Clădirea multifuncţională pe care Primăria Oradea și un partener privat o vor ridica în locul fostului sediu PDL din Parcul Traian 14 a primit undă verde.
"S-a ajuns la o volumetrie"
Unul dintre cele mai controversate proiecte arhitecturale din Oradea, pe care municipalitatea orădeană vrea să îl implementeze în parteneriat cu un investitor privat, a primit avizul arhitectului şef al oraşului.
"Au existat mai multe variante de volumetrie pentru această clădire, existând la un moment dat şi o şedinţă comună cu Comisia Zonală a Monumentelor, în vederea găsirii unei soluţii agreate atât de către Comisia Municipală de Urbanism, cât şi de către Comisia Zonală de Monumente Istorice. În final, s-a ajuns la o volumetrie care a fost avizată de către ambele comisii", a declarat viceprimarul Arina Moş.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, proiectul a primit avizul cu numărul 2.484 din 2021, lucrarea urmând să fie realizată de municipalitate în parteneriat cu firma La Casa SRL, co-proprietar al amplasametului.
"Imobilul va avea un regim de înălţime P+3E+ER şi va fi distribuit astfel: la parter vor fi amenajate spaţii comerciale, iar la etaj se vor amenaja birouri. Accesul se va face din strada Parcul Traian. Conform PUD-ului aprobat, locurile de parcare aferente funcţiunilor se vor asigura în parcarea publică etajată, situată în vecinătate, pe strada Tribunalului", se menţionează în comunicat.
Potrivit PUD-ului aprobat, clădirea va ocupa jumătate din frontul stradal de lângă Palatul de Justiţie.
Construcţia urmează să fie completată într-o etapă ulterioară, printr-o investiţie privată, cu încă o aripă pe amplasamentul de la intersecţia străzilor Parcul Traian şi Franz Schubert.
Un proiect controversat
Intenţia municipalităţii orădene de a ridica, în zona zero a Oradiei - între Palatul de Justiţie şi Palatul Baroului de Avocaţi - o clădire simplistă cu aspect funcţional a stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor încă din iarna anului trecut, când a fost aprobat Planul de Urbanism Zonal.
Contestatarii sunt de părere că o plombă modernistă între cele două faţade bogat ornate va strica imaginea zonei centrale a oraşului.
Proiectul a fost cu atât mai criticat cu cât, în loc să organizeze un concurs internaţional în urma căruia să aleagă cel mai bun proiect, municipalitatea a preferat să lucreze cu unul dintre arhitecţii „de casă”.
Deşi la acea dată reprezentanţii municipalităţii şi-au apărat proiectul, arătând că imaginile 3D prezentate public au fost realizate doar pentru ilustrarea modului în care va fi mobilat amplasamentul, fără a constitui varianta finală, schiţele aprobate de CMUAT nu sunt foarte departe de proiectul iniţial.
Printre modificările aduse proiectului se numără creşterea suprafeţei vitrate a clădirii, în special pe porţiunea dinspre strada George Enescu, şi implementarea unei soluţii cu balcoane în axul central al imobilului, probabil pentru a sparge monotonia faţadei centrale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.