URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2024, 12:23

Trei adolescenţi au escrocat peste 30 de livratori de mâncare, inclusiv din Bihor. Vezi cum acționau! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii din Salonta au descins în Galaţi pentru a prinde trei adolescenţi care au înşelat zeci de persoane din 23 de judeţe, inclusiv din Bihor. Băieţii, cu vârste de 13, 15 şi 16 ani şi-au ales drept victime curieri care livrau produse alimentare şi pe care îi păcăleau să le vireze diverse sume prin aparate de plată de tip „Selfpay”. Acum cu toţii au ajuns în anchetă pentru înşelăciune în formă continuată, tentativă la săvârșirea aceleiași infracțiuni și fals informatic în formă continuată...

Într-un comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, se arată că băieţii au comis escrocheriile în perioada 29 iulie - 4 septembrie, în acest an.

Ideea i-a venit adolescentului 16 ani şi a fost pusă în practică de amicii săi, de 13 respectiv 15 ani.

Aceştia sunau la restaurante ca să comande mâncare, iar după plasarea comenzilor, livratorii erau sunaţi sub diverse pretexte, pentru a-i determina să intre în magazine în care există aparate de plată de tip „Selfpay” și li se cerea să le cumpere un pachet de ţigări, apoi şi un suc şi, dacă tot sunt acolo, să le plătească la aparatul "Selfpay" și abonamentul la Netflix ori să le încarce cartela, pentru că au doar cash, nu şi bani în cont, urmând să-i recompenseze pentru ajutor. 

Numai că, la aparatul "Selfpay", contul dictat de băieți nu era al unor furnizori de servicii de streaming ori telefonie mobilă, ci al micilor escroci. Care, când se vedeau cu banii viraţi, îşi blocau numărul de telefon, pentru a nu mai putea fi contactaţi. Evident, la adresele la care solicitaseră mâncarea nu se afla nimeni. 

"Din cercetările polițiștilor salontani a rezultat că tânărul de 16 ani l-ar fi determinat pe cel de 15 ani și pe cel de 13 ani să comită, în total, 39 de astfel de fapte, 30 fiind imputate adolescentului de 15 ani", a transmis Poliţia Bihor.

Informarea precizează că două dintre escrocherii au rămas sub forma tentativei, iar prejudiciul total a fost estimat până în prezent la aproximativ 18.700 de lei, nerecuperat.

Miercuri, după ultima ţeapă, polițiștii din Salonta şi colegii lor de la Compartimentului de Investigații Criminale Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta erau deja acasă la escroci, în Tecuci, iar în urma celor trei percheziţii domiciliare, au ridicat sume de bani, diverse dispozitive electronice, telefoane și alte medii de stocare, mijloace de plată electronice, despre care se bănuiește că ar proveni sau ar fi fost utilizate la comiterea de infracțiuni.

Totodată, la finalizarea perchezițiilor, tinerii de 15 și 16 ani au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Salonta, pentru audieri, după cum a mai precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar şef Alina Fărcuţa (video jos).

Cei doi au şi fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar joi au fost prezentaţi la Judecătoria Salonta, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

Solicitarea făcută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta a fost, însă, respinsă, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispunând, în schimb, ca cei doi băieţi - Valentin S., zis "Aiş", şi Traian M. -  să fie plasaţi sub control judiciar pe câte 60 de zile, cu interdicţia de a discuta între ei ori cu martorii, dar şi de a părăsi ţara.

Alături de băiatul de 13 ani, ei sunt anchetaţi pentru înşelăciune în formă continuată, tentativă la săvârșirea aceleiași infracțiuni și fals informatic în formă continuată.

Acţiunea poliţiştilor salontani s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea, dar și de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale Bihor și Galați.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ei, de ar umbla așa poliția și după alți interlopi,
Nu doar adolescenți, ce bine ar fi. "Poliția din Salonta descinde în Galați." E punctul culminant a carierei a acestor polițiști din Salonta probabil...
Postat 07 Septembrie 2024, 08:40 de Vio_427
Rakat salontan.
Cheltuielile cu acest caz, invocat a fi produs un prejudiciu de peste 18.000 lei, au fost cu totul de aproape 180.000 lei. Normal că e un fâs de vreo 10% ce au făcut salontanii plimbăreți, urmând ca paguba să fie plătită de părinți, iar puștimea să-și extindă în viitor portofoliul de șmecherii.
Postat 06 Septembrie 2024, 14:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON