URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2024, 21:02

Tradiţie pe cale de dispariţie. Vânzătorii de nuieluşe pentru Sfântul Nicolae se plâng că nu au cumpărători (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii tradiţionalelor nuieluşe de Sfântul Nicolae, care şi-au rezervat locuri în Oradea, se plâng de vânzările sub aşteptări.

Mai multe locuri decât doritori

Municipalitatea orădeană a pus anul acesta la dispoziţia vânzătorilor de nuieluşe pentru Sfântul Nicolae opt amplasamente, cu un total de 22 de locuri în mai multe zone ale oraşului.

"În fiecare an cererea este tot mai mică. Dacă acum câţiva ani aveam sute de solicitări pentru închirierea de locuri pentru vânzare, anul acesta s-au depus puţin peste 20 de solicitări", a declarat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Întrucât numărul locurilor disponibile a depăşit solicitările, amplasamentele au fost atribuite direct.

"Pentru prima dată nici nu s-a mai organizat licitaţie pentru atribuirea amplasamentelor. Toate solicitările au fost onorate şi au mai şi lăsat locuri", a spus directorul Popa.

Se caută loc de (bună) vânzare!

În mod previzibil, vânzătorii au cerut îndeosebi amplasamentele intens circulate de pietoni. Cea mai mare trecere a avut-o zona din Bulevardul Nufărul, lângă bisericuţă, unde s-au închiriat 5 locuri, zona din strada Transilvaniei, lângă Banca Transilvaniei, şi cea de la intrarea pe strada Republicii lângă magazinul Crişul, unde au fost închiriate câte 4 locuri.

Alte amplasamente au mai fost rezervate în zona Prima Shops, din Bulevardul Decebal, ori pe strada Războieni, lângă magazinul Bunexim.

Pentru intervalul 1 - 6 decembrie, comercianţii şi-au rezervat o suprafaţă de vânzare de 2 metri pătraţi, la un tarif de 5 lei pe metrul pătrat pe zi, ceea ce înseamnă o chirie de 60 lei.

"Vânzarea e foarte slabă"

Vânzarea de nuiele pentru Sfântul Nicolae nu mai este, însă, o afacere. Marile centre comerciale şi vânzătorii din Târgul de Crăciun, care au în ofertă produse de sezon, de la moşi din ciocolată până la bote împodobite, au acaparat clientela.

"Vânzarea e foarte slabă. Luni abia dacă am dat trei bote, iar astăzi, toată ziua, tot trei", a spus Ciprian, unul dintre comercianţii care şi-au închiriat amplasament pe strada Republicii.

Bărbatul, care mai are două amplasamente pe Bulevardul Decebal şi în strada Transilvaniei, a pregătit pentru vânzare 2.000 de nuieluşe.

"Nuielele trec mai greu ca în oricare alt an. Dacă nu se schimbă ceva, miercuri şi joi o să rămân cu ele pe cap", zice el resemnat.

Între tradiţie şi modernitate

Adevărul e că mulți orădeni care trec prin faţa coşurilor cu tradiţionalele bote împodobite aruncă o privire rapidă, parcă pentru a evita să nu se împiedice de ele, şi merg mai departe. Prea puţini trecători se opresc să privească şi chiar mai puţini să şi cumpere.

"De cumpărat, cumpără bote bătrânii. Aşa, una sau două, probabil pentru nepoţi", a spus Alina, o vânzătoare care şi-a întins coşurile pe trotuarul de peste drum de bisericuţa din Nufărul.

Comercianta este optimistă. "Eu zic că vânzările îşi vor da drumul înainte de Sfântul Nicolae. Merge mai greu pentru că lumea se modernizează, preferă mall-urile, dar nu cred că tradiţia va dispărea. E un obicei frumos să oferi o nuieluşă", a explicat tânăra.

Preţul unei nuieluşe de Sfântul Nicolae începe de la 10 lei și urcă până la 30 lei, în funcţie de ornament.

Cele mai simple sunt împodobite cu moşuleţi micuţi, dar există şi nuiele cu oameni de zăpadă sau îngeraşi. Comercianţii spun că au păstrat preţurile de anul trecut. Doar vânzările nu au rămas aceleaşi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nuieluse !
Nuielusele erau simbol si aratau altfel. Cine isi mai aminteste erau ramuri vopsite argintiu si auriu (nu amintesc solutia, stiti voi de ce) si aveau maxim o panglica. Ceea ce vad acum in foto e un chici de prost gust.
Postat 04 Decembrie 2024, 09:11 de Christa
Cauza ?
Multi parinti si-au desavarsit "educatia" pe tik-tok, facebook, insta, etc. Si ei dupa like-uri ca si copiii lor. Sau chiar mai rau ca ei. Nu prea mai ramane timp si de restul.
Postat 04 Decembrie 2024, 05:28 de TheSolarConnection
Normal
Avem copii cuminți, educați pe Tiktok. La ce maai trebuiesc nuielușe!?
Postat 03 Decembrie 2024, 22:37 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON