URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2023, 09:31

Tragem linie și adunăm

Tragem linie și adunăm foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta a fost complicat din pricină că toate nerealizările din programul financiar al UE 2014-2020 trebuiau recuperate până de Revelion. În perioada 2014-2020 Uniunea Europeană a dat bihorenilor cam 600 de milioane de euro, iar, pe cap de locuitor, fiecare orădean a primit aproape două mii de euro. Deci, o familie cu doi copii a căpătat 8 mii de euro, bani pe care o mare parte din populația orașului nu i-a văzut niciodată la un loc.

Asta, ca să se mai liniștească neghiobii care înjură Uniunea Europeană că vrea să ne lovească la suveranitate, că ne pune să mâncăm gândaci și că vrea să ne despartă de tradiționalul nostru prieten de la răsărit, trăiască ARLUS! Sigur că banii aceștia nu i-au luat cetățenii în teșcherea, așa cum au cerut unii politruci. Dacă ar fi după ei, sumele ar fi fost distribuite nominal, pentru ca tot omul să-și poată achita datoriile acumulate pe caiet la ABC-ul de la parterul blocului.

Investițiile ajung să fie terminate abia pe finalul exercițiului financiar din cauze multiple, de la slaba capacitate administrativă, la proiecte făcute pe genunchi, la firme care contestă licitațiile numai ca să se afle în treabă și la elemente neprevăzute, inevitabile când discutăm de investiții de zeci de milioane de euro.

Cei care și-au făcut o casă știu că niciodată nu se pot încadra nici în bugetul planificat nici în termenul dorit, așa că nici la ditamai investițiile nu e simplu să duci lucrările până la capăt fără incidente. De aceea nu cred că e cazul să ne smulgem părul de pe piept de durere că am pierdut 400.000 de euro la Aeroport, unde investiția se ridica la 65 de milioane de euro. Scriam acum câteva luni că mi se pare proiectul cel mai riscant pentru că a început extrem de târziu și pe deasupra era foarte complicat.

Ca să vă dați seama de ce s-a făcut acolo, pe lângă prelungirea pistei și gardul inteligent, noul terminal s-a clădit în șase luni și are o suprafață de aproape 13.000 de metri pătrați. Iar terminalul făcut în regimul anterior de tristă amintire, de trei mii de metri pătrați, abia a fost terminat în trei ani.

Degeaba ne angajăm ca de la anul să fim mai deștepți pe următorul ciclu financiar, pentru că acesta a început în 2020, iar noi ne luptăm încă să-l ducem la bun sfârșit pe cel vechi. Un lucru e sigur: banii veniți de afară se văd în oraș și județ. Cine nu crede să-și aducă aminte acum 15 ani cum fumega CET-ul, cum rețelele erau mereu cârpite din cauza avariilor, cum ne dădeam jos din mașini direct în nămolul cartierelor, cum spitalele erau niște bolnițe, iar palatele din Centru stăteau să ne cadă în cap.

Să sperăm că vom avea ani mai buni, că între timp ne-am mai deșteptat și noi. La mulți ani, Cetitorule, la revedere, 2023, te așteptăm cu emoție, 2024!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Mai poti munții??
Postat 31 Decembrie 2023, 10:36 de Sandu2100
Ne spune Chirilă că, în Bihor ... "o familie cu doi copii a căpătat 8 mii de euro, bani pe care o mare parte din populația orașului nu i-a văzut niciodată la un loc".
Pe ăștia 8.000 Euro i-a văzut doar Chirilă ... pentru că o familie cu doi copii, așadar formată din 4 persoane, a văzut numai cei 6.000 Euro pe care edilii bihoreni i-au obligat pe oameni să fie datori la bănci, dar fără să știe sau să-i întrebe cineva, ca împrumuturi pentru cofinanțarea trăznăilor liberale la toate proiectele derulate în ultimul deceniu. Se știe însă clar deja, că datoria publică medie a unui bihorean - cu greutatea principală pe orădean - este acumulată astăzi la un cuantum de peste 1500 Euro/cap de locuitor. Apropo, Chirilă, când ți-a căzut în cap vreun palat prin oraș, din moment ce Oradea a avut un program propriu de întreținere administrativă a imobilelor cu caracter istoric și arhitectural, încă din anul 1984 și pe care administrația liberală l-a scos din bugetul local în ianuarie 2009 ???
Postat 31 Decembrie 2023, 09:59 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON