URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2023, 09:03

Tot mai cald. Ce putem face?

Tot mai cald. Ce putem face? (sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum se anticipa, serviciul european al schimbărilor climatice Copernicus a anunțat că iulie a fost cea mai caldă lună înregistrată la nivel global. Temperatura medie a fost de 16,95 grade Celsius, peste recordul consemnat în iulie 2019, de 16,63 grade Celsius. Diferența de 0,33 grade pare mică, dar de regulă recordurile sunt depășite cu cel mult o zecime.

„Sunt cele mai fierbinți temperaturi din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess, directoarea adjunctă a serviciului. Cea mai caldă zi a fost 6 iulie, când temperatura globală a ajuns la 17,08 grade Celsius. Sunt 81% șanse ca 2023 să fie cel mai cald din istorie, iar, dat fiind că a început să se manifeste și fenomenul El Niño, se preconizează că anul 2024 va fi și mai cald. Unii profesori sunt pesimiști și spun că, peste un deceniu, vom privi acești ani ca fiind răcoroși!

De mult timp oamenii de știință atrag atenția că încălzirea globală este accentuată de emisiile de gaze cu efect de seră. Până când guvernele lumii se vor pune de acord să ia măsuri eficiente, mulți oameni obișnuiți se întreabă: ce putem face?

Cercetătorul și activistul Charlie Gardner a făcut un scurt ghid pentru cei care nu vor să rămână indiferenți. El le recomandă să fie dornici să afle ce se întâmplă în jurul lor și să citească ceea ce spun oamenii de știință. Fiecare ar trebui să adopte schimbările pe care le poate face, pentru a nu mai contribui la poluare.

Esențial este să vedem și perspectiva celor din jur și să nu-i criticăm pe cei care zboară cu avionul ori cumpără produse din plastic. Gardner spune că mult mai important este să comunicăm direct și deschis cu cât mai multă lume, să le împărtășim prietenilor, colegilor ori chiar necunoscuților informații despre încălzirea globală.

Dacă spun că nu sunt interesați de criza climatică, vorbiți-le despre ceea ce îi interesează, precum agricultură, turism, grădinărit și efectele încălzirii globale asupra acestor ramuri. Important este ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă că schimbarea climatică nu este un scenariu de film...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Noi cititorii nu prea putem face mare lucru.
În primul rând e un proces normal. Încălzirea planetei și erele glaciare au fost și în trecut când nu exista lumea tehnologizată de astăzi. Să nu exagerăm că noi o provocăm. Că datorită nouă e puțin mai accelerată, da, așa este. Dar aceste enunțuri „Sunt cele mai fierbinți temperaturi din istoria omenirii” trebuie ignorate pentru că sunt manipulatoare. Pentru că se fac măsurători de 150-200 de ani, nu din istoria omenirii. În al doilea rând, eu cu 5 tomberoane în curte nu prea mai pot face ceva. Bombardierii să nu mai arunce flacoane de plastic de bere la marginea drumului, asta ar trebui făcut. Dar nu cred că aceste articole vor ajunge la acele persoane.
Postat 20 August 2023, 07:59 de Vio_427
Copy paste
Trebuia sa dati titlul articolului copiat dupa cel al colegului Adrian Cris. Pacat doamna Totorean ca, avand atatea subiecte "fierbinti" din oras, ati ales sa urmati un narativ impus.
Postat 19 August 2023, 10:55 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON