URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2022, 15:20

Tot mai sus! Cum a reușit orădeanul Thurzó Zoltán să doboare recordul de cel mai lung concert de pian din lume (FOTO / VIDEO)

Tot mai sus! Cum a reușit orădeanul Thurzó Zoltán să doboare recordul de cel mai lung concert de pian din lume (FOTO / VIDEO) La conferință au fost prezenți și membri din echipa de organizare a concertului și câțiva prieteni de-ai săi

Artistul orădean Thurzó Zoltán, care a doborât recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian din lume la finalul săptămânii trecute, le-a povestit marți jurnaliştilor cum a reuşit să cânte la pian 130 de ore, cu o pauză de 5 minute pe oră, după ce anul trecut a mai încercat, dar fără succes, să doboare acelaşi record.

A renunţat la fumat

Pianistul a anunțat că și-a dus misiunea la bun sfârșit duminică după-amiază, înainte de a merge la odihnă, după şase zile şi şase nopţi de cântat.

Thurzó Zoltán a început să cânte la pian săptămâna trecută, luni, la ora 10, la etajul 1 al clădirii în care a funcționat în trecut restaurantul Queens, pe strada Primăriei, şi s-a oprit duminică dimineaţă la ora 6.45.

Înainte de acea săptămână, artistul s-a pregătit constant, formându-și totodată o echipă de specialişti care să-l ajute în momentele de cumpănă din timpul concertului.

Faţă de anul trecut, când a încercat să doboare acelaşi record fără ajutor specializat, acum a fost sfătuit şi monitorizat de un oftalmolog, de un psiholog, de un sportiv de Triathlon, care l-a ajutat să slăbească, şi de o kinetoterapeută, care i-a făcut masaj cervical în timp ce cânta. 

"După ce anul trecut nu am reuşit să dobor recordul, m-am lăsat de fumat. A fost greu, dar ştiam că nu-mi face bine. Atunci, în loc să mă concencentrez pe cântat, uneori aşteptam pauza ca să fumez, era o dependenţă. În plus, prietenul meu Daniel Erdei m-a ajutat să slăbesc 10 kilograme şi să schimb alimentaţia. Am început să beau mult mai multă apă, ceaiuri și să mănânc legume, orez şi puţină carne", a explicat pianistul în timpul conferinţei de marți.

Bariera emoţională

El a mărturisit şi că cele mai grele au fost minutele în care se apropia de 77 de ore cântate.

"În iarna anului trecut s-a oprit la peste 77 de ore, lucru care a însemnat pentru el o nereuşită, o povară. A fost o barieră emoţională pe care el trebuia să o depăşească, iar acele minute din cea de-a 77-a oră au curs foarte lent. Am fost foarte liniştiţi când a trecut de asta, dar şi de pragul de 100 de ore cântate", a spus partenera sa de viaţă şi viitoarea sa soţie, Erika, prezentă la conferinţă.

Concertul a fost urmărit de 12 supraveghetori, organizaţi în 6 echipe, care s-au asigurat că orădeanul nu a încălcat regulile impuse de Cartea Recordurilor.

Între acestea se numără interzicerea improvizaţiilor, a repetării unui cântec în decurs de patru ore sau interpretarea unei lucrări mai scurte de două minute.

Thurzó a cântat la pian mai multe imnuri de stat, între care şi imnul României şi al Ungariei (fiind etnic maghiar), al secuilor, dar şi Sonatele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Pentru a nu-şi obosi degetele în timp ce cânta, el a încercat să facă mişcări scurte. În plus, în multe dintre pauze, kinetoterapeuta Török Etel îi făcea masaj la degete.

În momentele de cumpănă, iubita sa Erika, prietenul Zatyko Gyula şi psihologul Molnár Éva Kinga îi aminteau de ce îşi doreşte să doboare recordul.

"Eu iubesc muzica, iubesc să cânt la pian, pot să spun chiar că sunt obsedat de muzică şi visul meu cel mai mare este să deschid un muzeu al muzicii în Oradea, iar pentru asta trebuie să adun susţinători şi fonduri. Titlul în Cartea Recordurilor mă ajută să ajung cunoscut în lumea celor care sprijină cultura şi muzica", a mai spus Thurzó Zoltán.

Record după record

Pianistul a mai explicat şi că tot concertul de 130 de ore, precum şi pauzele au fost filmate, iar materialul întreg va fi trimis către Cartea Recordurilor.

Concertul său de pian va deveni astfel cel mai lung din lume, doborând recordul precedent înscris în anul 2015 de indianul Mrityunjay Sharma care a rezistat la pian 127 de ore, 8 minute şi 32 de secunde.

Acesta este cel de-al doilea record mondial înscris de Thurzó Zoltán în Cartea Recordurilor.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 13 iunie, el a cântat, timp de 132 de minute, la o altitudine de 5.324,77 metri, cea mai mare de până atunci, în Nepal, în tabăra de bază de pe muntele Everest.

Orădeanul a doborât atunci recordul reuşit în anul 2018 de o artistă din Marea Britanie care a cântat la 4.964 de metri, iar recent a primit şi certificatul de Cartea Recordurilor (foto).

Atunci aventura orădeanului în Nepal a costat 21.000 de euro, bani adunaţi de el de la 16 sponsori. La cel de-al doilea concert de Cartea Recordurilor, pianistul orădean a cheltuit aproape aceeași sumă, dar din fonduri proprii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cantitate vs. calitate.
Jurnaliștii Bihoreanului cunosc diferența din ce a povestit pianistul.
Postat 28 Septembrie 2022, 08:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7413 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON