Cele mai bune universităţi din România, în acest an, sunt Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti, după cum arată clasamentul Metarankingul Universitar, întocmit de Asociaţia Ad Astra, pe baza clasărilor internaţionale.
Faţă de anul trecut, când era pe penultima poziţie, acum Universitatea din Oradea a coborât pe ultimul loc, alături de alte nouă universităţi din ţară. În total, clasamentul cuprinde 28 de universităţi, clasate pe 12 poziţii.
Pe aceeaşi poziţie cu Universitatea din Oradea se mai găsesc Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea din Piteşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din Bucureşti.
"Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universităţi au o minimă vizibilitate internaţională în rankingurile majore ale universităţilor (sunt prezente în cel puţin un ranking inclus în analiză) şi care este impactul lor relativ în aria academică internaţională (prin punctajul obţinut în metaranking)", se arată în studiu.
Autorii sunt Silviu Matu – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB; Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Braşov; Daniel David – UBB; Bogdan Florian – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative/SNSPA; Adrian Miroiu – SNSPA; Anca Prisăcariu – African Leadership University; Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti.
Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a declarat că nu poate comenta acest clasament, pentru că nu cunoaşte în detaliu criteriile de care au ţinut cont autorii. "Nu ştiu care sunt indicatorii de care ţin cont autorii, dar îmi pun nişte semne de întrebare. O universitate care este într-un consorţiu european, Universitatea din Petroşani, este în ultima grupă, iar universitatea care este pe primul loc nu este o universitate europeană. În plus, lipseşte universitatea numărul 1 cu diplome recunoscute în străinătate, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"", a declarat Bungău.
Clasamentul universităților din România 2020:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.