URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2024, 14:55

Totul pentru victorie: Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și CJ Bihor, cu o săptămână înainte de alegeri (FOTO)

Totul pentru victorie: Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și CJ Bihor, cu o săptămână înainte de alegeri (FOTO) PE DOUĂ VOCI. Politicienii s-au adaptat la comasarea alegerilor locale și europene ușor, dar și cu efecte hilare. La o întâlnire cu votanții din Tărian, candidatul Partidului Patrioților Români la Primăria Girișu de Criș, Dan Babău (dreapta), a promis că va atrage fonduri UE pentru a asigura locuri în școli și grădinițe în toate satele, pe când liderul formațiunii, Mihai Lasca (stânga), aspirant la șefia CJ Bihor, s-a dezlănțuit împotriva străinilor și a promis că scoate România... din Organizația Mondială a Sănătății
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele acestei săptămâni, 498.899 bihoreni cu drept de vot, dintre care 186.513 orădeni, vor avea ocazia să-și desemneze aleșii locali pentru a zecea oară după 1989, fiind chemați totodată să-și aleagă deputații în Parlamentul European, în premieră în aceeași zi.

BIHOREANUL vă arată cu ce mesaje vor politicienii să convingă alegătorii în încercarea de a câștiga cele mai importante funcții din administrația locală, de primar al Oradiei și de președinte al Consiliului Județean Bihor, într-o competiție în care actualii lor deținători sunt favoriți, dar vehement contestați de unii dintre rivali.  

Din pole position

Pentru că alegerile se vor tranșa într-un singur scrutin, reprezentanții PNL din fruntea Primăriei Oradea și CJ Bihor, Florin Birta și Ilie Bolojan, au pornit din pole position, ceilalți competitori - Biró Rozália și Cseke Attila (UDMR), Adrian Madar și Aurel Mohan (PSD), Daniel Palaghianu și Alex Orjan (USR), Costel Moza și Ciprian Blejan (AUR), Andrei Boroș și Mihai Lasca (PPR), Csomortányi István și Habinyak István (AMT) - având șanse reduse să-i „detroneze”, la fel cum în toată țara pare o misiune aproape imposibilă răsturnarea actualilor primari de municipii ori președinți de consilii județene.

În aceste condiții, dar și convinși că au ce să „arate”, liberalii își duc campania fără referiri la contracandidați, ci prezentând ce au făcut și ce vor face în următorii 4 ani. 

Ilie Bolojan (foto) și-a programat întâlniri cu bihorenii în toate cele 101 orașe și comune ale județului, iar pe Facebook distribuie postări concise despre proiectele realizate și cele propuse sub deviza „Bihorul pe drumul cel bun”: cele 7 centuri, reabilitarea de drumuri județene, modernizarea Aeroportului și a Bibliotecii Județene, construirea Centrului Cultural Multifuncțional, a Campusului pentru învățământul dual și a celor 4 parcuri industriale din județ, restructurarea transportului județean și sprijinirea producătorilor bihoreni pentru a le facilita desfacerea și în supermarketuri.

În comune, Bolojan le spune oamenilor că „nu am venit să vă schimbăm gândurile, pentru că asta nu se poate într-o oră dacă nu v-am convins în 4 ani”, dar le arată că în unele cazuri edilii PSD merită înlocuiți. La Brusturi, de pildă, a spus, cu aluzie la procesul pentru tentativă de omor al primăriței Livia Bârlău, că „atunci când un primar are probleme personale, normal că nu se concentrează să rezolve problemele comunei”. 

Cu site, „la virgulă” 

Sub sloganul „Împreună pentru Oradea”, Florin Birta (foto) postează pe Facebook mesaje despre beneficiile pe care le-a avut orașul în urma colaborării dintre Primărie și CJ Bihor, dar și imagini de la întâlniri cu orădenii (2-3 în firme, în prima parte a fiecărei zile, apoi 3-4 în cartiere). Și el prezintă investițiile făcute (pasajele din Centrul Civic, asfaltări în cartiere, plantări, atragerea unor mari investitori precum Nokian Tyres, Stihl, Biopharma), plus proiectele programate în următorul mandat (de la reabilitarea unităților de învățământ și a parcurilor la amenajarea de piațete și spații pietonale ori anveloparea a 200 de blocuri de locuințe). 

Ca notă distinctă, Birta este singurul candidat care și-a făcut un site de campanie, cu 15 secțiuni (de la sănătate, educație și spații pietonale până la extinderea utilităților, turism, tineret și sport), fiecare furnizând informații în detaliu (de pildă, cea de educație dezvoltă proiectele pentru fiecare dintre cele 27 de școli, 7 grădinițe și 4 creșe care vor fi modernizate). 

„Gospodari, nu dictatori!” 

Cei mai vehemenți contestatari ai actualei guvernări locale sunt candidații PSD, atât la Primăria Oradea, cât și la șefia CJ Bihor, Adrian Madar și Aurel Mohan (foto) transmițând mesaje menite să convingă cetățenii că au fost conduși fără să țină seama de ei și chiar împotriva intereselor lor.

Cu deviza „Dezvoltăm Bihorul sănătos”, Mohan afirmă că „Bihorul are nevoie de o strategie care să-l scoată din stagnare și mediocritate”. În primele două săptămâni ale campaniei, el s-a mulțumit să-și facă cunoscut programul: „dezvoltarea sistemului sanitar în toate orașele din județ”, „redeschiderea sau înființarea de dispensare în fiecare localitate”, „grădinițe cu program prelungit și școli în fiecare comună”, locuri de muncă cu valoare adăugată mare care să asigure „salarii decente”, sprijin pentru HoReCa, construirea unor centuri la Salonta, Ștei și Vașcău, dar „cu respectarea proprietăților private”, cum ar veni fără exproprieri.

În a doua jumătate a campaniei, Mohan a schimbat radical strategia, lansând atacuri dure la adresa lui Bolojan: „Nu am avut un președinte, ci, ca în vremurile de tristă amintire, un șef cu reflexe de prim-secretar, care s-a substituit poporului și s-a vrut singurul deținător al adevărului... Bihorenii au de ales între actuala administrație penelistă care s-a îndepărtat de nevoile oamenilor și alternativa social-democrată. Între calea propagandei și una a transparenței. Între betoane și oameni. Între o conducere autoritară și democrație. E timpul să alegem gospodari, nu dictatori!”.

Radicalizarea, spun surse din partid, se explică prin angajarea unor consultanți care au sugerat candidaților să iasă la atacuri frontale, fiindcă oricum nu au ce pierde. 

„Să ne luăm orașul” 

Adrian Madar (foto) nici măcar nu a avut nevoie de sfaturi, continuându-și „natural” criticile lansate în ultimii 4 ani din poziția de consilier local. Într-o întâlnire electorală cu alegători din Nufărul, de pildă, a acuzat Primăria că „a furat orădenii” permițând Companiei de Apă să practice tarife umflate. De asemenea, l-a acuzat pe Birta că „minte”, dând ca exemplu faptul că în 2020 edilul a promis construirea noului stadion municipal, dar lucrările nu au început, ba PSD-istul chiar a plusat, afirmând că acesta ar trebui să aibă nu 17.000, ci 30.000 de locuri.

Totodată, Madar îl acuză pe edilul liberal că „îi este frică” fiindcă nu acceptă o „dezbatere” și că „nu ascultă orădenii”, promițând în schimb că, dacă va fi ales, își va petrece primii 2 ani de mandat „în stradă, pentru a sta de vorbă cu oamenii”. 

PSD-istul este generos în promisiuni, afirmând că va institui gratuitate la locurile de parcare din centru timp de o oră pentru orădenii cu abonamente de parcare la domiciliu, iar în tot orașul „un loc de parcare pentru fiecare apartament”, plus 1.500 lei în fiecare an tuturor orădenilor care renunță la locul de parcare și la mașină.
Madar speră să seducă orădenii promițând și scăderea prețurilor la utilități, „extinderea rețelelor la toate gospodăriile”, reabilitarea termică „graduală” a tuturor blocurilor și asfaltarea tuturor străzilor. „A venit vremea să ne luăm orașul înapoi din mâinile unora care nu doresc să-i slujească pe orădeni și care au uitat să fie oameni”, zice el.

Tandem pe jumătate 

Deși acuză și el că „Oradea nu excelează la dezbateri”, candidatul USR la Primărie, Daniel Palaghianu (foto), evită să se refere la edilul liberal, preferând să-și facă cunoscut propriul program atât pe Facebook, cât și în întâlnirile cu alegătorii. 

„Pactul pentru orădeni” este structurat pe capitole, de la cele „pentru democrația participativă” (subliniind că „USR nu a practicat o politică obstrucționistă”, dar reproșând „apatia pentru consultările publice”), „pentru educație” (criticând faptul că după 1989 în Oradea nu a fost construită nicio școală nouă”) sau pentru mediul de afaceri (propunând ca Primăria să ajute antreprenorii să-și asigure forță de muncă de calitate, dar și să relaxeze condițiile de autorizare a activităților economice, începând de la comerțul stradal) până la „pactul pentru cultură” (promițând burse pentru artiști).

Partenerul de tandem, Alex Orjan, însă, pare absent din campanie, limitându-se să asiste la evenimente organizate de candidați USR la primăriile din județ și să le redistribuie pe Facebook postările, fără să prezinte niciun program propriu în ipoteza că ar fi ales președinte al CJ Bihor.   

„Un județ de AUR” 

Mult mai activi sunt reprezentanții AUR, partid care și în 2020 a surclasat USR în preferințele orădenilor și bihorenilor. Candidatul la șefia CJ Bihor, Ciprian Blejan (stânga), postează pe Facebook clipuri de propagandă cu voievozi și de la întâlniri electorale prin județ. La Suplacu de Barcău, de pildă, a subliniat că a fost cândva „Diamantul Negru al României”, în Balc l-a încurajat pe candidatul AUR la Primărie (zicând că acesta, fostul edil PSD, este „decis să modernizeze comuna”), iar în Bulz a lăudat-o pe candidata partidului zicând că „așa arată gardul unui adevărat patriot din Brusturi” (fiindcă femeia l-a acoperit cu materiale de propagandă).

În ce privește programul pentru șefia CJ Bihor, intitulat „Avem un județ de AUR cu oameni de AUR”, Blejan promite o grădiniță și un centru medical în fiecare comună, sprijin pentru antreprenori, modernizarea drumurilor și monitorizarea pădurilor pentru a stopa defrișările.

Partenerul său pentru Primăria Oradea, Costel Moza (dreapta), intrat în AUR anul trecut „ca să apărăm valorile cele mai atacate, familia și credința”, afirmă că „Oradea a devenit o emblemă pentru nivelul de dezvoltare, iar eu cred că poate fi o emblemă și prin nivelul de trai”, propunând un parc industrial exclusiv pentru firme patronate de orădeni, un centru pentru tratarea dependenților de droguri, sprijinirea persoanelor defavorizate pentru a cumpăra sau închiria apartamente (Primăria să acorde facilități fiscale dezvoltatorilor care le-ar acorda o parte din apartamente) și centre pentru vârstnici.

La categoria „și alții” pot fi încadrați candidații AMT, canalizați doar pe electoratul de etnie maghiară, și PPR, care nu și-au făcut cunoscut niciun program de administrare în situația ipotetică în care ar primi voturile orădenilor și bihorenilor. Ce-i drept, pe 9 iunie nu sunt primele alegeri în care politicienii se implică „la plesneală”...


EXCEPȚIA CSEKE 
Bihorenii și Uniunea Europeană

Mizând în special pe voturile etnicilor maghiari, candidații UDMR la Primăria Oradea și la șefia CJ Bihor par să joace în două filme diferite. Fosta viceprimăriță Biró Rozália, lipsită de un program propriu-zis, și-a declarat doar preocuparea pentru sprijinirea întreprinzătorilor maghiari, a familiilor și persoanelor vârstnice. În schimb, fostul ministru Cseke Attila nu doar că are unul pentru administrarea județului, ci vorbește și despre importanța alegerilor europene, fiind, de altfel, singurul politician din Bihor care face acest lucru.

Adresându-se bihorenilor printr-un pliant tipărit și în limba română, Cseke afirmă, de pildă, că va da prioritate conectivității, propunând drumuri exprese pentru a lega Oradea inclusiv de Satu Mare și Hunedoara, nu doar de Arad și Cluj.

Totodată, liderul UDMR afirmă că pe 9 iunie bihorenii trebuie să-și voteze viitorii eurodeputați având în vedere că UE, „în loc să susțină exporturile cerealelor ucrainene, trebuie să sprijine mai mult fermierii din România”, că accesul la fondurile nerambursabile trebuie debirocratizat, că deciziile privind migrația trebuie să rămână în competența statelor membre, tranziția spre politicile „verzi” să nu fie forțată, ci să țină cont de suportabilitatea fiecărei țări, iar UE să „dea dovadă de forță împotriva extremismului”, acuzând că AUR „îi atacă pe maghiari prin orice mijloace”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cantintati
M-a abordat o individa pe strada sa ma intrebe daca am auzit de SOS si sa imi spună ca ea candideaza la.presedentia CJ. Norocul meu ca stateam in masina. Alfel as fi căzut... De ras. La ce fețe si pregatire au, iti dai seama ca alegerile astea sunt suicid politic pentru ei, oameni ce vor avea o rusine fara margini dupa alegeri, dar care sunt aruncati spre a fi batjocura oamenilor ca sa se mai auda un nume undeva. Vezi la manifestatia aur, ce intelect adunat, colectiv ai scoate de acolo? E vorba aia. Un produs bun nu are nevoie de reclama. Reclama doar minte. Acuma e birta un produs bun? Nu! De mohan nu ma pronunt, totusi omul are studii si o meserie nobila oarecum (nu il simpatizez!), madar... campanie in parcul de copii. Deci vine intrebarea "si eu cu cine votez?" ca din pliantele lor citesti promisiuni care de care mai fantasmagorice. La primarie ma refer, ca la CJ votezi omul nu partidul. Birta a continuat ce a lasat predecesorul la cheie in timp ce era aproape complet absent din viata orasului. Sa fie el cel ales? Vedem, desi chiar nu ai ce alege, nici la primarie, nici la europene nici la prezidentiale. Democratia tocmai s-a "cocoat" pe noi, ai dreptul sa alegi, dar toti sunt slabi. Ramane o omletă din care incerci sa alegi ceva, sa nu mori de foame..
Postat 05 Iunie 2024, 06:37 de poiu
KP aka mama Omida
Într-adevăr Bolojan nu are tematică si nici Birta,ei nici nu au nevoie de campanie. Vorba lui Bolojan " FAPTE NU VORBE "
Postat 03 Iunie 2024, 19:42 de Sandu2100
si proiecte electorale...
Bugetarea participativa si implicarea se face si la vot, nu doar prin concursurile de 5000 de euro speficice. Castigatorii, daca vor fi PNL, ar putea prelua din proiectele opozantilor, chiar si dupa ce campania e gata si s-a castigat, ideile bune merita asumate! AUR e pe langa la parlamentul european, si niste socialisti-nationalisti cu firme de stat (falimentare, bune sa-ti angajezi amantele) si nationalizari (tot exproprieri sunt si alea) chiar si la parlamentul national. Dar ideile cu lupta contra defrisarilor, centru medical (chiar si de permanenta) in toate zonele si marile comune din judet (nu chiar in fiecare localitate, cum zic socialistii, ca in Ursad nu e neaparat eficient sa subventionezi doctori cu program nonstop), selectarea investitorilor cu valoare adaugata, centru ptr dependenti (in special cei de substante), recomandari ale primariei ca dezvoltatorii sa faca si starter-homes, locuinte ptr familii tinere, mai mici, mai ieftine, si nu doar blocuri "de lux", incurajarea antreprenorilor sa deschida centre de varstnici serioase si de calitate (chiar azi a venit un advertorial, ca pot face privatii centre si cu inima, nu doar ca in Bucuresti). E o idee buna si Drum Express spre Satu-Mare (unu real, nu ca si "centura de nord" care va fi un fel de strada Gh Doja). Liberalii deja si-au asumat din proiectele USR (au soft power si influenta din background), si privind bugetarea participativa, si privind scoala noua, full-option, ultimul-racnet propusa in Nufarul, si in continuare e binevenita relaxarea autorizarii activitatilor economice. Si propunerile PSD au fost luate in calcul, nu cea cu pietele volante (era deja propusa de liberali, dar intarziata de finalizarea santierelor), ci cea cu anveloparea blocurilor. E buna si idea ca stadionul sa fie eligibil ptr a fi certifica UEFA, la peste 20.000 locuri si cu pista de atletism in jurul terenului de fotbal. Insa dintre cei mai darnici cu promisiunile (doar sunt pre gratis vorbele), sunt si cele mai multe de criticat: transformarea firmelor publice in ineficienta si datorii, stoparea investitiilor (orice privat stie ca daca la firma ta nu investesti, defapt ramai in urma si in 5 ani te elimina competitia). Sa promiti ca 2 ani nu faci nimic, decat iesiri la restaurante, evenimente si bai de public... cand ai cerere mai mare ca oferta, se bate lumea sa ajunga cu masina in fata usii ABC-ului, sa promiti si ca e gratis la toti cei 200.000 de oradeni in schimb e total ilogic. Sub ce forma va da 1500 de lei la fiecare oradean, de unde acopera banii? Iti promit ca renunt la masina, iau 1500 lei (dar isi cumpara nevasta una, second, de la mine). Iarasi, sa propui centuri fara exproprieri, e ca si cum ai propune tunel pe sub Stei, din categoria viselor. Si propunerea PSD/UDMR cu crese in toate orasele din judet e buna, mai ales dupa schimbarile facute de Cseke privind finantarea salariilor personalului de la bugetul de stat. Si mai adaug si eu o idee proprie: ca bihorenii sa simta beneficiile din turism, si sa nu se opuna alocarilor financiare catre aeroport, APTOR, si evenimente unde Kurtosul e 50 de lei... Primaria si Consiliul judetean ar putea sa introduca preturi diferite la Aquapark ptr rezidentii judetului versus pentru turisti. Alte tari occidentale deja practica asta si la bilete de tren, si la parcari sau alte obiective turistice locale si ar trebui sa fie legal. Daca a primit alocare de la bugetul public, atunci pretul la acvaparc pentru bihoreni ar putea fi de ... la 3 ore, iar pretul pentru turisti (ca sunt ei de la cluj sau din germania) sa fie dublu. Iti arati buletinul la intrare si gata. Tot in spiritul cererii si ofertei, dar mai eficient si transparent decat proteste precum in Venetia sau Barcelona.
Postat 03 Iunie 2024, 19:36 de unu
campanii pe partide
(USR:) La USR critic faptul ca au inceput campania cu luni inainte de startul oficial prin vandalizarea cladirilor private si publice cu afise electorale neasumate. Cu jepu lui Dehelean in noapte, ca niste Muianu, sprijinind arta, pe asta moderna, progreista... (PSD:) mi-a placut si campania PSD, pana cand au devenit agresivi si radicali. Nu stiu cat de profesionisti consultanti au angajat, dar ultima sendinta de consiliu local aduce aminte publicului de PSD-cel-a-lui-Mang-anti-dezvoltare-PSD-cel-care-pune-bete-n-roata. (UDMR:) Biro e tacuta, dar prezenta ei pe lista denota o lipsa de cadre in UDMR, cui preda stafeta ca noua generatie? Cseke e admirabil, si ultimul lui advertorial de campanie aparut azi in Bihoreanul e genial. Si faptul ca e singurul care mentioneaza si campania pentru europarlamentare! El spala pacatele UDMR in fata AMT. (AUR:) ziceau unii ca protestantii voteaza cu PNL, dar ma tem ca s-ar putea ca multi sa voteze cu aurul.. PPR, sa mai citeasca manuale de fizica, ca maine ne vorbesc de chemtrails, si candideaza prin infractorul Lasca... sper sa nu ia 2000 de voturi in tot judetul.
Postat 03 Iunie 2024, 19:05 de unu
Singurii care se detașează d.p.v. politic, ca discurs ...
... sunt Lasca, care privepe care-i diferența socială între grupurile politice europene și o organizație neguvernamentală criminală precum OMS, respectiv Cseke, care de departe are o viziune și o abordare strategică a ceea ce impune politica unei administrații publice. La capătul opus apar liberalii, cu un Bolojan fără nicio tematică specifică acestor alegeri, dar mai ales Birta care pare ca unul căzut din Lună în ceea ce privește eventualitatea unui program ideologic și o doctrină palpabilă pentru alegători.
Postat 03 Iunie 2024, 18:11 de KP
Singurii care vin cu ceva concret
Sunt Birta si Bolojan.
Postat 03 Iunie 2024, 15:38 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON