URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2020, 15:20

Transport "instant". Spitalul Municipal din Oradea şi-a pus în funcţiune cea mai mare staţie de transport cu vacuum din ţară (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea şi-a pus în funcţiune cea mai mare staţie de transport cu vacuum din ţară. Staţia transportă în interiorul spitalului, în capsule speciale, documente, probe pentru analize şi medicamente în limita a 5 kilograme, scurtând timpul în care acestea ajung la patul pacientului.

Cu cinci metri pe secundă...

"Personalul medical nu mai trebuie să se plimbe după documente, analize şi altele. Staţia de vacuum pusă în funcţiune pe 17 decembrie este cea mai mare din ţară. Are 22 de terminale şi transportă încărcături de până la 5 kilograme cu o viteză de 5 metri pe secundă", a declarat managerul spitalului, Maria Silaghi, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Staţia funcţionează cu capsule marcate în colori diferite, în funcţie de destinaţie, astfel încât, în cazul în care ajung în zone sensibile, cum ar fi laboratorul, acestea să intre automat la decontaminat. Pentru un plus de siguranţă, fiecare capsulă este dedicată unei destinaţii, astfel încât cele pentru laborator, de exemplu, nu pot fi expediate spre alte secţii.

La conferinţa de presă au mai participat, printre alţii, primarul Florin Birta, senatorul Gheorghe Carp, cel care a coordonat spitalele orădene, directorul medical Ovidiu Burtă și directorul de îngrijiri medicale Călin Barabaş.

Aparatură de 19,5 milioane lei

Achiziţia sistemului de transport cu vacuum a fost posibilă prin intermediul a două proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 19,5 milioane lei.

Primul proiect, iniţiat împreună cu Spitalul Judeţean Central Bekes (Ungaria), a vizat îmbunătăţirea serviciilor medicale transfrontaliere cu ajutorul unor echipamente medicale modernizate. În acest sens a fost achiziţionată aparatură în valoare de 10 milioane lei, din valoarea totală a proiectului de 10,8 milioane lei.

Pe lângă sistemul de transport cu vacuum s-au mai achiziţionat, printre altele: un echipament de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică, un sistem de telemedicină cu sistem video şi un turn complet 3D Full HD pentru chirurgie endoscopică laparoscopică.

Cel de-al doilea proiect, în valoare de 8,7 milioane lei, a avut ca scop creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 şi a implicat, printre altele, achiziţia de echipamente precum: monitoare de funcţii vitale de înaltă performanţă IBP (10 bucăţi), videolaringoscop, ventilatoare de transport (2 bucăţi), injectomate (200 bucăţi) şi un echipament de tomografie computerizată cu 64 de rânduri de detectori şi 128 de slice-uri.

Mult mai performant şi rapid decât aparatura existentă până acum în dotarea spitalului, noul CT va fi pus în funcţiune în luna ianuarie, după autorizarea lui de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

"Echipamentele achiziţionate prin intermediul celor două proiecte sunt foarte utile şi vor creşte foarte mult calitatea actului medical", a declarat directorul medical al spitalului, Ovidiu Burtă.

179 de paturi libere

Prezent la conferinţa de presă, primarul Florin Birta a afirmat că noile echipamente vor servi pentru tratamentul bihorenilor infectaţi cu COVID-19. Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu numără în prezent 300 de paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, la care se adaugă alte 79 de paturi de la secţia de pe strada Republicii.

"În ultima perioadă, rata infectărilor a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori. Astfel, în Oradea a scăzut şi numărul de paturi ocupate, ceea ce este foarte bine. În momentul de faţă avem 169 de pacienţi internaţi în Spitalul Municipal şi 31 de pacienţi la secţia din strada Republicii", a spus Birta.

Potrivit acestuia, în prezent spitalul are 179 de paturi libere pentru pacienţii cu COVID-19, în condiţiile în care numărul infectărilor pare să scadă. "Sper ca până la sfârşitul anului viitor să putem scăpa de această pandemie", a declarat primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON