URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2024, 13:30

Tot mai mulţi străini din Nepal, Sri Lanka şi Bangladesh vin la muncă în Bihor. Peste 4.500 de cereri au fost depuse la Imigrări în 2023 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul cetățenilor străini care vor să vină în Bihor la muncă este în continuă creștere. În 2023, la sediul Serviciului pentru Imigrări al județului au fost depuse peste 4.500 de cereri pentru eliberarea de avize de angajare în muncă pentru viitorii lor angajați. Majoritatea acestora sunt pentru angajați din Nepal, Bangladesh, și Sri Lanka.

În construcţii şi agricultură

Informaţiile au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă, de şeful structurii, comisarul-şef Săndel Dima, la sediul serviciului, care de circa un an funcționează în Piața 1 Decembrie nr. 12. 

Acesta a declarat că în decursul anului trecut au fost depuse în total 4.543 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, din care 3.476 au fost acceptate, iar alte 1.067 au fost respinse.

"Cererile au fost respinse pentru că firmele, care fac aceste cereri înainte de a veni muncitorii pe teritoriul țării, nu respectă anumite condiţii. Firmele trebuie să nu aibă datorii la stat, să nu fie în faliment, angajaţii trebuie să nu aibă cazier, sunt mai multe aspecte (ce trebuie respectate - n.r.)", a precizat comisarul-şef Săndel Dima (foto)

Acesta a mai spus şi că numărul cererilor este în continuă creştere de la an la an.

"Dacă în 2018 şi 2019 aveam undeva la 500 de cereri, acum sunt 4.500 de cereri. Majoritatea sunt pentru muncitori necalificaţi în construcţii, agricultură, curierat şi ambalare de produse. Trebuie subliniat că în aceste cifre sunt incluse şi firme din alte judeţe care aleg să depună dosare în judeţul Bihor, pentru că legislaţia le permite", a mai detaliat Dima.

Cele mai multe cereri au fost făcute de companii pentru cetăţeni din state precum Nepal (1.091), Sri Lanka (574), Bangladesh (456), Pakistan (293) şi India (282).

Ucraineni în scădere

Pe parcursul anului trecut, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări au verificat şi supravegheat un număr de 5.970 de persoane cu permis de şedere ori rezidenţă în judeţ, cele mai multe din ele fiind originare din Nepal (465), India (346), Republica Moldova (344), Sri Lanka (276), Turcia (209), Bangladesh (141). La aceștia se adaugă şi 2.436 de cetăţeni ai Uniunii Europene, din țări ca Ungaria, Italia şi Germania.

"Cei care şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul judeţului au făcut-o pentru că sunt angajaţi aici de câțiva ani ori pentru studii", a mai explicat Dima.

Tot în 2023, Serviciul pentru Imigrări Bihor a eliberat 3.051 de permise de şedere pentru cetăţeni europeni şi din afara UE, din care 2.998 au fost permise de şedere temporară şi 53 pentru şedere pe termen lung.

Din rândul acestora fac parte şi permise de şedere temporare emise pentru cetăţeni ucraineni. Numărul acestora este în scădere comparativ cu anii precedenţi.

"În 2022 am avut în jur la 2.500 de permise de şedere temporare pentru ucraineni, iar în 2023 mai puţin. Pentru ei există o directivă specială, aceste permise sunt emise în aceeaşi zi", a mai spus şeful structurii.

Migranţi trimişi acasă

În ce priveşte controalele efectuate de poliţiştii de la Imigrări, anul trecut aceştia au participat la 408 astfel de activităţi, în urma cărora au descoperit că 31 de cetăţeni străini stăteau ilegal în Bihor, adică fie le-a fost expirată viza de muncă, fie au venit aici fără a avea una. Dintre cei 31, cei mai numeroşi sunt originari din Bangladesh (12), Pakistan (6) şi Sri Lanka (3).

În astfel de cazuri, după ce sunt descoperiţi, cetăţenii străini trebuie să părăsească teritoriul României pe cheltuiala lor.

Totodată, polițiștii au aplicat în 2023 și 798 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 325.800 lei, unor firme bihorene care nu au respectat reglementările în ce privește încadrarea în muncă a cetățenilor străini. „Majoritatea problemelor sunt cauzate de lipsa vizei de muncă a angajaților”, a mai spus Dima. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@georgemarian
La americani nu intra doar mexicani. Intra si multi altii din America de Sud, Centrala, asiatici, africani. Acum se intra ca pe bulevard in SUA. Din cauza asta republicanii blocheaza ajutorul pt Ucraina si Israel.
Postat 28 Februarie 2024, 19:23 de Riviera
@georgemarian
Nu se intampla la fel in Japonia, Coreea de Sud sau China. In Coreea de de Nord nici macar nu se pune problema de a primi migranti. Tarile acestea (primele trei), pot sa-i primeasca, au bani dar spun ca nu-i primesc pt ca nu se integreaza in mediul lor cultural. Sunt incompatibili cu culturile lor, iar ONU sau alte organisme internationale nu pot sa le faca nimic..
Postat 28 Februarie 2024, 19:18 de Riviera
Lucrurile sunt clare
Se dorește corcirea populație. In tarile nordice e dezastru deja. In Europa peste tot. In America Biden a dat liber la mexicani. Scopul suprem = state fără naționalitate, fără valori = state ușor de condus, de aplicat tot felul de politici. Faptul că guvernele stau nepăsătoare nu arată decât că ele sunt păpușile și păpușării sunt alții mai in spate.
Postat 28 Februarie 2024, 14:08 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON