Feriţi de razele soarelui, la umbra copacilor din parcul Traian din Oradea, o mână de oameni s-au adunat sâmbătă, puţin după ora 18, pentru a cere să fie traşi la răspundere cei care sunt responsabili, direct sau indirect, de atrocităţile petrecute în azilele de bătrâni din Ilfov.
Cei 7 orădeni adunaţi în faţa Prefecturii, toţi foşti participanţi la protestele anti-guvernamentale şi anti-PSD care au rămas în istorie cu denumirea "#rezist", au afişat discret şi tăcuţi pancarte pe care scria "Ei ştiau. Şi au tăcut. Nu ajunge demisia. DNA să vină să îi ia".
N-au scandat, n-au strigat, ci doar şi-au spus unul altuia nemulţumirile.
"Ne-am adunat pentru a protesta împotriva atrocităţilor comise în azilele de bătrâni din Ilfov. Împotriva tuturor celor responsabili de atrocităţile în aşa numitele azile ale groazei, fie că este vorba despre guvernanţi, oameni politici, oameni din sectorul public sau privat, dar care se fac vinovaţi de neglijenţă criminală. Au existat două demisii de miniştri săptămâna aceasta, dar considerăm că nu este destul, pentru că vinovaţii sunt mai mulţi, iar simpla demisie nu este suficientă", a declarat Alin Dobai (foto jos), iniţiatorul manifestaţiei.
Invitaţia a lansat-o pe Facebook, unde aproape 30 de oameni s-au arătat interesaţi de eveniment. În stradă au ieşit, după cum s-a văzut, doar câțiva dintre ei.
Puţini protestatari
Protestul a fost autorizat timp de două ore, între orele 18-20. Până în jurul orei 19 au fost doar şapte manifestanți, iar ulterior s-au mai alăturat trei. Dobai a fost resemnat cu privire la numărul mic de participanţi.
"Nu mă aşteptam să vină foarte multă lume, dar aceasta este şi o ocazie de a lua pulsul societăţii civile. Vrem să vedem în ce măsură mai suntem capabili să reacţionăm la abuzurile clasei politice, în condiţiile în care după atâţia ani de la protestele #rezist, a fost pandemia, a început războiul din Ucraina, şi am rămas toţi la casele noastre", a precizat activistul.
Întrebaţi de BIHOREANUL dacă ştiu sau au auzit despre azile din Bihor care tratează bătrânii într-un mod similar, unii au dat exemple. "Sunt azile şi aici în Bihor în care aceeaşi îngrijitoare care strânge resturile de pe mese vine şi le dă mâncare bătrânilor, fără să respecte normele de igienă", s-a plâns unul dintre protestatari, însă fără a nominaliza aşezământul.
Un altul a fost de părere că nu ar trebui să fie blamate toate azilele, pentru că există locuri unde oamenii sunt trataţi bine: "Cunosc şi în Bihor locuri în care seniorii trăiesc în parametrii normali", a subliniat orădeanul Vasile Dumitriu.
Demisii în Guvern
Săptămâna trecută, a început o anchetă cu privire la modul inuman în care mai mulţi vârstnici trăiau în trei centre de îngrijire ale Asociaţiei "Sf. Gabriel cel Viteaz" din Afumaţi şi Voluntari, semnalate de jurnaliştii Bianca Albu şi Ovidiu Vanghele încă din februarie. Bătrânii erau ţinuţi în condiţii inimaginabile: flămânzi şi fără îngrijire medicală, cu răni până la os şi plini de fecale. Mai multe persoane au fost arestate preventiv, iar altele au fost plasate în arest la domiciliu.
În urma ororilor dezvăluite în azilele asociaţiei, premierul Marcel Ciolacu a dispus verificarea tuturor centrelor în care sunt îngrijite persoane vulnerabile din ţară. Totodată, prim-ministrul a spus că "trebuie regândit tot sistemul". "Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia", a afirmat Marcel Ciolacu.
Doi miniştri au demisionat în urma scandalului. Acuzat că ştia despre cele întâmplate la centrele din Ilfov, Ministrul Muncii Marius Budai a demisionat joi, iar o zi mai târziu a făcut şi colega sa din PSD Gabriela Firea, care a renunţat la conducerea Ministerului Familiei după ce s-a aflat că are legături strâse cu vinovaţii pentru ororile din azile.
Mai multe proteste prin care s-a cerut demisia guvernanţilor implicaţi în scandal au avut loc în ultimele zile în Bucureşti, cu câteva sute de participanţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.