Tot mai multe ţări anunţă suspendarea vaccinării anti Covid cu serul Oxford AstraZeneca, dar nu și România. După ce în cursul zilei Germania şi Olanda au anunţat întreruperea administrării acestui ser, ca urmare a raportării unor cazuri de tulburări de coagulare la persoanele imunizate, Comitetul Naţional de Urgenţă a decis, luni seară, continuarea vaccinării cu acest ser în țara noastră.
Continuă campania de vaccinare cu AstraZeneca
Decizia a fost luată, în urma unei reuniuni, de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
"În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european", se arată într-un comunicat CNCAV, citat de site-ul stirioficiale.ro, pus la dispoziţie de Guvern.
Beneficiile vaccinării sau riscul reacţiilor adverse?
Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării cu acest ser, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de Covid-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse.
Asta cel puţin "până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie".
Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului.
"În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente", confrom CNCAV.
EMA şi OMS recomandă continuarea imunizării cu Astra Zeneca
Autorităţile mai amintesc că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.
"Recomandăm raportarea oricărei reacţii adverse suspectate atât de către profesionişti cât şi de către pacienţi", mai arată sursa citată.
Comunicatul vine la finalul unei zile în care mai multe ţări au anunţat suspendarea folosirii acestui vaccin anti Covid, în contextul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse. Germania, Olanda, Franţa, Italia şi Spania sunt câteva dintre aceste ţări, după cum arată Digi24.ro.
Măsura a fost luată după suspiciuni legate de apariţia unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi ştiinţifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie şi un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuşi, că vor fi reanalizate toate datele de siguranţă disponibile.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenţia Europeană a Medicamentului se va reuni într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza toate datele.
"Măsură de extremă precauţie"
Digi24.ro aminteşte că săptămâna trecută, 12 ţări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea a fost Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbaţi care au fost recent vaccinaţi cu acest ser. Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauţie", adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin şi "evenimentele adverse grave" survenite ulterior.
Şi România a decis atunci să retragă un lot din vaccinul Astra Zeneca. Autorităţile au decis joi seară, ca "măsură de extremă precauţie", scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase dintr-un lot - ABV2856 - pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de la AstraZeneca.
Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), până luni, 15 martie, ora 17,
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.