URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2021, 13:41

Totul se plăteşte! Din vară, toţi orădenii care nu au contract cu RER Vest vor plăti o taxă lunară specială

Totul se plăteşte! Din vară, toţi orădenii care nu au contract cu RER Vest vor plăti o taxă lunară specială FACTURI... INDIRECTE. Din 1 iunie, RER Vest va colecta de pe străzi deşeurile tuturor orădenilor, dar va factura oraşului serviciul prestat la gospodăriile fără contract. "Noi vom încasa acea taxă la Primărie şi vom plăti RER-ului contravaloarea serviciului", explică primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că vor sau nu să încheie un contract pentru colectarea deşeurilor cu operatorul licenţiat RER Vest, orădenii vor plăti pentru gunoaiele pe care le produc.

Din vară, Primăria va taxa cu 27,5 lei pe lună fiecare orădean care locuieşte într-un apartament sau o casă, care nu are un contract cu firma de salubritate, taxa specială fiind votată de consilierii locali joia trecută.

Arunci, deci plăteşti

Florin Birta, primar OradeaGunoaiele costă, iar orădenii care au crezut că fentează plata lor s-au înşelat. Primarul Florin Birta (foto) le-a dat o veste proastă tuturor locuitorilor oraşului care nu au un contract încheiat cu firma de salubritate RER Vest: din 1 iunie, vor plăti lunar o taxă specială, în valoare de 27,5 lei pe persoană.

Conform Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare din localităţi, autorităţile publice locale sunt obligate să introducă o taxă pentru cetăţenii care au refuzat să semneze un contract cu operatorul licenţiat. "În momentul în care o asociaţie de proprietari sau o casă nu are contract cu RER, firma de salubritate, conform legii, este obligată să ridice acele deşeuri, nu le poate lăsa în stradă, urmând să factureze administraţiei publice contravaloarea deşeurilor ridicate şi care nu au putut fi facturate", a declarat Birta joi, înaintea şedinţei de Consiliu Local.

La preţ de rezidual

Această taxă există pe lista obligaţiilor fiscale din Primăria Oradea încă de acum zece ani, dar nu a fost aplicată niciodată. Pentru anul 2021, nivelul ei era de 20 lei pe persoană pe lună, dar în şedinţa de joi Consiliul Local a decis să-l majoreze la 27,5 lei.

Primarul Birta a explicat că s-a ajuns la această valoare ţinându-se cont de cantitatea medie de deşeuri produsă de un cetăţean. Numai că, spre deosebire de orădenii care au încheiat un contract de salubritate şi care, teoretic, colectează deşeurile selectiv, plătind un tarif diferit pentru fiecare dintre cele trei fracţii (reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală), mizeriile aruncate de cei fără contract sunt nesortate, aşa că Primăria le taxează ca deşeuri reziduale, cea mai scumpă categorie de deşeuri.

Alţii deja taxează

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea Deocamdată, Primăria nu a stabilit şi modul în care va aplica această taxă şi nu e clar dacă proprietarul unei locuinţe va plăti taxa şi pentru copii, de pildă. De asemenea, nu se ştie dacă orădenii care stau la bloc vor fi taxaţi direct sau vor plăti banii către asociaţia de proprietari, care la rândul ei va achita taxa pentru toţi locatarii la Primărie. "Legiuitorul nu a prevăzut modalitatea de colectare, aşa că rămâne să o stabilim printr-o procedură proprie", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Alte localităţi din ţară, cum ar fi municipiul Ploieşti, comuna clujeană Floreşti sau oraşul bihorean Săcueni, aplică deja o taxă specială de acest gen, iar Oradea s-ar putea inspira din modelul lor. De exemplu, în Ploieşti, locuitorii trebuie să depună la Primărie o declaraţie prin care comunică numărul de persoane din gospodăria care nu are contract de salubritate, iar după verificarea ei în baza de date a Evidenţei Populaţiei, taxa se impune pentru toate persoanele care au domiciliul la adresa respectivă. Pentru cetăţenii care refuză să depună declaraţia, impunerea se face din oficiu.

În Oradea, asta ar însemna că o familie formată din doi părinţi şi doi copii, indiferent că stau la casă sau la bloc, ar putea plăti lunar 110 lei. Mai mult decât dublu faţă de o familie similară, care are contract cu RER.

Un sfert din asociaţii, cu contract

În prezent, 92% din casele din Oradea, adică 18.836 din totalul de 20.433, au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest. În schimb, din cele 882 de asociaţii de proprietari, doar 212, adică 24%, au semnat noile contracte. Până la finalul anului, locatarii din asociaţiile care au semnat contractele cu RER vor plăti un tarif lunar de 17,87 lei, urmând ca, de anul viitor, să plătească, precum cei de la case, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

Reprezentanţii asociaţiilor care vor să semneze contractele sunt aşteptaţi în orice zi lucrătoare la sediul RER Vest (intrarea din strada Tudor Vladimirescu), pentru a încheia documentele. Cei care vor refuza în continuare să contracteze serviciul de salubritate vor trebui să le recomande locatarilor să pregătească banii de taxă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON