Numărul cetățenilor străini care vor să vină în Bihor la muncă este în continuă creștere. În 2023, la sediul Serviciului pentru Imigrări al județului au fost depuse peste 4.500 de cereri pentru eliberarea de avize de angajare în muncă pentru viitorii lor angajați. Majoritatea acestora sunt pentru angajați din Nepal, Bangladesh, și Sri Lanka.
În construcţii şi agricultură
Informaţiile au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă, de şeful structurii, comisarul-şef Săndel Dima, la sediul serviciului, care de circa un an funcționează în Piața 1 Decembrie nr. 12.
Acesta a declarat că în decursul anului trecut au fost depuse în total 4.543 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, din care 3.476 au fost acceptate, iar alte 1.067 au fost respinse.
"Cererile au fost respinse pentru că firmele, care fac aceste cereri înainte de a veni muncitorii pe teritoriul țării, nu respectă anumite condiţii. Firmele trebuie să nu aibă datorii la stat, să nu fie în faliment, angajaţii trebuie să nu aibă cazier, sunt mai multe aspecte (ce trebuie respectate - n.r.)", a precizat comisarul-şef Săndel Dima (foto).
Acesta a mai spus şi că numărul cererilor este în continuă creştere de la an la an.
"Dacă în 2018 şi 2019 aveam undeva la 500 de cereri, acum sunt 4.500 de cereri. Majoritatea sunt pentru muncitori necalificaţi în construcţii, agricultură, curierat şi ambalare de produse. Trebuie subliniat că în aceste cifre sunt incluse şi firme din alte judeţe care aleg să depună dosare în judeţul Bihor, pentru că legislaţia le permite", a mai detaliat Dima.
Cele mai multe cereri au fost făcute de companii pentru cetăţeni din state precum Nepal (1.091), Sri Lanka (574), Bangladesh (456), Pakistan (293) şi India (282).
Ucraineni în scădere
Pe parcursul anului trecut, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări au verificat şi supravegheat un număr de 5.970 de persoane cu permis de şedere ori rezidenţă în judeţ, cele mai multe din ele fiind originare din Nepal (465), India (346), Republica Moldova (344), Sri Lanka (276), Turcia (209), Bangladesh (141). La aceștia se adaugă şi 2.436 de cetăţeni ai Uniunii Europene, din țări ca Ungaria, Italia şi Germania.
"Cei care şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul judeţului au făcut-o pentru că sunt angajaţi aici de câțiva ani ori pentru studii", a mai explicat Dima.
Tot în 2023, Serviciul pentru Imigrări Bihor a eliberat 3.051 de permise de şedere pentru cetăţeni europeni şi din afara UE, din care 2.998 au fost permise de şedere temporară şi 53 pentru şedere pe termen lung.
Din rândul acestora fac parte şi permise de şedere temporare emise pentru cetăţeni ucraineni. Numărul acestora este în scădere comparativ cu anii precedenţi.
"În 2022 am avut în jur la 2.500 de permise de şedere temporare pentru ucraineni, iar în 2023 mai puţin. Pentru ei există o directivă specială, aceste permise sunt emise în aceeaşi zi", a mai spus şeful structurii.
Migranţi trimişi acasă
În ce priveşte controalele efectuate de poliţiştii de la Imigrări, anul trecut aceştia au participat la 408 astfel de activităţi, în urma cărora au descoperit că 31 de cetăţeni străini stăteau ilegal în Bihor, adică fie le-a fost expirată viza de muncă, fie au venit aici fără a avea una. Dintre cei 31, cei mai numeroşi sunt originari din Bangladesh (12), Pakistan (6) şi Sri Lanka (3).
În astfel de cazuri, după ce sunt descoperiţi, cetăţenii străini trebuie să părăsească teritoriul României pe cheltuiala lor.
Totodată, polițiștii au aplicat în 2023 și 798 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 325.800 lei, unor firme bihorene care nu au respectat reglementările în ce privește încadrarea în muncă a cetățenilor străini. „Majoritatea problemelor sunt cauzate de lipsa vizei de muncă a angajaților”, a mai spus Dima.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.