URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 23:40

Tot mai multe țări opresc vaccinarea cu AstraZeneca. Nu și România! Decizia autorităților

Tot mai multe țări opresc vaccinarea cu AstraZeneca. Nu și România! Decizia autorităților foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai multe ţări anunţă suspendarea vaccinării anti Covid cu serul Oxford AstraZeneca, dar nu și România. După ce în cursul zilei Germania şi Olanda au anunţat întreruperea administrării acestui ser, ca urmare a raportării unor cazuri de tulburări de coagulare la persoanele imunizate, Comitetul Naţional de Urgenţă a decis, luni seară, continuarea vaccinării cu acest ser în țara noastră. 

Continuă campania de vaccinare cu AstraZeneca

Decizia a fost luată, în urma unei reuniuni, de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

"În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european", se arată într-un comunicat CNCAV, citat de site-ul stirioficiale.ro, pus la dispoziţie de Guvern.

Beneficiile vaccinării sau riscul reacţiilor adverse?

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării cu acest ser, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de Covid-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse.

Asta cel puţin "până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie".

Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului.

"În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente", confrom CNCAV.

EMA şi OMS recomandă continuarea imunizării cu Astra Zeneca

Autorităţile mai amintesc că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

"Recomandăm raportarea oricărei reacţii adverse suspectate atât de către profesionişti cât şi de către pacienţi", mai arată sursa citată.

Comunicatul vine la finalul unei zile în care mai multe ţări au anunţat suspendarea folosirii acestui vaccin anti Covid, în contextul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse. Germania, Olanda, Franţa, Italia şi Spania sunt câteva dintre aceste ţări, după cum arată Digi24.ro.

Măsura a fost luată după suspiciuni legate de apariţia unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi ştiinţifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie şi un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuşi, că vor fi reanalizate toate datele de siguranţă disponibile.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenţia Europeană a Medicamentului se va reuni într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza toate datele.

"Măsură de extremă precauţie"

Digi24.ro aminteşte că săptămâna trecută, 12 ţări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea a fost Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbaţi care au fost recent vaccinaţi cu acest ser. Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauţie", adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin şi "evenimentele adverse grave" survenite ulterior.

Şi România a decis atunci să retragă un lot din vaccinul Astra Zeneca. Autorităţile au decis joi seară, ca "măsură de extremă precauţie", scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase dintr-un lot - ABV2856 - pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de la AstraZeneca.

Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), până luni, 15 martie, ora 17, 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
primesc ceea ce au cerut - exit si sabotaj
vaccinul Astra zeneca devine sabotat, mai ales ca e produs de englezi, dupa brexit fiecare isi apara interesele. la nivel de morti, s-a constat 1 caz la 450 mii vaccinati cu Astra, cifra disponibil al nivel european. pana acum 11 mil de britanici l-au folosit. **** ar fi inteligent ca institutia responsabila cu organizarea vaccinarii de la Colegiul T Vuia din Oradea sa puna o tabla/panou informativ asemanator cafenelelor la intrarea in curte sau un afis mare la nivelul ochilor, nu la 3m pe gard, pentru a ghida persoanele care vor sa se vaccineze acolo. Nimeni din imprejurimi nu stie unde e intrarea la centrul medical, nici macar cei de la Urbana/RER!
Postat 16 Martie 2021, 14:29 de roger
"Sa demitizam putin boala" pres Iohanis
https://www.facebook.com/Subiectiv.RazvanDumitrescu/videos/143750027629751
Postat 16 Martie 2021, 12:16 de spaima_trepadusilor
Prostu' dacă nu-i fudul nu-i prost destul.
Decizia survine în același timp cu cea a OMS de a deschide o anchetă, care să stabilească dacă se retrage sau nu acest vaccin de pe listă. Nu se va retrage, din moment ce până și un imbecil precum Gheorghiță susține că AstraZeneca nu are alte probleme decât proasta condiție de stocare și transport. Deocamdată, 7 dintre cele 15 țări europene care procedează la suspendare, sunt în negocieri pentru achiziționarea lui Sputnik V. Iar AstraZeneca lui Boris se pregătește de fuziunea cu Merck sau poate cu străbunica lui Rotchild.
Postat 16 Martie 2021, 09:43 de KP
vaccin clasic
Este un vaccin clasic, deci are un agent viral. Persoanele care au prezentat recatii adverse, ar fi prezentat acele reactii de 100x mai accentuate in contact cu patogenul real. Daca reactionezi urat la un vaccin, inseamna ca boala te-ar fi ucis.
Postat 16 Martie 2021, 07:45 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON