URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2016, 22:13

Torţionarul Vişinescu vrea milă și îndurare: A cerut Înaltei Curţi anularea pedepsei de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii

Torţionarul Vişinescu vrea milă și îndurare: A cerut Înaltei Curţi anularea pedepsei de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii Sursa foto: Ziua de Constanta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul şi până acum singurul torţionar român condamnat pentru crime împotriva umanităţii, Alexandru Vişinescu, a cerut, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anularea pedepsei de 20 de ani pe care a primit-o pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Magistraţii au respins, însă, ca inadmisibilă contestaţia prin care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat cerea îndurare, decizia fiind luată cu majoritate. Unul dintre judecători a făcut opinie separată în sensul admiterii în principiu a contestaţiei.

Potrivit Digi24.ro, luni, în faţa judecătorilor de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, Vişinescu a susţinut că, de fapt, este o victimă a regimului comunist şi că a ajuns nevinovat în închisoare. Fostul comandant al temniţei de la Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv în februarie anul acesta pentru moartea a 12 deţinuţi politic în perioada 1956-1963.

"În sala de judecată a apelat la mila judecătorului, dar el niciodată nu şi-a recunoscut faptele şi niciodată nu a arătat nu a arătat nici cea mai mică urmă de regret", a spus Anca Cernea, fiica lui Ioan Bărbuş, deţinut decedat la Râmnicu Sărat.

Mai mult, Vişinescu le-a spus magistraţilor că a ajuns nevinovat în închisoare, invocând, totodată, prescrierea faptelor.

"Considerăm că decizia ICCJ este esenţial nelegală, având în vedere că, în realitate, pentru fapta reţinută în sarcina inculpatului Vişinescu Alexandru a intervenit prescripţia răspunderii penale încă de la data de 12.04.1978, singura soluţie ce putea fi pronunţată de instanţe fiind aceea a încetării procesului penal", a arătat avocatul apărării, potrivit dosarului aflat la instanţa supremă.

Digi 24 mai precizează că Vişinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deţinuţi politic, dar se consideră nevinovat, mai ales că, arată apărarea, justiţia comunistă nu l-a anchetat: "La dosarul cauzei nu există nicio probă din care să rezulte că organele fostului partid comunist ar fi făcut presiuni de orice fel, de natură a împiedica organele judiciare (în mod continuu, în perioada 1963-1989) să se sesizeze, să efectueze cercetări, eventual să îl trimită în judecată şi să îl condamne pe inculpatul Vişinescu".

Torţionarul şi-a argumentat solicitarea spunând că şi el a fost victima comunismului, fapt ce a atras indignarea rudelor celor care şi-au găsit sfârşitul la Râmnicu Sărat.

"Felul în care argumentează doamna avocat este chiar jignitor pentru victimele lui Vişinescu. Gândiţi-vă la Ion Mihalache. Adică îl compară pe Vişinescu cu Ion Mihalache!", spune Anca Cernea, conform Digi24.ro.

Alexandru Vişinescu a fost încarcerat la Rahova în februarie anul acesta, după un proces care a durat aproape 2 ani. Procurorii au demonstrat că din ordinul lui, deţinuţii au fost bătuţi, înfometaţi şi privaţi de orice asistenţă medicală. Cruzimi care, pe cei mai mulţi, i-au dus la moarte. Printre cei care au cunoscut tratamentele lui Alexandru Vişinescu se numără Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache. În ciuda tuturor probelor cu care a fost confruntat în timpul procesului, Alexandru Vişinescu nu a arătat niciodată că ar avea remuşcări.

De asemenea, judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON