaintată de candidatul AMT, Boros Dávid. Acesta, după numărarea inițială a voturilor, avea un avans de 9 voturi în fața primarului în funcție, UDMR-istul Béres Csaba, dar la renumărare, când i-au fost anulate voturi, a fost devansat de acesta cu un vot, astfel că a invocat în cerere o suspiciune de fraudă electorală.

După cum reiese din Hotărârea BEC, Boros a acuzat faptul că renumărarea voturilor „s-a realizat în prezența unor persoane neacreditate, materialele fiind ținute în condiții improprii”, dar și „nerespectarea obligației de înregistrare audio-video în secția de votare 196 Săcueni”, atașând ca probe fotografii ale sacilor cu buletinele de vot.

BEC a decis însă că „petentul nu a depus probe concludente din care să rezulte existența unor fraude electorale”, și, mai mult, a subliniat că cererea a fost „formulată în mod individual de un candidat la funcția de primar din partea unui partid care a participat la alegeri”, astfel că „nu este îndeplinită condiția referitoare la calitatea celui care formulează cererea”.

Cazul Lunca

O a treia decizie de respingere a unei cereri pentru anularea alegerilor locale într-o comună din Bihor a fost luată de BEC în urma demersului primarului PNL al comunei Lunca, Ioan Popa, care pe 9 iunie a pierdut scrutinul în fața candidatului PSD Dorin Boca.

Potrivit Hotărârii 249/12.06.2024, Popa a acuzat afluența de alegători „transportați în mod organizat” în secțiile de votare din două sate, Șuștiu și Sârbești, precum și o „neconcordanță între adeverințele eliberate de primăria comunei Lunca privind stabilirea reședinței și numărul de alegători care și-au exercitat dreptul de vot potrivit reședinței”.

Și în acest caz, BEC a invocat art. 39 al legii  constatând că „în speță cererea a fost formulată în mod individual de un candidat la funcția de primar din partea unui partid care a participat la alegeri (...), nefiind îndeplinită condiția referitoare la calitatea celui care formulează cererea”, așa că a hotărât respingerea ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Caz închis
Cu siguranță a fost ordin pe unitate. BEC-ul trebuie sa functioneze conform ordinelor stăpânilor, altfel Greblă rămâne șomer. Oricum, și contestatarii și contestații sunt de același soi, soiul impostorilor. Hai sictir!
Postat 13 Iunie 2024, 19:10 de PureStupidity
O țară-întreagă stă după mintea hapsână a luiJohannis ...
... care s-a făcut de râs cu pretențiile sale absurde, de slugă care se vrea și el niscai șef euro-atlantic. Iar Ciolacu, un fel de Dragnea incomparabil mai "curvă" ... e de acord să amâne alegerile prezidențiale până de Crăciun, după ce tot grup redus de decidenți convenise deja să fie în septembrie, odată cu parlamentarele. În România, câțiva "neterminați" își bat joc numai de toți ceilalți și fac ce le taie capul după cum visează un interes sau altul, de ordin personal.
Postat 13 Iunie 2024, 10:48 de KP
PSD a bătut palma cu UDMR ...
... dar și i-a tras-o PNL-ului, ca în "vremurile bune" când comuniștii încărca liberali în vagoane de marfă și îi trimitea la săpat canale. Rezultatul e bun și arată că "mediocritatea" socialistă a bătut cu brio "amatorismul" liberal. Modificarea legii prin care președinții secțiilor de votare se numesc doar de către AEP, la propunerea PSD, a prin PNL pe picior greșit și cu capul în vrie ... astfel că PSD a câștigat în țară peste așteptări, cu un PNL dezorientat, cu toate că 50% dintre cei cu drept de vot s-au dus să trimită "coaliția" fix la origini. Aceste alegeri au arătat că furtul a ajuns la un asemenea nivel de mare "artă", pe care nu-l mai înțeleg nici măcar partenerii aflați la putere și la vârful organizării acesteia. Ciucă zâmbește constant ca orice nevinovat depășit de situație, iar Ciolacu îi poate râde-n nas și lui Johannis, după ce l-a salvat de la un eventual mandat prescurtat.
Postat 13 Iunie 2024, 10:40 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON